Verslininkų dusintojai Rusijoje perlenkė lazdą – įmones šienauja „mirtis“

Atvejų, kai jėgos struktūros Rusijoje paprasčiausiai perima privatų verslą, yra daugybė. Tačiau šalies valdžia tai pradėjo pastebėti tik pastaruoju metu.

Rusijoje neapsaugotas niekas: prieš porą metų kaukėti pareigūnai lankėsi net ir Kremliui artimo oligarcho V.Vekselbergo kompanijoje „Renova“.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje neapsaugotas niekas: prieš porą metų kaukėti pareigūnai lankėsi net ir Kremliui artimo oligarcho V.Vekselbergo kompanijoje „Renova“.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-11-08 15:29

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas pagaliau pabudo ir puolė dalyti nurodymų Federalinei saugumo tarnybai (FST), Vidaus reikalų ministerijai bei „Rosgvardija“ vadovams.

Anot ministro pirmininko, šios institucijos kartu su Ekonominės plėtros ministerija turėtų parengti planą, kaip padidinti verslo pasitikėjimą teisėsauga ir teismais. Tai neva padėtų kilti ekonomikai.

Bet Valstybės Dūmos narys Valerijus Raškinas išjuokė tokį projektą. „Verslo pasitikėjimas jėgos struktūromis pasiekė tokį lygį, kad net mūsų pusaklė vyriausybė praregėjo. Tik ar kas nors tiki, kad gavę tokius nurodymus saugumiečiai ir teisėjai pakeis savo elgesį?“ – klausė deputatas.

Nuteistųjų – vis daugiau

Nuo 70 iki 85 procentų Rusijos verslininkų ir ekonomikos ekspertų įsitikinę, kad čia užsiimti verslu nėra saugu.

Tačiau toks susidūrimas su teisėsauga, net jeigu įmonės savininkas visiškai nekaltas, 45,2 procento atvejų baigiasi verslo netektimi.

Net ir pats Rusijos verslo ombudsmenas Borisas Titovas pripažino, kad du trečdaliai veiklių žmonių nepasitiki teisėsaugininkais, o daugiau negu 70 procentų įsitikinę, kad šalies įstatymai neapgina nuo neteisėtai keliamų bylų.

Todėl D.Medvedevas gali dalyti kokius tiktai užsimanęs įpareigojimas, nes nuo jo niekas nepriklauso, – visos jėgos struktūros paklūsta šalies prezidentui Vladimirui Putinui.

Pastarasis kone kasmet pakartoja, kad verslininkai negali būti persekiojami, bet spaudimas jiems nuolat auga.

Antai 2015 metais dėl sukčiavimo, neteisėtų pajamų legalizavimo, lėšų švaistymo, mokesčių vengimo bei pinigų plovimo buvo nuteisti 31 194 piliečiai. Praėjusiais metais – jau 32 269.

Kai pagal šiuos straipsnius iškeliamos bylos, išteisinama vos iki pusės procento kaltinamųjų.

Siūlo griežtas priemones

Todėl nieko nuostabaus, kad investicijas pradėjo stabdyti net vietos verslininkai. O užsieniečiai toliau traukiasi – praėjusiais metais jų investicijos čia siekė 8,8 mlrd. dolerių (7,9 mlrd. eurų) ir buvo mažiausias per dešimtmetį, o kapitalo išgabenta už 23,1 mlrd. dolerių (20,8 mlrd. eurų).

Daugėja ir įmonių „mirties“ atvejų. Šių metų balandžio mėnesį tūkstančiui šalies bendrovių teko šešios naujos ir net keturiolika likviduotų.

Tokia tendencija išliko ir pastaruoju metu.

„Tai katastrofa, kurią galima sustabdyti tiktai radikaliausiais būdais.

O tai reiškia, kad reikia praretinti teisėsaugos ir teisėjų gretas, užtikrinti pastarųjų nepriklausomybę ir įvesti skaudžias bausmes už korupciją“, – įsitikinęs deputatas V.Raškinas.

Areštavo su automatais

Tačiau vyksta priešingas procesas. Vos D.Medvedevas nurodė jėgos struktūroms įgyti daugiau verslininkų pasitikėjimo, kitą dieną FST pareigūnai su automatais apsilankė Mokslų akademijos Fizikos institute – įstaigoje, kurioje darbavosi net septyni Nobelio premijos laureatai. Šis institutas, be gausybės kitų išradimų, yra sukūręs kovinius lazerius ir netgi vandenilinę bombą.

Jo direktorių akademiką Nikolajų Kolačevskį „Rosgvardia“ smogikai suėmė vos išnešusį iš namų šiukšles. Po daug valandų trukusio tardymo jam buvo pareikšti įtarimai dėl pagalbos kontrabandininkams.

Neva viena iš institute patalpas nuomojusių įmonių nelegaliai pirko optinius stiklus Kinijoje, juos perdirbdavo ir siųsdavo į Vokietiją.

Sunkiai suvokiama, kaip buvo galima tuo verstis įstaigoje, kurią FST akylai stebi nuo pamatų iki stogo.

Tačiau jėgos struktūroms priekaištų niekas neturi – tegul kenčia mokslininkai ir su jais dirbantys verslininkai. Todėl apie pasitikėjimo atmosferą galima tik pasvajoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.