Po prekybos susitarimo su Kinija D. Trumpas giriasi – dabar jie mus gerbia

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį džiaugėsi praėjusią savaitę pasirašytu prekybos susitarimu su Kinija, sakydamas, kad susitarimas yra „daug geresnis“, nei tikėtasi.

D.Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2020, 9:16 AM, atnaujinta Apr 8, 2022, 12:42 PM

Pirmojo etapo susitarimas žymi paliaubas abiejų šalių prekybos kare po beveik dvejus metus trukusios įtampos. Visgi dalis muitų išliks galioti dviem trečdaliams daugiau nei 500 mlrd. JAV dolerių vertės vertės prekių, importuojamoms į Kiniją ir JAV.

„Tai yra neįtikėtina visos mūsų šalies sėkmė“, – kalbėjo D.Trumpas sekmadienio vakarą Teksaso valstijos Ostino mieste, kur jis susitiko su Amerikos žemės ūkio biuro federacijos nariais.

„Manau, kad Kinija imsis visų priemonių įrodyti, jog pasirašytas susitarimas yra geras susitarimas. Jis yra daug svarbesnis ir daug geresnis, nei kada nors maniau, jog galėsime pasiekti“, – kalbėjo D.Trumpas.

Prezidentas taip pat gyrė naują santykių su Pekinu skyrių, vadindamas jį „geriausiais santykiais, kokius mes kada nors turėjome su Kinija per daugelį metų“.

„Kinija dabar mus gerbia, – kalbėjo D.Trumpas. – Anksčiau jie mūsų negerbė. Jie nesitikėjo gauti to, ką gavo“.

JAV ir Kinija trečiadienį pasirašė „pirmojo etapo“ prekybos susitarimą, leisdamos rinkoms atsikvėpti po užsitęsusios įtampos prekybos srityje.

Šis susitarimas taip pat suteikia kozirį D.Trumpui, kuriam šią savaitę gresia apkaltos procesas Senate, po kurios laukia įnirtinga prezidento rinkimų kampanija.

Pasirašydama susitarimą, Kinija pažadėjo dvejus metus didinti JAV žemės ūkio prekių ir kito eksporto pirkimą, užtikrinti tam tikrą JAV technologijų apsaugą ir įgyvendinti įsipareigojimų vykdymo užtikrinimo mechanizmus, leidžiančius Vašingtonui nedelsiant skirti nuobaudų, į kurias Pekinas negalėtų nereaguoti.

Kinijos valstybiniai laikraščiai džiaugėsi, kad šalis pasirašė „sunkiai iškovotą susitarimą“, tačiau perspėjo, kad reikia būti atsargiems ir jo nepažeisti bei vėl nesukelti įtampos.

Pačius sunkiausius klausimus dar reikės išspręsti antrojo etapo derybose, įskaitant klausimą dėl Kinijos subsidijų valstybinėms įmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.