Investuotojų asociacija kviečia burtis ESO ir „Ignitis gamybos“ akcininkus

Investuotojų asociacija kviečia burtis valstybės valdomos „Ignitis grupės“ iniciatyva iš biržos delistinguojamų energetikos bendrovių „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) bei „Ignitis gamyba“ akcininkus, skelbiama pranešime.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2019, 11:16 AM, atnaujinta Nov 18, 2019, 12:16 PM

„Esame įsitikinę, kad ESO ir „Ignitis gamybos“ pasitraukimas iš biržos sumažins jų veiklos skaidrumą. Suburta grupė sieks, kad ESO ir „Ignitis gamybos“ akcininkams būtų pasiūlyta turimas akcijas konvertuoti į viešą akcijų pasiūlymą (IPO) planuojančios „Ignitis grupės“ akcijas ir taip išlaikyti dalyvavimą energetikos įmonių kapitale“, – pranešime cituojama Investuotojų asociacijos valdybos narė Sigita Pranckėnaitė.

Pasak jos, jeigu tai nebus padaryta, o pasiūlytos ESO ir „Ignitis gamybos“ akcijos bus išpirktos pasinaudojant jų akcijų kainos nuosmukiu biržoje, bus akivaizdu, kad tikrasis IPO tikslas – daugiklių arbitražas, kai vienas akcijas išpirkus pigiau, visą grupę būtų siekiama listinguoti brangiau.

„2019 metų pirmojo pusmečio pabaigoje iš 2,4 mlrd. eurų konsoliduoto „Ignitis grupės“ ilgalaikio turto net 2,1 mlrd. eurų sudarė ESO ir „Ignitis gamybos“ turtas, taip pat beveik visa EBITDA (pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją) uždirbama tik šiose dviejose bendrovėse“, – sako S. Pranckėnaitė.

Kaip ELTA jau rašė, tarptautinės energetikos bendrovės „Ignitis grupė“ vienintelė akcininkė Finansų ministerija svarstys galimybę prekiauti įmonės akcijomis biržoje. Jei sprendimas listinguoti akcijas vertybinių popierių biržoje būtų teigiamas, tai galėtų tapti didžiausiu Baltijos šalių istorijoje pirminiu viešu siūlymu (IPO).

Lapkričio 11 d. „Ignitis grupės“ sprendimas inicijuoti antrinių bendrovių ESO ir „Ignitis gamyba“ akcijų išpirkimą ir jų pasitraukimą iš biržos yra tiesiogiai susijęs su Finansų ministerijos iniciatyva svarstyti įmonių grupės ilgalaikio finansavimo alternatyvas.

Šiuo metu „Ignitis grupė“ valdo 96,82 proc. „Ignitis gamyba“ ir 94,98 proc. „Energijos skirstymo operatorius“ akcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.