Rusija apskųs Nyderlandų teismo sprendimą dėl 50 mlrd. dolerių „Jukos“ byloje

Rusija antradienį paskelbė, kad apskųs Nyderlandų teismo sprendimą palaikyti išardytos Rusijos naftos milžinės „Jukos“ akcininkų apeliaciją, paremiant jų kovą byloje dėl 50 mlrd. dolerių (46 mlrd. eurų) kompensacijos.

Rusija antradienį paskelb​ė, kad apskųs Nyderlandų teismo sprendimą palaikyti išardytos Rusijos naftos milžinės „Jukos“ akcininkų apeliaciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusija antradienį paskelb​ė, kad apskųs Nyderlandų teismo sprendimą palaikyti išardytos Rusijos naftos milžinės „Jukos“ akcininkų apeliaciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Androšiūnaitė, BNS

Feb 18, 2020, 2:55 PM

Rusija „toliau gins savo teisėtus interesus ir apeliacija ginčys verdiktą“, kurį antradienį priėmė Apeliacinis teismas Hagoje, sakoma Teisingumo ministerijos pareiškime.

Nyderlandų teismas panaikino šalies žemesnės instancijos teismo sprendimą, palankų Rusijai, kuri ginčijo pradinį Hagoje įsikūrusio Nuolatinio arbitražo teismo sprendimą priteisti akcininkams 50 mlrd. dolerių kompensaciją už „Jukos“ išardymą šio amžiaus 1-ojo dešimtmečio viduryje.

Pasak Rusijos teisingumo ministerijos, Nyderlandų teismas „ignoravo faktą, kad buvę „Jukos“ akcininkai nebuvo sąžiningi investuotojai“.

„Akcijų kontrolė šioje kompanijoje buvo įgyta virtinės nelegalių veiksmų dėka“, – teigė ministerija.

„Jukos“, kuri kažkada buvo didžiausia Rusijoje posovietinė naftos kompanija, buvo išardyta 2003 metais areštavus jos buvusį savininką, Kremliaus kritiką ir magnatą Michailą Chodorkovskį. Jis buvo apkaltintas vengimu mokėti mokesčius, sukčiavimu ir grobstymu.

Pasak M. Chodorkovskio, teismo sprendimas įrodo jo kaltinimus, kad byla jam buvo iškelta dėl jo politinės veiklos.

Šis sprendimas patvirtino, kad „Jukos“ ekspropriacija buvo įvykdyta ne dėl mokesčių, o dėl kovos su politiniais oponentais, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė dabar Londone gyvenantis M. Chodorkovskis.

„Pralaimėjo Kremlius, ne Rusija“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.