Akcijų rinkos kraujuoja ir Europoje – griūties išvengti nepavyko

Naftos kainų kritimui išprovokavus masinį išpardavimą pasaulio biržose, kurias jau kurį laiką slegia padidėję nuogąstavimai dėl mirtino koronaviruso plitimo, griūties pirmadienį neišvengė ir pagrindinės Europos akcijų rinkos.

Naftos kainų kritimas išprovokavo masinį išpardavimą pasaulio biržose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Naftos kainų kritimas išprovokavo masinį išpardavimą pasaulio biržose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Naftos kainų kritimas išprovokavo masinį išpardavimą pasaulio biržose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Naftos kainų kritimas išprovokavo masinį išpardavimą pasaulio biržose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 9, 2020, 12:20 PM, atnaujinta Mar 9, 2020, 12:21 PM

Saudo Arabijai – didžiausiai pasaulyje naftos eksportuotojai – nesutarus su Rusija dėl papildomo gavybos mažinimo ir gerokai sumažinus „juodojo aukso“ kainas pirkėjams, naftos kainos biržose pirmadienį vienu metu krito maždaug 30 proc. ir tai investuotojus paskatino kratytis rizikingesnio turto ir rinktis saugias investicijas.

„Ši diena bus prisimenama kaip Juodasis pirmadienis, – pareiškė prekybos platformos „Markets.com“ analitikas Neilas Wilsonas. – Jeigu manėte, jog blogiau negu per pastarąsias dvi savaites negali būti, pagalvokite dar kartą. Gatvėse iš tiesų liejasi kraujas, ten vyksta tikros skerdynės.“

Pagrindinis Londono akcijų indeksas FTSE 100 sesijos pradžioje krito 8,6 procento. Frankfurto DAX 30 nusileido 7,1 proc., o Paryžiaus CAC 40 – 7,6 procento. Milano FTSE MIB sumažėjo beveik 7 procentais.

„Brent“ rūšies naftos kaina Londone krito 20,5 proc. iki 35,98 JAV dolerio už barelį, o WTI rūšies nafta Niujorke atpigo 23,3 proc. iki 31,69 JAV dolerio už barelį.

„Blogiausia tai, jog Saudo Arabija ir Rusija parodė visišką nenorą bendradarbiauti šiuo krizės metu“, – pažymėjo valiutos rinkos maklerio bendrovės „Spreadex“ analitikas Connoras Campbellas.

„Nesugebėję pasiekti susitarimo dėl naftos gavybos mažinimo, saudiečiai sumažino savo naftos kainas labiausiai per mažiausiai 20 metų ir kartu rengiasi didinti gavybą. Taigi jie paruošė dirvą tikram kainų karui su Putino supergalia“, – komentavo analitikas.

Bene sparčiausiai pirmadienį smunka naftos bendrovių akcijų kursai, nors didelių kapitalizacijos nuostolių patyrė ir kitos žaliavų bendrovės.

BP akcijų kursas krito 18,69 proc., „Royal Dutch Shell“ – 21,44 proc., o „Total“ – 14,32 procento.

Kasybos sektoriuje „Anglo American“ rinkos vertė sumažėjo 14,5 proc., BHP – 14,6 proc., o „Glencore“ – 13,2 procento.

Plieno milžinės „Arcelor Mittal“ akcijos atpigo 16,2 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.