Pigi nafta – smūgis rusams, tačiau ne jų naftininkams

Rusija srebia pačios prisivirtą košę: kai dėl Maskvos atsisakymo mažinti gavybą smuko naftos kainos ir smarkiai atpigo rublis, tapo aišku, kad kainų šuolis – neišvengiamas.

Tokių skaičių valiutų keityklose rusai nematė jau seniai – per savaitę rublis nuvertėjo kone ketvirtadaliu.<br>„Scanpix“ nuotr.
Tokių skaičių valiutų keityklose rusai nematė jau seniai – per savaitę rublis nuvertėjo kone ketvirtadaliu.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusija jau savaitę srebia pačios prisivirtą košę: kai dėl Maskvos atsisakymo mažinti gavybą smuko naftos kainos ir smarkiai atpigo rublis, tapo aišku, kad kainų šuolis – neišvengiamas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusija jau savaitę srebia pačios prisivirtą košę: kai dėl Maskvos atsisakymo mažinti gavybą smuko naftos kainos ir smarkiai atpigo rublis, tapo aišku, kad kainų šuolis – neišvengiamas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusija jau savaitę srebia pačios prisivirtą košę: kai dėl Maskvos atsisakymo mažinti gavybą smuko naftos kainos ir smarkiai atpigo rublis, tapo aišku, kad kainų šuolis – neišvengiamas.<br>V.Balkūno nuotr.
Rusija jau savaitę srebia pačios prisivirtą košę: kai dėl Maskvos atsisakymo mažinti gavybą smuko naftos kainos ir smarkiai atpigo rublis, tapo aišku, kad kainų šuolis – neišvengiamas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai LR, Maskva

Mar 16, 2020, 6:55 PM

Rusija išgyvens net ir tuo atveju, jei nafta kainuos 10 ar vos 8 dolerius (atitinkamai 8,8 ir 7 eurus). Taip aiškino stambiausių šios šalies naftos pramonės įmonių atstovai po susitikimo su energetikos ministru Aleksandru Novaku.

Šios šalies naftininkai tikrai išgyvens. Bet kitiems pasekmės greičiausiai bus liūdnos. Tai jau kirto ir JAV naftininkams. Gal tam ir buvo skirtas toks Rusijos žingsnis?

Kilo kainų karas

Prieš savaitę nutrūko Naftą eksportuojančių šalių organizacijos OPEC derybos su Rusija dėl gavybos mažinimo.

OPEC valstybėms, daugiausia iš Arabijos pusiasalio, pradėjus tikrą kainų karą nafta smarkiai atpigo ir vakar kainavo apie 34 dolerius (30 eurų) už barelį.

Negana to, arabai rengiasi tolesnėms atakoms. Antai Saudo Arabija paskelbė tris kartus padidinsianti juodojo aukso tiekimą Europai ir pardavinėsianti jį pigiau nei biržose – po 25 dolerius (22 eurus) už barelį.

Irakas paskelbė balandžio mėnesį pirkėjams iš Azijos taikysiantis specialią 5 dolerių (4,4 euro), Kuveitas – 6 dolerių (5,3 euro) nuolaidą.

Rusijoje naftos gavybos savikaina siekia apie 15 dolerių (13,2 euro) už barelį. Tad kaip pavyks išsisukti, jei teks pardavinėti pigiau?

Valstybei – vis mažiau

Į šį klausimą atsakė Nacionalinio energetinės nepriklausomybės fondo vyriausiasis ekspertas Igoris Juškovas. Anot jo, konfliktas su OPEC yra visiškai nenaudingas pačiai šaliai, bet jos naftos kompanijoms – nebloga išeitis.

Mat joms taikomos specialios apmokestinimo sąlygos. Dabar šios įmonės valstybei atseikėja apie 40 procentų pajamų, gautų už parduotą naftą.

Jei jos kaina kristų iki 25 dolerių (22 eurų), tektų atiduoti jau tik 20 procentų. O juodajam auksui atpigus žemiau 20 dolerių (17,6 euro) ribos, iš esmės nebereikėtų mokėti.

Rusijos naftininkai pajamas gauna doleriais, o išlaidas skaičiuoja rubliais, todėl turi nemenką pranašumą prieš kitus sektorius.

Tačiau galiausiai nukenčia visi Rusijos darbuotojai – jų atlyginimai rubliais tampa mažesni. Juk šios šalies valiuta dolerio atžvilgiu per savaitę nuvertėjo kone ketvirtadaliu, ir tai gali būti dar ne pabaiga.

Prasidėjo pirkimo karštinė

Eiliniai rusai dar vasarį pajuto, kad artėja nemalonumai. Tai lėmė ne tiktai užsitęsę nesutarimai su OPEC, bet ir koronaviruso baimė, nors tuomet ši liga šalyje oficialiai dar nebuvo diagnozuota.

Dešimtimis procentų ar net kartais išaugo ilgai negendančių maisto produktų, konservų, net tualetinio popieriaus paklausa.

O dabar visa šalies žiniasklaida trimituoja apie artėjančią prekybos apokalipsę.

„Nors Rusija ir nėra pernelyg priklausoma nuo importo, mažiausiai pusė elektronikos ir buitinės technikos prekių – užsieninės“, – aiškino laikraštis „Izvestija“, įspėjęs, kad šie gaminiai tikrai brangs.

Kompanijos „Finam“ analitikai spėja, kad automobiliai (perkant už rublius) netrukus taps 6–10 proc. brangesni, net ir čia pat gaminami „Lada“.

Jau netrukus 15–25 proc. daugiau teks mokėti už prekes vaikams, drabužius bei avalynę.

Numatomas maždaug 30 proc. vaistų kainų šuolis. Įdomu, kad šalyje smarkiai išaugo antidepresantų paklausa.

Ateitis – miglota

Esant tokioms naftos kainoms ir koronaviruso pandemijai net Rusijos valdžia priversta pripažinti, kad šie metai bus nekokie.

Audito rūmų pirmininkas Aleksejus Kudrinas įspėjo, kad šįmet šalies ekonomika gali iš viso neūgtelėti.

„Kovos su skurdu tikslai irgi liks neįvykdyti. Deja, šiame fronte padėtis gali dar labiau pablogėti“, – sakė A.Kudrinas.

O „Goldman Sachs“ analitiko Klemenso Grafo įspėjimas, kurį ištransliavo Rusija žiniasklaida, skamba dar grėsmingiau – ankstesnis rublio kursas kitų valiutų atžvilgiu bus įmanomas nebent po poros metų. Tiek laiko rusams teks gyventi susiveržus diržus.

Degalinėse vis daugiau gerų naujienų

Nors prasidėjęs naftos kainų karas privertė gerokai pasinervinti biržų maklerius, jo įtaka Lietuvos vairuotojams kol kas tik teigiama.

Jau pastebima, kad kone kas dieną vienu ar keliais centais atpinga degalai – tiek benzinas, tiek dyzelinas.

„Orlen Lietuva“ irgi nustatinėja vis mažesnes didmenines kainas. Antai kovo 6-ąją dyzelinas buvo pardavinėjamas po 0,927 euro, užvakar – 0,846 euro už litrą. Benzino litro kaina didmeninėje rinkoje per šį laikotarpį sumenko nuo 1,032 iki 0,934 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.