Stadionų statyba – lietuvių prakeiksmas: Kaunas irgi įklimpo

S.Dariaus ir S.Girėno stadioną statanti Turkijos bendrovė KAYI susimovė ir į keblią padėtį įklampino kauniečius, taip pat miesto valdžią, kuri tikėjosi greitu laiku nudžiuginti atnaujintu stadionu. Situacija tapo kritinė.

S.Dariaus ir S.Girėno stadioną statanti Turkijos bendrovė KAYI susimovė.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Dariaus ir S.Girėno stadioną statanti Turkijos bendrovė KAYI susimovė.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Dariaus ir S.Girėno stadioną statanti Turkijos bendrovė KAYI susimovė.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Dariaus ir S.Girėno stadioną statanti Turkijos bendrovė KAYI susimovė.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Dariaus ir S.Girėno stadioną statanti Turkijos bendrovė KAYI susimovė.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Dariaus ir S.Girėno stadioną statanti Turkijos bendrovė KAYI susimovė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Birutė Užkuraitytė-Statkevičienė.
Birutė Užkuraitytė-Statkevičienė.
Adas Baliukevičius. 
Adas Baliukevičius. 
Ina Pukelytė. 
Ina Pukelytė. 
Gintautas Labanauskas. 
Gintautas Labanauskas. 
Antanina Medvedevienė. 
Antanina Medvedevienė. 
Vladas Garastas. 
Vladas Garastas. 
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2020-01-20 18:49

Turkai nesugebėjo užtikrinti sklandžių statybos darbų, todėl miesto savivaldybė priėmė neišvengiamą sprendimą – pradėti rangos darbų sutarties nutraukimo procedūras ir operatyviai ieškoti naujo statytojo.

Turkai, pasamdyti Lietuvoje veikiančio Turkijos įmonės padalinio, tikina neketinantys trauktis, nesulaukę atlygio paskelbė streiką. Su jais solidarūs kauniečiai, Gegužės 1-osios profesinės sąjungos nariai. Šiai profsąjungai priklauso ir turkai.

„Turkijos kompanijos atstovai išnaudojo visą jiems suteiktą pasitikėjimo kreditą. Davėme užtektinai šansų ir laiko spręsti kilusias problemas, kad darbai sklandžiai vyktų toliau, tačiau matome, kad jie tuo nepasinaudojo. Dabar iniciatyvą perima miestas. Turime užtikrinti, kad stadiono statybos tęstųsi ir būtų sėkmingai užbaigtos. Konkursas naujam rangovui surasti pareikalaus šiek tiek laiko, bet darysime viską, kad neišvengiama darbų pauzė truktų kuo trumpiau“, – pareiškė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ir pabrėžė, kad tai ypatingos reikšmės objektas ne tik Kaunui, bet ir visai Lietuvai.

Ilgą laiką kauniečiai pašiepdavo vilniečių nesėkmes statant futbolo stadioną ant sostinės Šeškinės kalvos, vadindavo tai amžiaus statybomis.

Tačiau pastaruoju metu kauniečiai ėmė baimintis pranašiškos patarlės – juokiasi tas, kas juokiasi paskutinis.

„Laikinoji sostinė“ paklausė kauniečių, kokios grėsmės iškilo Kaunui dėl nesėkmingo sandorio su turkais, ar tai yra tik konkursą laimėjusių rangovų kaltė, ar Kauno valdžiai irgi pritrūko atidumo vertinant konkursą laimėjusios Turkijos bendrovės galimybes.

Birutė Užkuraitytė-Statkevičienė – sporto mokslininkė, pedagogė 

„Pro S.Dariaus ir S.Girėno stadioną dažnai einu į plaukimo treniruotes Lietuvos sporto universitete ir mane nukrečia šiurpas. Nežinau, kas ir kam liko skolingas, kas kaltas, nes politika smulkmeniškai nesidomiu. Šiaip pasitikiu meru V.Matijošaičiu, tikiu, kad jis ras racionalų sprendimą.

Tačiau pats streiko faktas mane baugina. Gerai, jei darbininkai pastreikuos, gaus atlygį ir išvyks. O jei nesulaukę pažadų įgyvendinimo sugalvos susprogdinti stadioną, sugriauti? Tokių dalykų kai kuriose užsienio šalyse juk yra atsitikę!

Nesuprantu, kodėl pasirinkome turkus, juk galėjome pasamdyti ukrainiečių, jie mums kultūriškai artimesni. Manau, kad rinktis užsakovus tik pagal pigumą, mažiausią darbų savikainą yra netobula praktika. Ją reikėtų keisti, nes matome, koks šnipštas išeina iš tokių konkursų.“

Adas Baliukevičius – Valstybinės darbo inspekcijos Kauno teritorinio skyriaus vedėjas, vyriausiasis darbo inspektorius 

„2019 metų gruodžio 31-ąją Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Kauno teritorinis skyrius pradėjo įmonės „KAYI Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi“ filialo Lietuvoje „KAYI Construction“ patikrinimą. Darbo inspekcijai pateikta įmonės dokumentacija, susijusi su sutartiniais įsipareigojimais, darbo laiko apskaita, darbo užmokesčio išmokėjimu. Pirminiais duomenimis, nustatyta dalinė įmonės filialo skola darbuotojams. Paaiškėjus naujų detalių VDI tyrimas pratęstas, kol bus išsiaiškintos visos aplinkybės.

Įmonėms darbuotojams iš Turkijos darbo inspekcijos specialistai paaiškino, kad dėl neišmokėto darbo užmokesčio jie turi teisę kreiptis į Darbo ginčų komisiją, kuri sprendžia individualius darbo ginčus.“

Jurgis Valiukevičius – Gegužės 1-osios profesinės sąjungos atstovas

„Šis protestas skirtas ne tik palaikyti streikuojančius darbuotojus, bet ir paskatinti valstybės institucijas bei miesto savivaldybę imtis priemonių, kad visuomeninės lėšos nebūtų leidžiamos kompanijoms, kurios nepaiso jokių darbuotojų teisių. Turkų darbininkai, kaip Lietuvoje veikiančio padalinio atstovai, priklauso mūsų profsąjungai. Tad mūsų motyvai paremti turkus iš dalies pragmatiški, nes ir mes nenorime sukurti precedento, kad mūsų teisės būtų pažeidinėjamos. Kita vertus, remiame turkus ir iš solidarumo.“

Ina Pukelytė – kultūros ir meno vadybininkė 

„Aišku, gaila žmonių, kurie negavo žadėto atlygio. Nežinau, ar jie vargsta, badauja, ar streikas yra viešųjų ryšių akcija. Jei tai viešųjų ryšių akcija, iš to naudos tikisi visuomeninės organizacijos, pirmiausia profsąjungos. Jos gavo prieigą prie viešumo kanalų, tai joms savotiška nemokama socialinė reklama. Klausimas iš tiesų sudėtingas, reikia daugiau kompetencijos norint į jį atsakyti išsamiai.“

Gintautas Labanauskas – Technikos mokslų daktaras

„Čia susidūrėme su dviem aspektais – teisiniu ir žmogiškuoju-moraliniu. Dorovine prasme žmogus turi padėti žmogui, kad jis turėtų duonos kąsnį, stogą virš galvos. Teisiniu požiūriu Kaunas, miesto valdžia niekuo dėti. Kita vertus, vertinant konkurso rezultatus reikėjo atidžiau pažvelgti į turkų bendrovę, įvertinti viešumoje pasirodžiusius signalus apie šios bendrovės sąsajas su Turkijos valdžia.

Arklį, Vyčio simbolį, mes greitai pastatėme ir viens du nušluostėme Vilniui nosį, o stadioną atnaujinti – daug sudėtingesnis dalykas.“

Antanina Medvedevienė – buvusi Kauno miesto tarybos narė

„Žinoma, teisiniu požiūriu miesto valdžia nekalta. Tačiau manau, kad miestas jau anksčiau turėjo pasidomėti turkų bendrovės būkle. Reikėjo užmegzti kontaktą su rangovų darbininkais, pasidomėti, kokios problemos, kodėl jie ilgą laiką negauna atlyginimo. Nederėjo laukti krizės, streiko, juk jo gal būtų buvę išvengta, jei miestas būtų laiku susizgribęs, kad rangovas – problemiškas ūkio subjektas.“

Vladas Garastas – legendinis krepšinio treneris 

„Man labiausiai skauda širdį, kad pavyktų sutvarkyti S.Dariaus ir S.Girėno stadioną. Juk jau visa šalis juokiasi iš mūsų, kaip mes ilgai juokėmės iš Vilniaus dėl amžiaus statybų ant Šeškinės kalvos.

O kas, kam ir kiek skolingi, aš nežinau. Bet kuriuo atveju skolos turi būti grąžintos ir tai, kiek suprantu, ne mūsų, ne Kauno biudžeto skolos.

Aišku, jei konkursą būtų laimėjusi Lietuvos bendrovė, gal būtų mažiau nesklandumų, suveiktų patriotiniai motyvai. Bet tokia jau yra ES patvirtinta tvarka – rangovas atrenkamas konkurso būdu. Tikėkimės, šįkart krizę įveiksime.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.