Verslo ir darbdavių atstovai: Vyriausybės planas teikia vilčių, bet jo užteks neilgam

Verslo, darbdavių atstovai sveikina Vyriausybės patvirtintą ekonomikos skatinimo planą, sakydami, kad jis teikia vilčių, bet pabrėžia, kad priimtų priemonių gali pakakti neilgam.

pinigai pašalpa išmoka atlyginimas pensija pinigas moneta monetos minimumas arbatpinigiai santaupos išmokos piniginė<br>T.Bauro nuotr.
pinigai pašalpa išmoka atlyginimas pensija pinigas moneta monetos minimumas arbatpinigiai santaupos išmokos piniginė<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Sutkus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valdas Sutkus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Danas Arlauskas.<br>kiti
Danas Arlauskas.<br>kiti
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ignas Jačauskas, BNS

Mar 16, 2020, 2:17 PM

Pasak Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidento Dano Arlausko, planas kai kuriais atvejais apima tik priemones trims mėnesiams.

„Mes šiandien kėlėme klausimą, tas priemonių paketas – kiek jis galios. Nes, pavyzdžiui, žmonės, kurie užsiima individualia veikla, jie galės tris mėnesius susigrąžinti 250 eurų paramą, jei jie mokėjo Sodros įmokas. Kas toliau? Buvo atsakyta, kad tai yra startas, nes niekas nežino, kiek visa šita pandemija truks, kokios ji bus apimties“, – sakė D.Arlauskas.

Lietuvos banko (LB) ekonomistų vertinimu, dėl koronaviruso poveikio šalies ekonomika šiemet susitrauks mažiausiai 1,2 procento. Vis dėlto D.Arlauskas sako, kad tai gali būti tik optimistinis scenarijus.

„Šiandien mes vertiname tai tik kaip pradžią. Gal viskas ateityje išsilies į žymiai rimtesnes priemones, kitokius pagalbos mechanizmus. Bet ir šitas paketas gali nepadėti, nes niekas negali prognozuoti, kaip situacija plėtosis“, – tvirtino jis“, – sakė jis.

Darbdavių konfederacijos vadovas teigiamai vertino Vyriausybės planą kompensacijoms skolintis dėl šiuo metu palankių tam sąlygų. Anot jo, tai gali stimuliuoti tam tikrus kitus ekonomikos veiksnius, gali generuoti kitų verslų pridėtinę vertę“.

Savo ruožtu Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus sako, kad lyginant su prieš dešimtmetį vykusia krize, valstybė „yra pasirengusi žymiai geriau“ ir tai nuteikia optimistiškai. Jis sako, kad verslas sveikina Vyriausybės sprendimą skolintis iki 5 mlrd. eurų „ir tai padaryti greitai, kol šios paskolos yra dar ganėtinai pigios.

„Buvo sureaguota, ta reakcija yra greita ir didelės apimties. Mane džiugina, kad priimtas sprendimas pasiskolinti iki 5 mlrd. eurų ir tai daryti greitai, kol šitos paskolos dar yra ganėtinai pigios. Kitas svarbus dalykas, kad valdžios institucijos supranta, kaip svarbu yra išsaugoti darbo vietas“, – sakė V.Sutkus.

Anot jo, Vyriausybės planas skirti kompensacijas įmonėms už priverstines prastovas padės tik „trumpuoju periodu“.

„Tai kurį laiką tas padės, bet, kaip ir minėjau, jei paaiškėtų, kad problema yra ilgalaikė, tada kiltų iš tikrųjų klausimu“, – sakė V.Sutkus.

Jis pabrėžia, kad verslui ir darbuotojams pereinant dirbti į nuotolinį režimą, spartus internetas Lietuvoje yra „esminis privalumas dorojantis su šia krize“.

Finansų ministras ir premjeras pirmadienį patikino, kad kompensaciniai mechanizmai galios tik įmonėms, kurios nesiima drastiškiausių priemonių, t.y. neatleidinėja darbuotojų, neveja jų į nemokamas atostogas.

„Aš, kaip verslo atstovas, palaikau ministrą ir Vyriausybę šituo požiūriu, kad darykime viską, kad galėtumėme išsaugoti darbo vietas“, – sakė V. Sutkus.

„Verslas šiandien irgi turi būti socialiai atsakingas ir neatleidinėti darbuotojų, kiek tai yra įmanoma, nevaryti nemokamų atostogų, bet stengtis juos išlaikyti. Vyriausybė juos padėsi išlaikyti kompensuodama dalį atlyginimo“, – pabrėžė jis.

Jis taip pat sako gavęs premjero patikinimą, kad įvedus dviejų savaičių karantiną, įmonėms šį laikotarpį galioja ir „mokesčių karantinas“, kai iš įmonių sąskaitų nebus privalomai nurašomi nesumokėti mokesčiai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.