Ūkininkai tęsia protesto akcijas: į Kauno rajono kelius išriedės 150 traktorių

Antradienį, nuo 11 valandos, atriedėję iš įvairių ūkių, maždaug 150 traktorių stovės Babtų, Vandžiogalos ir Garliavos apylinkių seniūnijų keliuose. Taip Kauno rajono ūkininkai protestuos prieš Lietuvos valdžios institucijų vykdomą žemės ūkio politiką.

"Reuters"
"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-11-25 14:24

Viena protestuotojų grupė rinksis Babtų seniūnijoje, ties automagistrale Kaunas-Klaipėda esančiame Kaniūkų kaimo kelyje. Kita protestų vieta numatyta kelyje A8, ties Vandžiogala.

Trečia protestuojančių ūkininkų grupė rinksis Garliavos apylinkių seniūnijoje, Kazliškių kaime, Geležinkeliuko gatvėje. Iš viso į akciją traktoriai ketina atvykti apie pusantro šimto Kauno rajono ūkininkų.

„Mūsų santykiai su Kauno rajono savivaldybe geri, jaučiame nuolatinį vietos valdžios dėmesį, tačiau mūsų netenkina bendra Lietuvoje vykdoma žemės ūkio politika“, – akcijos išvakarėse kalbėjo Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė Genutė Staliūnienė.

Anot jos, žemdirbiai labiausiai jaučia klimato kaitos padarinius. „Todėl ūkininkai džiaugiasi Kauno rajono savivaldybės sprendimais atleisti juos nuo žemės mokesčio“, – sakė G. Staliūnienė, kartu ji pabrėžė, kad valstybės mastu vykdoma žemės ūkio politika žemdirbius stumia į neviltį.

Labiausiai ūkininkus glumina siūlymai kitais metais taikyti didesnius individualios veiklos mokesčius, didinti kuro kainas. Tuo pat metu mažinamas finansavimas žemės ūkio sektoriui, mažėja produkcijos supirkimo kainos, kai maisto produktų kainos prekybos centruose tik didėja.

Pirmoji ūkininkų protesto akcijos dalis „Žaliasis kryžius“ vyksta nuo lapkričio pradžios, apie tai skelbė ELTA. Ūkininkai savo laukuose stato žalius kryžius, kurie, anot akcijos rengėjų, simbolizuoja ne tik derlingą dirvožemį, sveiką aplinką, sveiką ir skanų maistą, bet ir atspindi Lietuvos žemdirbių diskriminaciją Europos Sąjungoje, žemdirbių supriešinimą su visuomene.

Antroji akcijos dalis „Traktoriai“ Lietuvoje vyks lapkričio 26-ąją. Šią akciją palaikantys Kauno rajono ūkininkai, tą dieną traktoriais išriedėję į kelius, eismo netrukdys. Nesulaukę valdžios reakcijos į protestą, gruodžio pradžioje visos Lietuvos ūkininkai ketina traktoriais keliauti į Vilnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.