JAV akcijų rinka mėgina atsitiesti po praėjusios savaitės išpardavimo

2020 m. kovo 2 d. 18:01
Pagrindiniai JAV akcijų indeksai pirmadienį mėgina atsitiesti po išpardavimo, dėl kurio šalies akcijų rinkai teko išgyventi prasčiausią savaitę nuo 2008 metų spalio.
Daugiau nuotraukų (1)
Indeksas „Dow Jones Industrial Average“ nuo sesijos pradžios paaugo 40,9 punkto, arba 0,16 proc., iki 25450,26 punkto.
„Standard & Poor's 500“ ūgtelėjo 1,99 punkto, arba 0,07 proc., iki 2956,21 punkto, o „Nasdaq Composite“ – 11,7 punkto, arba 0,14 proc., iki 8579,06 punkto.
Augimą rinkoje skatina viltys, jog pirmaujantys pasaulio centriniai bankai dėl neigiamo Kinijoje atsiradusio koronaviruso plitimo poveikio sušvelnins savo pinigų politiką.
Iš ateities sandorių kainų matyti, jog rinkoje pirmadienį vyrauja nuomonė, kad bazinė palūkanų norma Jungtinėse Valstijose kovo pabaigoje sudarys 1,04 procento.
Tai rodo, jog rinkos dalyviai yra įsitikinę, kad Federalinio rezervo sistema (FRS) kovo 17–18 dienomis įvyksiančiame posėdyje sumažins bazinę palūkanų normą 0,5 procentinio punkto.
Savaitę anksčiau tikimybė, jog norma tame posėdyje bus sumažinta 0,25 procentinio punkto, buvo vertinta 20 procentų.
Lūkesčiai, jog FRS sumažins bazinę palūkanų normą, padidėjo po to, kai FRS vadovas Jerome Powellas (Džeromas Pauelas) penktadienį pareiškė, jog centrinis bankas „atidžiai stebi“ su COVID-19 susijusią padėtį ir yra pasirengęs prireikus imtis priemonių ir paremti šalies ekonomikos augimą.
Savo ruožtu Japonijos centrinio banko vadovas Haruhiko Kuroda (Haruhikas Kuroda) pažadėjo „suteikti pakankamą likvidumą ir užtikrinti stabilumą finansų rinkose vykdant atitinkamas rinkos operacijas ir turto pirkimą“.
O Anglijos bankas pažadėjo „imtis visų būtinų priemonių ir užtikrinti finansinį ir pinigų politikos stabilumą“.
Tuo tarpu Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) sumažino pasaulio ekonomikos augimo 2020 metais prognozę iki 2,4 procento.
Dar lapkritį organizacija prognozavo, jog pasaulio bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet padidės 2,9 procento.
EBPO paaiškino, jog prognozė buvo pabloginta dėl koronaviruso plitimo pasekmių.
Organizacijos vertinimais, JAV BVP šiemet turėtų padidėti 1,9 proc., o 2021-aisiais – 2,1 procento. Lapkritį buvo prognozuota, jog ir šiemet, ir kitąmet JAV ekonomika padidės po 2 procentus.
Pirmadienį paskelbti statistiniai duomenys parodė, jog verslo aktyvumo JAV pramonės sektoriuje indeksas („ISM Manufacturing“) vasarį smuko nuo 50,9 punkto mėnesiu anksčiau iki 50,1 punkto, nors analitikai prognozavo, kad jis nusileis tik iki vidutiniškai 50,5 punkto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.