Renovacija: 2019 m. atnaujinta per 300 pastatų

Lietuvoje jau ne pirmus metus įgyvendinant Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą renovacijos mastas nelėtėja. Vien 2019 m. Lietuvoje atnaujinta daugiau kaip 300 daugiabučių, arba 9 tūkst. butų, o nuo 2013 m. atnaujinta daugiau kaip 2400 daugiabučių, arba 70 tūkst. butų.

 Iš viso nuo 2013 m., kai į renovaciją įsitraukė savivaldybės, iki 2019 m. atnaujinta daugiau kaip 2400 daugiabučių.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
 Iš viso nuo 2013 m., kai į renovaciją įsitraukė savivaldybės, iki 2019 m. atnaujinta daugiau kaip 2400 daugiabučių.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2020, 8:48 AM

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą administruojančios Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta pabrėžia, kad pastaraisiais metais išaugo gyventojų susidomėjimas daugiabučių renovacijos galimybe.

„Džiugina, kad vis daugiau gyventojų nori renovuoti savo daugiabutį. Šią tendenciją išryškina ne tik kasmet didėjantis agentūros gaunamų paraiškų skaičius, bet ir visuomenės nuomonės tyrimų rezultatai – 2019 m. pabaigoje „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa parodė, jog net 77 proc. Lietuvos gyventojų, gyvenančių daugiabučiuose, pastatytuose iki 1993 m., norėtų atnaujinti savo daugiabutį“, – pabrėžia V. Serbenta,

Modernizavimo laukia 1000 daugiabučių

Šiuo metu šalyje atnaujinama dar 430 daugiabučių namų, o arti 1000 daugiabučių atnaujinimo projektų, turinčių gyventojų pritarimą, bus pradėti įgyvendinti artimiausiu metu. Iš viso nuo 2013 m., kai į renovacijos procesą įsitraukė savivaldybės, iki 2019 m. atnaujinta daugiau kaip 2400 daugiabučių, arba 70 tūkst. butų.

Norintiems gauti valstybės paramą kompleksiškai renovuoti daugiabutį liko mažiau nei mėnuo – iki sausio 31 d. – pateikti paraiškas.

„Renovacijos mastas Lietuvoje leidžia kalbėti ne tik apie pagerėjusią daugiabučių namų butų savininkų gyvenimo kokybę ir sumažėjusias sąskaitas už šildymą, bet ir apie didžiulį poveikį aplinkai bei tvaresnį energijos vartojimą miestuose“, – sako BETA direktorius.

Pasak V. Serbentos, vertinant dabartinį renovacijos procesą matyti ir nerimą keliančių tendencijų, iš kurių ryškiausia – statybinių organizacijų pajėgumų trūkumas.

Sparčiau renovuojama regionuose

Vertinant 2019 metų rezultatus atskirose savivaldybėse matyti, jog renovacija aktyviau vyko mažesnėse šalies savivaldybėse. Praėjusiais metais Zarasų rajono savivaldybėje atnaujinta 17 daugiabučių, Biržuose – 12, Jonavos ir Tauragės rajonų savivaldybėse – po 11 daugiabučių. Didžiuosiuose šalies miestuose daugiabučių renovacijos procesas praėjusiais metais vyko kiek lėčiau – Kaune atnaujinta 19 daugiabučių, Vilniuje – 15, Klaipėdoje – 8.

„Atskirose šalies savivaldybėse, pavyzdžiui, Zarasų, per praėjusius metus buvo atnaujinta apie 10 proc. visų energiškai neefektyvių miesto daugiabučių, tačiau didžiosioms savivaldybėms reikėtų stipriai pasitempti“, – primena V. Serbenta.

Vis dar galima teikti paraiškas

BETA primena apie šiuo metu galiojantį kvietimą gyventojams ir savivaldybėms teikti paraiškas renovuoti daugiabutį. Tiesa, norintiems gauti valstybės paramą kompleksiškai renovuoti daugiabutį liko mažiau nei mėnuo – iki sausio 31 d. – pateikti paraiškas Būsto energijos taupymo agentūros regioniniuose padaliniuose.

Pagal programą renovuojamiems daugiabučiams teikiama 30 proc. valstybės parama pastato energinį efektyvumą didinančioms priemonėms. Šio kvietimo metu numatyta daugiabučiams renovuoti skirti 150 mln. eurų, o energinį efektyvumą didinančioms priemonėms skiriama finansavimo dalis sudarys 50 mln. eurų.

Vykdomiems projektams taip pat numatoma 100 proc. valstybės parama projekto parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidoms, taip pat 100 proc. padengti nepasiturintiems butų savininkams tenkančias išlaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.