Lietuvos duomenys apie įmonių savininkus saugomi po devyniais užraktais

„Registrų centro“ duomenys apie įmonių savininkus Lietuvoje prieinami prasčiau nei kitose Šiaurės ir Baltijos regiono valstybėse, rodo su korupcija kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) ir partnerių atlikta apžvalga.

„Registrų centro“ duomenys apie įmonių savininkus Lietuvoje prieinami prasčiau nei kitose Šiaurės ir Baltijos regiono valstybėse.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Registrų centro“ duomenys apie įmonių savininkus Lietuvoje prieinami prasčiau nei kitose Šiaurės ir Baltijos regiono valstybėse.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2019, 8:16 AM

Šiuos duomenis apie savininkuskaupia Estija, Latvija, Švedija ir Danija. Lietuva jų registro neturi, nors nuo 2020 metų sausio 1 dienos yra numatyta pradėti juos skelbti viešai, teigiama antradienį paskelbtame pranešime.

Geriausiai Lietuva įvertinta už duomenis, kurie parodo, kas šalyje finansuoja politines kampanijas. Šie duomenys skelbiami viešai ir atvirų duomenų formatu, tad juos paprasta gauti ir analizuoti kompiuteriu, jie laiku ir greitai atnaujinami.

Lyginant su kitomis valstybėmis tik Lietuva viešina duomenis apie lobistų veiklą. Visgi jie pateikiami nepatogiai: nėra galimybių jų lyginti tarpusavyje, naudoti analizėms ar jais dalytis.

Vertinimo metu TILS taip pat atlikto pusšimčio ekspertų apklausą. Jos rezultatai rodo, kad atvirų duomenų poreikis šalyje yra didelis. Duomenimis bent kartą per savaitę naudojasi kas trečias respondentas, tačiau keturi iš dešimt atsakiusiųjų nėra patenkinti jų prieinamumu.

Ekspertams aktualiausi yra viešųjų pirkimų duomenys. Jie šiuo metu atvirų duomenų formatu neprieinami, teigia „Transparency International“ Lietuvos skyrius.

„Atviri duomenys užtikrina skaidrumą esamu laiku ir leidžia greitai bei paprastai pamatyti, kaip, pavyzdžiui, politikai susiję su verslu arba kam iš tikrųjų priklauso kokia nors viešųjų pirkimų konkurse dalyvaujanti įmonė“, – pranešime cituojamas skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

„Labai norėčiau, kad Lietuva taptų atvirų duomenų čempione, o kolegos iš „Registrų centro“, VTEK ir kitų institucijų artimiausiu metu atvertų svarbiausius savo kaupiamus duomenis“, – pridūrė jis.

Atviri duomenys yra pirminiai viešojo sektoriaus institucijų kaupiami duomenys, pateikiami tokiu formatu, kuris leidžia duomenis nuskaityti kompiuteriu ir juos laisvai naudoti. Šie duomenys yra aktualūs, lengvai prieinami, skelbiami XLSX, XML, CSV bei kitais formatais.

Ši apžvalga atlikta 2019 metų rugsėjo – lapkričio mėnesiais, Lietuvoje apklausus 54 ekspertus ir peržiūrėjus viešai prieinamą informaciją.

Iš viso buvo vertinamos septynios Baltijos ir Šiaurės regiono šalys – Danija, Estija, Latvija, Lietuva, Norvegija, Suomija, Švedija.

Vertinimo metu apžvelgti penkių viešojo sektoriaus sričių duomenys: lobistinės veiklos, interesų ir turto deklaracijų, politinių partijų ir kampanijų, galutinių naudos gavėjų ir viešųjų pirkimų duomenys.

Iniciatyvą įgyvendino „Transparency International“ Lietuvos ir Latvijos skyriai bei organizacija „Open Knowledge“ Švedijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.