Rijadas ragina surengti virtualų G-20 susitikimą atsakui į pandemiją aptarti

Saudo Arabija paragino kitą savaitę surengti virtualų Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą ir aptarti bendrąjį atsaką į koronaviruso pandemiją.

Saudo Arabija paragino kitą savaitę surengti „virtualų“ Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą.<br>„Scanpix/AFP“ nuotr.
Saudo Arabija paragino kitą savaitę surengti „virtualų“ Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą.<br>„Scanpix/AFP“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2020, 9:05 PM

„G-20 pirmininkaujanti Saudo Arabija aptaria su G-20 šalimis galimybę ateinančią savaitę sušaukti neeilinį virtualų viršūnių susitikimą, siekdama parengti koordinuotą atsaką į COVID-19 pandemiją ir jos padarinius žmonėms ir ekonomikai, – nurodoma Rijado pareiškime. – G-20 lyderiai pateiks suderintą politikos rinkinį žmonėms ir pasaulio ekonomikai apsaugoti.“

Tokia žinia nuskambėjo, G-20 finansų ministrams per vasarį Saudo Arabijos sostinėje Rijade vykusį aukšto lygio susitikimą išreiškus „realų susirūpinimą“ dėl ekonominių smūginių bangų, nusiritančių plintant mirtinai pavojingam virusui.

Nuo to laiko pasaulinės akcijų ir naftos rinkos nusmuko augant susirūpinimui dėl besiplečiančio protrūkio.

Dauguma rinkos apžvalgininkų sutinka, kad nuo viruso kenčianti pasaulio ekonomika veikiausiai pasiners į recesiją, o tai reiškia, kad ekonominis smukimas tęsis mažiausiai du ketvirčius iš eilės.

JAV ir Jungtinė Karalystė vadovauja tarptautinės bendruomenės pastangoms suvaldyti ekonominę sumaištį pasitelkiant milijardų dolerių vertės paskatų paketus. Tuo metu Europos Sąjunga 30 dienų uždarė savo išorines sienas iš kitų šalių atvykstantiems žmonėms.

Raginimą surengti virtualų viršūnių susitikimą Saudo Arabija – pirmoji arabų pasaulio valstybė, stojusi prie G-20 vairo – išsakė nuskambėjus kritikai, kad šis išsivysčiusių šalių klubas lėtai reaguoja pandemiją.

„G-20 šiandien, priešingai nei 2008 metais, yra dingęs be žinios“, – tviteryje parašė tyrimų centro „Eurasia Group“ vadovas Ianas Bremmeris. 

Rijadas pats ruošiasi koronaviruso sukeltam ekonominiam nuosmukiui. Siekdama užkirsti kelią užkrato plitimui, Saudo Arabija jau uždarė kino teatrus, prekybos centrus ir restoranus bei laikinai uždraudė musulmonams atlikti umrą (apskritus metus vykstančias piligrimines keliones į Meką ir Mediną), taip pat izoliavo rytinį Katifo regioną, kur gyvena apie 500 tūkst. žmonių.

Didžiausiai naftos eksportuotojai pasaulyje taip pat kelia grėsmę krentančios energetikos išteklių kainos. Šią savaitę naftos kaina pirmą kartą per ketverius metus nusmuko žemiau 30 JAV dolerių (27,7 eurų) už barelį dėl mąžtančios paklausos ir kainų karo su Rusija.

Didžiajam dvidešimtukui pirmininkaujanti Saudo Arabija ruošiasi priimti pasaulio lyderius per viršūnių susitikimą, vyksiantį Rijade lapkričio 21–22 dienomis.

Pasak organizatorių, ruošiantis viršūnių sutikimui karalystėje įvyks daugiau nei 100 konferencijų ir kitų renginių, tokių kaip ministrų lygio susitikimai.

Žmogaus teisių organizacijos ragina G-20 valstybes spausti Saudo Arabiją dėl intensyvėjančio susidorojimo su disidentais, karalystei siunčiant už grotų aktyvistes, žurnalistus ir politinius oponentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.