Namus už 300 km palikusiam ūkininkui teko nuomotis sovietinį būstą: sienos ir langai kiauri

Kai namus nuo darbovietės skiria daugiau nei 300 kilometrų, nebelieka kitos išeities kaip tik ieškotis būsto kur kas arčiau.

Vizualizacija: toks daugiabutis šiuo metu statomas Ilzenbergo ūkyje. Jis bus skirtas darbuotojams apsigyventi.<br> Organizatorių nuotr. 
Vizualizacija: toks daugiabutis šiuo metu statomas Ilzenbergo ūkyje. Jis bus skirtas darbuotojams apsigyventi.<br> Organizatorių nuotr. 
Vizualizacija: toks daugiabutis šiuo metu statomas Ilzenbergo ūkyje. Jis bus skirtas darbuotojams apsigyventi.<br> Organizatorių nuotr. 
Vizualizacija: toks daugiabutis šiuo metu statomas Ilzenbergo ūkyje. Jis bus skirtas darbuotojams apsigyventi.<br> Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-29 14:50

Būtent taip nutiko ir ekologinį ūkį vystančiam kretingiškiui Vladui Rancui, kai šis įsidarbino Ilzenbergo dvaro ūkyje Rokiškio rajone.

Apsigyvenęs sovietiniame name vyras neslepia, kad sąlygos neidealios, tad nedvejodamas sutiko keltis į darbdavio statomą modernų daugiabutį.

Mažėjant gyventojų regionuose, darbdaviai kviečiasi darbuotojus iš visos Lietuvos. Ilzenbergo dvaro ūkyje dabar dirba tiek dzūkai, tiek ir aukštaičiai. Tad žmonėms tenka ieškoti būsto apylinkėse, mat kasdien šimtų kilometrų neprivažinėsi.

Todėl nieko keisto, kad Rokiškio rajone, Onuškio kaime ant dirbtinio ežero kranto statyti planuojamas modernus daugiabutis namas jau turi norinčių jame apsigyventi.

Daugiabutį namą savo darbuotojams pastatyti nusprendė netoliese esančio Ilzenbergo dvaro savininkas Vaidas Barakauskas. Jis butą jame išsirinkti pasiūlė ekologinį dvaro ūkį vystančiam bendrovės „Auginimo formulė“ direktoriui Vladui Rancui.

Pasiūlymą priėmė nedvejodamas

„Su malonumu priėmiau šį pasiūlymą. Esu kretingiškis, todėl pradėjęs dirbti Ilzenbergo dvare, turėjau ieškotis būsto – kai namus nuo darbovietės skiria daugiau nei 300 kilometrų, kitos išeities nėra“, – sakė antrus metus Ilzenbergo dvare dirbantis V. Rancas.

Juodupės kaime bustą išsinuomojęs ūkininkas sako į už keliolikos kilometrų esančią darbovietę kasdien važiuojantis automobiliu.

Vyras pripažįsta, kad gyvenimo sąlygos dabar nuomojamame būste nėra idealios: „Kretingoje turiu gerą namą, o Juodupės kaime gyvenu dar sovietmečiu pastatytame name, kurio sienos ir langai galima sakyti kiauri“

Anot jo, Ilzenbergo dvaro pašonėje išdygsiančio daugiabučio teikiamų privalumų su būstu, kuriame gyvena dabar, net negalima lyginti.

„Būsimas daugiabutis – šiuolaikiškas, moderniai įrengtas namas su geru vidinių erdvių išplanavimu. Butas jau bus apstatytas baldais, todėl beliks čia tik atsivežti savo daiktus“, – sakė dviejų kambarių butą pasirinkęs V. Rancas.

Asfaltas slegia

V. Rancas teigia, kad jam imponuoja ne tik šio busto modernumas, bet ir tai, kad namas bus pastatytas ne plynoje vietoje, o darniai įsikomponuos į vietinį landšaftą. Namą Kretingoje turintis vyras teigia esąs pripratęs prie žalumos.

„Kretingoje mano namo sklype yra sodas, o dabar Juodupės kaime nuomojamas bustas stovi „ant asfalto“. Pripratus prieš žalumos, dabartinės gyvenimo sąlygos mane slegia. Persikėlęs į šį gamtos prieglobstyje esantį daugiabutį turėsiu ne tik geras gyvenimo sąlygas, bet ir gražią aplinką – o tai tikrai padės atsipalaiduoti ir pailsėti po darbų“, – sakė V. Rancas.

Dar vienas naujojo būsto privalumas yra tas, kad jis bus netoli darbovietės. Vos už kelių kilometrų nuo Ilzenbergo dvaro pastatytame daugiabutyje apsigyvenęs V. Rancas sakė į darbą galėsiąs važinėti ir dviračiu: „Galėsiu labiau prižiūrėti ūkį. Prireikus ten iš namų atsirasčiau per kelias minutes“.

Vaizdingoje vietoje pastatytame dviejų aukštų daugiabutyje iš viso bus 16 butų – po aštuonis skirtingo dydžio butus kiekviename aukšte. Numatyta, kad name bus įrengti vieno, dviejų ir trijų kambarių butai.

Daugiabutis turės vidinius kiemelius, vaikų žaidimo aikštelę ir vizualiai derės prie aplinkos. Planuojama, kad ant namo stogo bus sumontuotos saulės baterijos, įrengtas geoterminis šildymas, o pastatas atitiks A+ šilumos klasės reikalavimus.

Orientuojasi ne tik į pelną

Į naująjį būtą V. Rancas kelsis kaip nuomininkas. Vyras sakė negalįs žinoti kiek truks jo darbinė karjera Ilzenbergo dvare, tačiau neatmeta galimybės čia ateityje įsikurti kartu su šeima.

„Darbas Ilzenbergo dvaro ekologiniame ūkyje mane džiugina. Augalininkystės ir gyvulininkystės srityje darbuojuosi jau 28 metus ir galiu pasakyti, kad tai, ką dirbu dabar nuo senesnių darboviečių skiriasi kardinaliai. Jei ankstesni užsakovai orientuodavosi tik į didžiulį pelną, tai Ilzenbergo dvare yra kitaip.

Šiame dvare vystomas ekologinis ūkis nėra formalumas. Tai – išties ekologinis ūkis, kuriame ekologinės ūkininkystės principų laikomasi visuose gamybos etapuose. Pagrindinis Ilzenbergo dvaro ūkio principas – kuo mažiau alinti gamtą ir pateikti klientui kuo natūralesnę produkciją“, – sakė šį ūkį vystantis bendrovės „Auginimo formulė“ direktorius V. Rancas.

Trūksta kvalifikuotų darbuotojų

Mintis statyti daugiabutį namą savo darbuotojams Ilzenbergo dvaro savininkui V. Barakauskui kilo tada, kai jis susidūrė su kvalifikuotų darbuotojų problema. Iš viso Ilzenbergo dvare, augalininkystės ir gyvulininkystės ūkiuose, maisto gamybos įmonėje dirba 30 nuolatinių ir 20 sezoninių darbuotojų.

V. Barakauskas teigimu, tokią situaciją sąlygoja nepalanki demografinė padėtis – kvalifikuotų darbuotojų iš netolimų gyvenviečių paprasčiausiai nėra, todėl jų reikia kviestis iš tolimesnių regionų.

Skaičiuojama, kad gyventojų dėl migracijos Rokiškio rajone kasmet sumažėja bent po kelis šimtus.

Statistikos departamento duomenimis, 2018 m. į šį kraštą gyventi atvyko 900 žmonių, tačiau rajoną paliko 1,3 tūkst. gyventojų. Iš viso per du dešimtmečius Rokiškio rajonas neteko daugiau nei trečdalio gyventojų.

Onuškio kaime, atsirasiantis daugiabutis namas taps išskirtiniu įvykiu ne tik Rokiškio rajone – daugiabutis namas Lietuvos kaime bus statomas pirmą kartą per pastaruosius 30 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.