V. Šulcas: alkoholio „paštomatų“ veiklos varžymas gali prieštarauti Konstitucijai

Vyriausybei pritarus siūlymui sugriežtinti vadinamųjų alkoholio „paštomatų“ veiklą – juose bus galima pasaugoti gėrimus, tačiau atsiimti jų prekybos draudimo metu – ne, šią paslaugą teikiančios įmonės „Artimiausias“ vadovas teigia, kad toks draudimas galbūt prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam nuosavybės neliečiamumo principui.

Vyriausybei pritarus siūlymui sugriežtinti vadinamųjų alkoholio „paštomatų“ veiklą – juose bus galima pasaugoti gėrimus, tačiau atsiimti jų prekybos draudimo metu – ne, šią paslaugą teikiančios įmonės „Artimiausias“ vadovas teigia, kad toks draudimas galbūt prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam nuosavybės neliečiamumo principui.<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausybei pritarus siūlymui sugriežtinti vadinamųjų alkoholio „paštomatų“ veiklą – juose bus galima pasaugoti gėrimus, tačiau atsiimti jų prekybos draudimo metu – ne, šią paslaugą teikiančios įmonės „Artimiausias“ vadovas teigia, kad toks draudimas galbūt prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam nuosavybės neliečiamumo principui.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Sabaitis, Erika Alonderytė, BNS

Jan 29, 2020, 3:36 PM

Bendrovė „Artimiausias“ pabrėžia alkoholiu neprekiaujanti, o bendradarbiaujanti su prekybos licenciją turinčia bendrove „Žilva“.

„Jie stengiasi apriboti mūsų verslą, o mūsų verslas su alkoholiu tiesiogiai niekaip nesusijęs. Mūsų įmonė alkoholio nei perka, nei parduoda, nei turi. Mes teikiame tik saugojimo paslaugas, iš esmės esame ne kas kita, kaip privataus asmens alkoholinių gėrimų baras lauke. Žinoma, su apsaugomis, kad mūsų paslaugomis negalėtų pasinaudoti tinkamo amžiaus nesulaukę asmenys“, – BNS tvirtino V. Šulcas.

„Svarbiausia yra tai, kad mūsų saugomas alkoholis yra fizinių asmenų nuosavybė. Jei jie ketina apriboti naudojimąsi asmenine nuosavybe, jie turi suprasti, ką daro. Privati nuosavybės apsauga yra įtvirtinta Konstitucijoje“, – pridūrė jis.

Be to, anot V. Šulco, siūlomas draudimas turės įtakos ir „Lietuvos geležinkeliams“ ar Lietuvos paštui, kurių veikla susijusi su daiktų pasaugojimu arba siuntų atsiėmimu.

„Iš esmės siūloma drausti pasaugoti už pinigus alkoholį, o tai apribos ir eilę kitų verslų, įskaitant daiktų saugojimo kameras turinčius „Lietuvos geležinkelius“ ar Lietuvos paštą, suteikiantį galimybę atsiimti siuntas visą parą iš daugelyje vietų, pavyzdžiui, prekybos centruose ar automobilių parkinguose, įrengtų terminalų“, – aiškino V. Šulcas.

„Šios įmonės arba turės apriboti daiktų ir siuntų atsiėmimo laiką, arba kontroliuoti kiekvieną siuntą ir bagažą, kad jame nebūtų alkoholio. Mes sunkiai įsivaizduojame, kaip toks kontrolės mechanizmas galėtų veikti“, – pridūrė jis. 

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomam siūlymui pažaboti alkoholio „paštomatų“, kai gėrimai skolinami ar pasaugojami už atlygį, veiklą, tačiau siūlo pataisas tobulinti.

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas parengė Seimo laikinosios Motiejaus Valančiaus blaivybės sąjūdžio grupės pirmininkas konservatorius Paulius Saudargas. Jis siūlo drausti alkoholio skolinimo ir pasaugojimo veiklą, kai už alkoholį galima atsiskaityti iš anksto arba atidėti apmokėjimą vėliau. 

Vyriausybė siūlo uždrausti ne alkoholio pasaugojimą, o jo atsiėmimą, kai gėrimai įsigyjami leistinu metu, bet atsiimami draudžiamomis prekiauti valandomis.

Anot P. Saudargo, pataisas paskatino vieša informacija apie galimybę stacionariuose paštomatuose įsigyti alkoholio, įskaitant ir draudžiamas jo prekybos valandas, atsiskaitant iš anksto arba atidedant mokėjimą leidžiamu prekybos metu.

Nuo 2019-ųjų rugsėjo Vilniuje veikia penkios alkoholio saugyklos, kur gyventojai, atsisiuntę specialią mobilią programėlę, gali svaigalų įsigyti bet kuriuo paros metu.

Nuo 2018-ųjų Lietuvoje alkoholį gali įsigyti asmenys, sulaukę 20 metų. Leidžiamas prekybos laikas – nuo 10 val. iki 20 val. vakaro, sekmadieniais – nuo 10 val. iki 15 valandos. Dabartiniame Alkoholio kontrolės įstatyme jo skolinimas ir pasaugojimas nereglamentuotas.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.