Prancūzija pateikė JAV pasiūlymų dėl skaitmeninio mokesčio technologijų milžinėms

Prancūzija pasiūlė Jungtinėms Valstijoms išspręsti ginčą dėl tarptautinių technologijų milžinių apmokestinimo, siekdama iki mėnesio pabaigos padėti pagrindus pasauliniam susitarimui, penktadienį pranešė finansų ministras Bruno Le Maire (Brunas Le Meras).

Reuters / Scanpix nuotr.
Reuters / Scanpix nuotr.
JAV informacijos technologijų milžinės.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
JAV informacijos technologijų milžinės.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 18, 2020, 10:39 AM

„Galimų yra. Bendradarbiaujame su [JAV iždo sekretoriumi] Stevenu Mnuchinu (Stivenu Mnačinu). Pateikiau jam keletą pasiūlymų“, – likus kelioms dienoms iki nustatyto termino sprendimui priimti pabaigos pažymėjo B. Le Maire.

Sausio 7 dieną Paryžius ir Vašingtonas nustatė dviejų savaičių terminą užbaigti ginčą, kilusį dėl Prancūzijos patvirtinto mokesčio tarptautinėms technologijų milžinėms, kai JAV pagrasino įvesti atsakomuosius muitus 2,4 mlrd. JAV dolerių vertės prancūziškoms prekėms. Kol kas grasinimas nebuvo atšauktas.

B. Le Maire atsisakė atskleisti išsamesnės informacijos apie pateiktus pasiūlymus ar tai, ar Prancūzija sutiko nusileisti mokesčio, kuris palies tokias JAV įmones kaip „Netflix“ ir „Amazon“, klausimu.

„Kol kas daugiau informacijos neatskleisime, tačiau, manau, yra kelias į galimą kompromisą tarp JAV ir Prancūzijos šiuo klausimu, kuris leistų abiems šalims žengti link vienintelio protingo sprendimo: tarptautinio sprendimo per EBPO“, – pridūrė jis.

Galutinis sprendimo priėmimo terminas sutampa su suplanuotu susitikimu šia tema Pasaulio ekonomikos forumo posėdyje Davose sausio 21–24 dienomis.

Praėjusiais metais Prancūzija patvirtino mokestį technologijų įmonėms, sustojus tarptautinėms pastangoms apmokestinti bendroves, kurios daugiausia veikia internete.

Šiuo metu dažnai tokios bendrovės moka nedidelius mokesčius šalyse, kuriose nėra jų būstinės, nors ir gauna didelių pajamų iš internetinių pardavimų ir reklamos.

Prancūzija nori, kad tokios bendrovės šalyje sumokėtų iki 3 proc. nuo pajamų, uždirbtų Prancūzijoje.

Bendrasis susitarimas

Vašingtono teigimu, Prancūzijos įstatymas išskiria tokias JAV bendroves kaip „Google“, „Apple“, „Facebook“, „Netflix“ ir „Amazon“.

Keletą metų blokavusios derybas dėl skaitmeninio mokesčio Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO), Jungtinės Valstijos atnaujino derybas praėjusiais metais ir gruodžio mėnesį pateikė savo pasiūlymų, kuriuos Prancūzija atmetė prieš patvirtindama savo mokestį.

B. Le Maire pasiūlė šio klausimo sprendimą įgyvendinti laipsniškai, o pirmajame etape patvirtinti bendrąjį susitarimą, parengtą pagal EBPO parengtą tekstą.

Jei Vašingtonas sutiks, mėnesio pabaigoje EBPO narės iš esmės gali patvirtinti susitarimą, pažymėjo Prancūzijos ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.