„Boeing“ kompensuos „Turkish Airlines“ dėl „737 Max“ krizės patirtas išlaidas

Turkijos oro linijos „Turkish Airlines“ pasiekė susitarimą dėl kompensacijos su aviacijos milžine „Boeing“. Kompensacija oro linijoms bus išmokėta dėl po „Boeing 737 Max“ skrydžių draudimo patirtų nuostolių, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Laikraštis „Hurriyet“ skelbia, kad „Boeing“ Turkijos oro linijoms iš viso sumokės 225 mln. dolerių.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Laikraštis „Hurriyet“ skelbia, kad „Boeing“ Turkijos oro linijoms iš viso sumokės 225 mln. dolerių.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2019, 4:13 PM

Nors pačios „Turkish Airlines“ neatskleidė kompensacijos dydžio, Turkijos laikraštis „Hurriyet“ skelbia, kad „Boeing“ Turkijos oro linijoms sumokės iš viso 225 mln. dolerių (apie 202 mln. eurų): pati kompensacija sieks 150 mln. dolerių (134 mln. eurų), taip pat bus perduota atsarginių dalių ir suteikta personalo apmokymų už 75 mln. dolerių (67 mln. eurų).

„Boeing 737 Max“ orlaivių skrydžiai draudžiami nuo kovo, sudužus tokio modelio lėktuvams Indonezijoje ir Etiopijoje. Per katastrofas žuvo iš viso 346 žmonės, o „Boeing“ ši krizė kainavo daugiau nei 9 mlrd. dolerių.

„Turkish Airlines“ iki skrydžių draudimo turėjo 12 „Boeing 737 Max“ lėktuvų. Iš viso bendrovė yra užsakiusi 75 tokius orlaivis.

Anksčiau gruodį žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad „Turkish Airlines“ ketina kreiptis į teismą, kad šis priteistų žalos atlyginimą iš „Boeing“.

„Turkish Airlines“ nėra vienintelė oro linijų bendrovė, kuri siekia kompensacijos iš „Boeing“ dėl finansinių nuostolių, patirtų dėl „737 Max“ skrydžių draudimo.

Daugiausia pasaulyje „Boeing 737 Max“ orlaivių turinti „Southwest Airlines“ gruodį taip pat sutarė su „Boeing“ dėl kompensacijos, o Europos užsakomųjų skrydžių oro linijos TUI antradienį paskelbė besiderančios su „Boeing“ dėl kompensacijos.

„Sėdime prie derybų stalo“, – sakė TUI atstovas Martinas Rieckenas, pridurdamas, kad TUI neatmeta galimybės kreiptis į teismą. TUI turi 15 „Boeing 737 Max“ orlaivių ir yra užsakiusi dar aštuonis.

TUI teigimu, bendrovė dėl „Boeing 737 Max“ krizės patyrė iš viso 293 mln. eurų nuostolių, kurie 2020 m. gali išaugti iki 400 mln. eurų, priklausomai nuo to, kada bus atnaujinti „737 Max“ skrydžiai.

Praeitą savaitę dėl neišsprendžiamos „Boeing 737 Max“ krizės buvo atleistas „Boeing“ generalinis direktorius Dennisas Muilenburgas. Aviacijos milžinė taip pat pranešė nuo sausio stabdanti „Boeing 737 Max“ gamybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.