Vilniaus savivaldybės veiksmų teisėtumą arbitražo byloje patvirtino Generalinė prokuratūra

Generalinė prokuratūra atsisakė pradėti viešojo intereso gynimo procedūrą, išnagrinėjusi savivaldybės ir AB Vilniaus šilumos tinklų susitarimą su rizikos kapitalo fondu „Profile Investment“ dėl tarptautinio arbitražo su UAB „Vilniaus energija“ ir Prancūzijos koncernu „Veolia“ finansavimo ir nenustačiusi viešojo intereso pažeidimo.

S.Žiūros nuotr.
S.Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eleonora Budzinauskienė, ELTA

Feb 26, 2020, 1:02 PM

„Prokuratūros sprendimas atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones dėl finansavimo susitarimo su Fondu išties labai svarbus – jis parodo, kad teisingumas vis tik yra vilniečių pusėje. Prokuratūra padėjo tašką ginčuose dėl Vilniaus Taryboje patvirtinto rizikos valdymo būdo. Kad ir kaip tai neparanku įsivėlusiems į galimai korupcines politikų ir verslo bendradarbiavimo ir sandorių istorijas, ginčo nagrinėjimas Stokholmo arbitraže bus tęsiamas“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pasak Vilniaus mero R. Šimašiaus, bet kuriuo ginčo baigties atveju savivaldybės ir jos įmonės „Vilniaus šilumos tinklai“ išlaidos teisinėms paslaugoms dalyvaujant arbitražo procese nėra ir nebus įtrauktos į šilumos kainą vartotojams.

Savivaldybė ir jos kontroliuojama įmonė susitarė, kad sudėtingo teisinio ginčo pagrindines išlaidas padengs Liuksemburge registruotas rizikos kapitalo fondas, kuriam, sėkmės atveju, būtų sumokėtas nuo priteistos ir išieškotos sumos priklausantis mokestis. Nors toks modelis leidžia taupyti savivaldybės ir jos kontroliuojamos įmonės lėšas, savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisija pradėjo tyrimą, kuriuo buvo siekiama ne tiek išsiaiškinti sutarties aplinkybes, kiek kompromituoti savivaldybės pastangas atgauti vilniečių pinigus ir apsaugoti buvusių šilumos ūkio nuomininkų bei juos globojusių politikų interesus.

„Derėtų prisiminti, kiek vilniečiai turėjo mokėti už šildymą valdant „Vilniaus energijai“, kokį nualintą radome šilumos ūkį, akivaizdaus neūkiškumo pasekmes, korupcijos pinklėmis apraizgytus pirkimų sandorius ir kitus nuomininko darbelius, kuriuos Vilniaus šilumos tinklai turėjo sutvarkyti nuo pirmųjų dienų pasibaigus nuomos sutarčiai. Pagaliau, praėjus kiek daugiau nei dvejiems metams, sulaukėm puikių finansinių rezultatų, kurie rodo, kad įmonė yra valdoma efektyviai“, – teigia Valdas Benkunskas.

Stokholmo arbitražo teismo posėdžio data turėtų paaiškėti artimiausiu metu.

Prancūzijos bendrovė „Veolia“ (anksčiau vadinosi „Dalkia“) per savo įsteigtą bendrovę „Vilniaus energija“ sostinės šilumos ūkį valdė nuo 2002 iki 2017 metų. Vilniaus miesto savivaldybė šilumos tinklus perėmė 2017 metais ir šiuo metu valdo beveik 100 proc. AB Vilniaus šilumos tinklai akcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.