20 Europos bankų svarsto sukurti sistemą, kuri sugadintų nervus „Visa“ ir „Mastercard“

Dvidešimt Europos bankų svarsto idėją sukurti europinę mokėjimo sistemą, kuri galėtų mesti iššūkį šioje srityje dominuojančioms „Visa“, „Mastercard“ ir technologijų bendrovėms, tokioms kaip „Google“ ir „PayPal“, patvirtino agentūros AFP šaltiniai Europos bankuose ir vyriausybėse.

Dvidešimt Europos bankų svarsto idėją sukurti europinę mokėjimo sistemą.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Dvidešimt Europos bankų svarsto idėją sukurti europinę mokėjimo sistemą.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Dvidešimt Europos bankų svarsto idėją sukurti europinę mokėjimo sistemą.<br>V.Balkūno nuotr.
Dvidešimt Europos bankų svarsto idėją sukurti europinę mokėjimo sistemą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-11-06 09:13

Naujojoje sistemoje, kuri pavadinta Europine mokėjimo sistemos iniciatyva (angl. Pan European Payment System Initiative, arba PEPSI), būtų tvarkomos visų rūšių operacijos negrynaisiais pinigais, pareiškė šaltiniai.

Carlo Bovero, Prancūzijos banke „BNP Paribas“ atsakingas už atsiskaitymus kortelėmis ir mažmeninius mokėjimus, apie iniciatyvą užsiminė bankininkystės žurnalo „Revue Banque“ Paryžiuje antradienį surengtoje konferencijoje.

Anot jo, diskusijose dalyvauja bankai, „atstovaujantys didelei Europos daliai“.

Vienas agentūros AFP šaltinis Prancūzijos bankų sektoriuje pareiškė, jog šią idėją iškėlė Europos Centrinis Bankas (ECB), raginantis sukurti sistemą, kuri europiečiams leistų atlikti momentinius tarpusavio mokėjimus.

Šaltinis, prašęs neskelbti jo vardo, pažymėjo, jog ECB yra „susirūpinęs dėl mokėjimų suverenumo ir paaiškino, jog džiaugtųsi, jeigu mes išnagrinėtume šį klausimą“. Pasak šaltinio, tai daugiausia yra „politinė, o ne techninė iniciatyva“.

Be JAV kortelių bendrovių, europiečiai taip pat nori alternatyvos JAV ir Kinijos technologijų milžinams, tokiems kaip „Google“ ir „Alipay“.

Diskusijos yra konfidencialios – nė viena iš didžiųjų bankininkystės grupių, į kurias kreipėsi agentūra AFP, nesutiko atvirai papasakoti apie projektą.

Tačiau keli šaltiniai agentūrai pareiškė, jog projekte dalyvauja dauguma Prancūzijos bankų, taip pat Vokietijos „Deutsche Bank“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.