Apdairumo reikia net perkant granules – svarbi viena žymė

Sakoma, kad roges reikia ruošti vasarą, tad neseniai prasidėjusiam šildymo sezonui, atrodytų, visi turėjo pasiruošti. Tačiau tiek gamintojų, tiek prekiautojų vis dar teiraujamasi, kaip gi išsirinkti tinkamas granules, kad jos ir efektyviai šildytų, ir negadintų šildymo įrenginio. Visą tiesą apie kokybiškas ir efektyvias granules sutiko papasakoti Lietuvos biomasės energetikos „Litbioma“ ekspertai.

Jei granulės yra prastos ir nesertifikuotos, vartotojai gali kreiptis į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą.<br> M.Patašiaus nuotr.
Jei granulės yra prastos ir nesertifikuotos, vartotojai gali kreiptis į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-11-15 14:26, atnaujinta 2021-10-20 13:01

Pirkti tik iš patikimų tiekėjų

Patardamas, kaip išsirinkti kurą šildymo įrenginiams, granulių prekiautojų atstovas Saulius Rasimavičius sako, kad klaidingai manoma, esą granulės yra granulės, taigi visos vienodos, tad esminis pasirinkimo kriterijus yra kaina. Toli gražu tai – netiesa.

„Vartotojas turėtų žinoti, kad granulės nėra vienodos. Kai jos prastos kokybės, pavyzdžiui, gaminant naudojama nenužievinta žaliava arba priemaišos, pelenai pradeda šlakuotis, t. y. lakieji pelenai nusėda ant šilumos perdavimo paviršių, taip užkemšamas degiklis ir sutrikdoma jo veikla, arba jų susidaro labai daug.

O kuo daugiau pelenų, tuo dažniau tenka šildymo įrenginį valyti, vartotojui yra nepatogu, – aiškino Saulius. – Be to, vartotojas turėtų žinoti, kad per daug suspaustos ar drėgnos granulės gali neužsidegti iš pirmo ar net antro bandymo, dėl to trumpėja uždegimo teno tarnavimo laikas.

Tad norint išvengti tokių nemalonumų, reikėtų rinktis tik sertifikuotus medienos granulių tiekėjus ir gamintojus. Tai panašu į automobilio kuro bako papildymą oficialiai veikiančioje degalinėje – užsipylei ir iki kito papildymo važiuoji be netikėtumų“.

Svarbiausia – peleningumas

Granulių gamintojų atstovas Girmantas Praninskas teigia, kad vienas svarbiausių granulių kokybės kriterijų yra peleningumas, t. y. kiek procentų pelenų lieka sudeginus granules.

„Kokybiškų ENplus®A1 granulių peleningumas neviršija 0,7 proc., tai reiškia, kad sudeginus vieną toną granulių lieka ne daugiau kaip 7 kg pelenų. Jei jis didesnis, vadinasi, yra daugiau mineralinių priemaišų, kurios degimo metu šlakuojasi, užkemša degiklį, kol galiausiai tenka kviesti meistrą“, – paaiškino granulių gamintojų atstovas.

Kitas parametras yra energetinė vertė, arba grynasis granulių kaloringumas. ENplus® A1 granulių grynasis kaloringumas yra nuo 4,6 kWh/kg. Tačiau dažnai pardavėjai ar gamintojai „pagerina“ peleningumo ir šilumingumo parametrus, pavyzdžiui, ant pakuotės užrašo „šilumingumas 5,5 kwh/kg“, o tai yra – nerealus dydis, nes dažniausiai jis sukasi apie 4,7 kwh/kg.

G.Praninskas nurodo, kad labai svarbus yra ir granulių dydis. Lietuvoje populiariausios 6 mm skersmens (gali būti ir 8 mm), o kokios yra tinkamiausios konkrečiam katilui, reikėtų pasidomėti naudojimo instrukcijoje.

Jei maišelyje yra daug dulkių arba granulių, mažesnių nei 3,15 mm, reikėtų suabejoti jų kokybe, nes šis parametras irgi tikrinamas. Taip pat svarbus granulių ilgis: negali būti ilgesnės nei 45 mm (katilų gamintojai rekomenduoja 20–35mm), kitaip jos gali užkimšti granulių padavimo į katilą įrangą“.

G. Praninskas pataria, ką daryti nusipirkus nekokybiškas granules.

Jei jos sertifikuotos pagal ENplus® standartus, dėl kokybės neatitikimų galima kreiptis į Lietuvos biomasės asociaciją „Litbioma“. Ji prižiūri sertifikuotus gamintojus.

Jei granulės nesertifikuotos, vartotojai gali kreiptis į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą. Nustatyti, ar produkcija atitinka parametrus, nurodytus ant pakuotės, nėra labai sudėtinga.

Vartotojai savarankiškai gali kreiptis į laboratorijas „Labtarna“ Vilniuje, LEI Kaune ar kitas, darančias biokuro tyrimus.

Granulės ir katilai

Katilų bei įrangos gamintojo atstovas Andrius Černiauskas sako, kad granulės negadintų deginimo įrangos, reikia rinktis tokias, kokias nurodė degiklio gamintojai naudojimo instrukcijoje. Juk prastos kokybės granulės apaugina šilumokaitį ir degiklį suodžių, šlakų sluoksniu, kuris neleidžia perduoti šilumos termofikatui šilumą perduodančiam skysčiui (dažniausiai vandeniui). Vadinasi, granulės dega veltui.

Į klausimą, ar šildymo įrangai taikoma garantija, jei gyventojas kūrena nekokybiškomis, nesertifikuotomis granulėmis, p. Andrius atsako: „Garantija galioja, jei degiklis prižiūrimas, t. y. laiku valomas ir neperkaitinamas. Ji netaikoma, kai degiklis yra perkaitintas, sulūžęs dėl šlako pertekliaus ar kitų defektų, atsiradusių dėl nepriežiūros“.

A. Černiausko patarimai, kad katilas tarnautų ilgiau:

naudokite tik gamintojo rekomenduojamas granules; rinkitės tik biokuras/granules/"="">biokuras/granules/"" target="_blank">aukščiausios kokybės granules, nes jos geriausiai sudega, būna mažai pelenų ir neužkemša degiklio; atsiminkite: kuo didesnis granulių peleningumas, tuo dažniau jums reikės šalinti pelenus; žinokite, kad naudojant prastos kokybės granules reikės dažniau prižiūrėti (valyti) degiklį ir patį katilą; atkreipkite dėmesį į lydymosi temperatūrą. Gali būti, kad granulės nedegs, o lydysis, bėgs kaip karštas stiklas. Taip jos užkimš degiklio oro padavimo kanalus, o išvalyti tokį ataušusį kurą labai sunku. O nevalomas degiklis gali sudegti ar net sulūžti; įsisąmoninkite esminį dalyką: keičiant granules reikia pakeisti ir degiklio nustatymus, nes vienoms granulėms reikia daugiau deguonies, kitoms padidinti granulių dozes ir pan.

Serufikatas garantuoja

Norint išvengti ekspertų minimų problemų, verta atidžiai rinktis kurą. Geriausias granulių savybes užtikrina sertifikuota produkcija. Vienas iš medienos granulių kokybės užtikrinimo garantų yra ENplus sertifikavimo sistema. LITBIOMA sertifikavimo sistemų koordinatorė Agnė Babelytė paaiškina, ką reiškia ENplus® granulių sertifikavimas.

„Šiuo prekės ženklu pažymėta produkcija atitinka šios sistemos deklaruojamus parametrus, paremtus ISO ISO 17225-2 arba dar griežtesniais reikalavimais. Tai reiškia, kad šį ženklą naudojančios įmonės ir jų gaminama produkcija bei paslaugų kokybė yra nuolat tikrinamos (atliekami auditai, tiriama produkcija ir t. t.). Įmonės privalo ne tik atitikti ENplus® kokybės klasių (A1, A2 ir B) reikalavimus, bet ir ant pakuočių nurodyti tik pakuotės turinį atitinkančius parametrus. Vartotojas, perkantis ENplus® ženklu pažymėtą produkciją, yra garantuotas, kad ji pasižymi atitinkamu grynuoju kaloringumu, peleningumu, drėgnumu, ilgiu, smulkių dalelių kiekiu ir t. t.“, – pasakoja sertifikavimo specialistė.

Kaip atskirti klastotes?

Pasitaiko įmonių, kurios parduoda neva sertifikuotą produkciją. Norint patikrinti, ar tai yra tiesa, pasak LITBIOMA atstovės, reikia po ENplus® logotipu surasti sertifikuotos įmonės ID numerį, kurio pirmos dvi raidės rodo sertifikuotos įmonės šalies kodą, pirmas skaičius ar tai: 1 – gamintojas, ar 3 – prekiautojas, kiti skaičiai – eilės numerį toje šalyje.

„Oficialioje ENplus® svetainėje galima pasitikrinti, ar įmonė (gamintojas, prekiautojas) yra sertifikuota. Be to, tame pačiame tinklalapyje pateikiamos oficialių produkcijos pakuočių su ENplus® logotipu (kokybės žyma) nuotraukos. Jeigu vartotojo perkama pakuotė nesutampa su oficialiai patvirtinta, tikėtina, kad ji yra klastotė. Bet kuri sertifikuota besireklamuojanti įmonė privalo naudoti savo ID numerį ir oficialių pakuočių nuotraukas. Jei skelbimuose teigiama, kad granulės yra sertifikuotos, tačiau nematoma oficiali pakuotė su ENplus® logotipu, nenurodomas sertifikuotos įmonės pavadinimas ir ID numeris, vadinasi, ši produkcija tikrai nesertifikuota ir greičiausiai abejotinos kokybės. Taigi svarbu yra ne pirkti sertifikuotas granules, o pirkti tokias, kurios tinka būtent jūsų deginimo įrangai. O sertifikatas užtikrina, kad gamintojų ar prekiautojų deklaruojamos granulių savybės atitinka pakuotės turinį“, – paaiškina A. Babelytė.

Visus Lietuvoje sertifikuotus gamintojus ir prekybininkus, taip pat informacijos apie sertifikavimo sistemą galima rasti oficialiame ENplus® puslapyje: https://www.enplus-pellets.eu

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.