Utenos alaus darykla rodo, kad įmanoma dirbti be taršos

Tarptautinė „Carlsberg“ grupė, kuriai priklauso Lietuvos gėrimų pramonės lyderis „Švyturys-Utenos alus“, oficialiai paskelbė, kad Utenos daryklai suteiktas „carbon neutral“ statusas. Toks įvertinimas patvirtina, jog darykla yra neutrali anglies dvideginio atžvilgiu, o gamyba joje vykdoma neteršiant atmosferos pridėtiniu anglies dvideginiu ir naudojant tik atsinaujinančius energijos šaltinius.

 Utenos alaus daryklai dalį elektros tiekia ant pačios įmonės stogo įrengta megavato galios saulės jėgainė.<br> G.Kropo nuotr.
 Utenos alaus daryklai dalį elektros tiekia ant pačios įmonės stogo įrengta megavato galios saulės jėgainė.<br> G.Kropo nuotr.
 R.Viršilas: „Suvieniję požiūrį ir pajėgumus verslas bei jo atstovai aplinkos išsaugojimo klausimu pasiektų kur kas daugiau.“
 R.Viršilas: „Suvieniję požiūrį ir pajėgumus verslas bei jo atstovai aplinkos išsaugojimo klausimu pasiektų kur kas daugiau.“
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 8, 2020, 10:31 AM

Be Utenos įmonės, visoje grupėje tokį statusą turi tik Švedijoje veikianti Falkenbergo darykla. O mūsų šalyje tai vienintelė alaus darykla, kuriai suteiktas toks įvertinimas.

Ėmėsi realių darbų

„Utenos“ darykla tapo antrąja pasaulyje „Carlsberg“ įmonių grupės darykla, turinčia „carbon neutral“ statusą.

Įmonė taip buvo įvertinta dėl išskirtinio indėlio mažinant aplinkos taršą. Patvirtinta, kad daryklos naudojama elektros energija gaunama iš sertifikuotų atsinaujinančių šaltinių ir yra visiškai neutrali aplinkos taršos požiūriu.

„Būdami tarptautinės „Carlsberg“ įmonių grupės dalimi siekiame kelti ambicingus tikslus ir ne kalbomis, bet realiais darbais plėtoti atsakingą verslą. Utenos darykloje nuolat diegiamos gamybos inovacijos yra itin palankios aplinkai ir jau duoda apčiuopiamų rezultatų.

Klimato kaitos kontekste tai nepaprastai aktualu ir reikšminga tiek Lietuvos, tiek globaliu mastu“, – teigė bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ ir „Carlsberg“ grupės Baltijos šalyse vadovas Rolandas Viršilas.

Jo teigimu, apie 14 proc. reikalingos elektros energijos pagaminama ant Utenos daryklos stogo įrengtoje 1 MW galios saulės jėgainėje, o likusią dalį įmonė perka kaip sertifikuotą žaliąją energiją.

Mažinti taršą – neišvengiama

Kad gamyba visiškai neteršiant aplinkos oro yra iš tiesų labai reikšmingas laimėjimas, patvirtino ir Aplinkos apsaugos agentūros Klimato kaitos skyriaus vedėja Eglė Kairienė.

„Kaip žinoma, Lietuva įsipareigojusi iki 2030 metų sumažinti anglies dvideginio emisiją 9 proc., palyginti su 2005-aisiais. Vis dėlto per pastarąjį dešimtmetį šalyje išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis mažėjo nežymiai, todėl labai svarbus verslo indėlis siekiant sumažinti poveikį klimato kaitai.

Kiekvienas verslas pasirenka savo kelią ir požiūrį į aplinką: vieniems svarbu išvengti baudų, kitiems iš tiesų rūpi sumažinti taršą ir taip prisidėti prie klimato kaitos progresuojančių padarinių mažinimo“, – aiškino pašnekovė.

E.Kairienė įsitikinusi, jog siekis mažinti anglies dvideginio emisiją – ne tik įsipareigojimas Europos Sąjungai, bet ir kiekvieno žmogaus ar įmonės iššūkis, reikalaujantis realių pokyčių.

Aplinkos apsaugos agentūros Klimato kaitos skyriaus vedėjai pritarė ir R.Viršilas, teigdamas, jog verslas šaliai turi kurti ne tik ekonominę, bet ir aplinkosauginę vertę.

„Visai nesvarbu, kokiam sektoriui atstovaujame ar kokioje šalyje veikiame, – juk planeta yra tik viena, todėl privalome būti ekologiški ne dėl ES direktyvų, bet dėl visų mūsų ateities. Manau, atėjo laikas ne tik deklaratyviai apie tai kalbėti, bet ir atsakingai veikti.

Esu tikras, jog, suvieniję požiū- rį ir pajėgumus, verslas bei jo atstovai aplinkos išsaugojimo klausimu pasiektų kur kas daugiau. Tikrai nesirengiame sustoti ir tikimės, kad kasmet dėl glaudaus visų mūsų įmonės grupių bendradarbiavimo indėlis į aplinkosaugą tik augs“, – sakė R.Viršilas.

Laikosi tvarumo programos

„Carlsberg“ grupei priklausančios įmonės, tarp jų ir Utenoje veikianti „Švyturio-Utenos alaus“ darykla, jau kurį laiką vadovaujasi tvarumo programos „Kartu link nulio“ (angl. „Together Towards Zero“) strategija.

Pagal ją, įsipareigojama per dešimtmetį visų grupės daryklų anglies dvideginio emisiją sumažinti iki nulio, o šių dujų pėdsaką visoje vertės grandinėje – 30 proc.

Be anglies dvideginio emisijos neutralizavimo, Utenos darykla taip pat aktyviai rūpinasi visomis aplinkosaugos sritimis ir investuoja į jas: mažina plastiko (vien per praėjusius metus jo kiekis buvo sumažintas 130 tonų) bei vandens naudojimą.

Šią savaitę pristatyta 2019 metų „Carlsberg“ įmonių grupės veiklos ataskaita atskleidė reikšmingus pokyčius: vien per praėjusius metus įmonių grupės daryklose santykinis anglies dvideginio emisijos kiekis sumažėjo 13 proc., o suvartojamos elektros energijos, kuri išgaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių, santykinis kiekis padidintas dar 10 proc.

Be to, dvi daryklos (tarp jų – ir Utenos) bei 3 vandens valymo stotys paskelbtos kaip visiškai neutralios anglies dvideginio atžvilgiu, todėl joms suteiktas „carbon neutral“ statusas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.