Tokia EP sesija – pirmoji istorijoje, o pirmininkas skelbs kovos su krize planą

Europos Parlamento (EP) pirmininkas Davidas Sassolis kovo 26 d. kviečia neeilinę plenarinę sesiją kovos su koronavirusu priemonėms patvirtinti. Tai bus pirmoji istorijoje EP sesija, kurioje bus balsuojama per atstumą.

Europos Parlamento (EP) pirmininkas Davidas Sassolis kovo 26 d. kviečia neeilinę plenarinę sesiją kovos su koronavirusu priemonėms patvirtinti.<br>Imago / Scanpix. nuotr.
Europos Parlamento (EP) pirmininkas Davidas Sassolis kovo 26 d. kviečia neeilinę plenarinę sesiją kovos su koronavirusu priemonėms patvirtinti.<br>Imago / Scanpix. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2020, 8:29 PM, atnaujinta Mar 19, 2020, 8:34 PM

Ketvirtadienį pasibaigus Europos Parlamento (EP) politinių frakcijų lyderių vaizdo konferencijai, D. Sassoli pareiškė: „Noriu išreikšti nuoširdų palaikymą kenčiantiems nuo pandemijos ir užuojautą visiems, kurie prarado savo artimuosius. Žaviuosi ir reiškiu paramą tiems, kurie iš visų jėgų dirba, kad įveiktume šią pandemiją.

Europa juda į priekį. Susidūrusi su šia dramatiška situacija, jausdama pareigą apsaugoti žmonių gyvybes ir suteikti stabilumą visiems, Europos Sąjunga imasi veiksmų. Nors iš pradžių patyrėme savanaudiško elgesio atskirose valstybėse, dabar turime aiškias gaires, kaip kovosime su šia krize.

Vakar priimtas Europos Centrinio Banko sprendimas į rinką įlieti 750 mlrd. eurų prisideda prie Europos Parlamento raginimų, Europos Komisijos ir valstybių priimtų priemonių, taip pat kitų galimų iniciatyvų, pavyzdžiui, į apyvartą išleisti dar 500 mlrd. eurų iš Europos stabilumo mechanizmo – vadinamojo finansinės pagalbos fondo.

Kalbame apie intervenciją, kuri iš viso verta beveik dviejų trilijonų eurų. Tai yra didžiausia Europos solidarumo išraiška istorijoje, didesnė net už Maršalo planą, kuris padėjo mums atsitiesti po Antrojo pasaulinio karo.

Šios lėšos padės sustabdyti COVID-19 padarinius, prisidės prie tyrimų ir vakcinos nuo viruso kūrimo. Jos yra tinkamas šaltinis paremti mūsų ekonomiką ir socialinės apsaugos sistemą.

Jos apsaugos darbo vietas ir verslus bei užtikrins, kad nė viena šeima nebūtų palikta viena šiais sunkiais laikais.

Šiame etape pagalba bus suteikta mūsų medicinos įstaigoms, gydytojams ir darbuotojams, kurie su didžiuliu atsidavimu ir kilnumu gelbėja žmonių gyvybes. Europos Sąjunga negali nieko palikti vieno. Nė vienas nebūsite pamirštas.

Europos Parlamentas ir toliau atliks savo pareigą. Laikausi tvirtos nuomonės, kad Parlamentas turi likti atviras, nes šis virusas negali sustabdyti demokratijos, nes esame vienintelė piliečių išrinkta Europos institucija ir turime jiems atstovauti bei juos ginti.

Dėl šios priežasties nusprendžiau sukviesti neeilinę plenarinę sesiją kovo 26 d., ketvirtadienį, kad patvirtintume Europos Komisijos pateiktas skubios pagalbos priemones.

Tai bus pirmasis plenarinis posėdis, kuriame bus naudojama balsavimo per atstumą sistema. Susidūrę su ekstremalia situacija turime naudotis visomis turimomis priemonėmis.

Tai sunkus laikas. Norime būti kartu su šeimoms, kurios prarado artimuosius, sergančiaisiais ir visais Europos žmonėmis, išgyvenančiais didelės baimės metą. Turime sutelkti visą savo energiją ir imtis asmeninės atsakomybės. Europai pavyks tik tuo atveju, jei būsime vieningi, drąsūs ir palaikantys vienas kitą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.