Naftos karo kirvis – aštrus, Rusijos koncernų vienybė pakriko

Smigusios naftos kainos Rusijai tikrai atsirūgs. Bet aiškėja, kad Kremlius iš anksto rengėsi tokiam scenarijui.

Nors naftos kainos smarkiai nučiuožė žemyn, ją išgaunančios šalys dar didina pasiūlą, taip kovodamos dėl rinkos.<br>„Scanpix“ nuotr.
Nors naftos kainos smarkiai nučiuožė žemyn, ją išgaunančios šalys dar didina pasiūlą, taip kovodamos dėl rinkos.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Maskva

2020-03-24 19:53

Pirmadienį kone trečdaliu nukritusi naftos kaina vėliau į viršų kopė nežymiai. Formaliai tai lėmė Saudo Arabijos ir Rusijos nesutarimai, dėl kurių buvo atsisakyta mažinti gavybą.

Tačiau mažai kas abejoja, kad iš tiesų tai – Maskvos ir Vašingtono netiesioginė dvikova.

Vyko svarbus pasitarimas

Įkandin naftos kainų vos per parą žemyn patraukė didžiausių Rusijos kompanijų akcijų vertė, gerokai atpigo ir rublis. Ekspertai ėmė svarstyti, kad tai buvo strateginė Maskvos klaida.

Bet vargu. Atrodo, kad Kremlius pats siekė šio konflikto. Forbes.ru žiniomis, likus kelioms dienoms iki nesėkmingai pasibaigusių Rusijos ir Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) derybų dėl gavybos mažinimo prezidentas Vladimiras Putinas buvo sukvietęs ministrus ir energetikos kompanijų vadovus į pasitarimą.

Jame svarstyta, kaip priversti JAV skalūnų naftos pramonę dirbti nuostolingai.

Susitikime dalyvavo svarbiausi „naftos generolai“ – „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas, Aleksandras Diukovas iš „Gazprom neft“, Vladimiras Bogdanovas iš „Surgutneftegaz“, „Lukoil“ viceprezidentas Ravilis Maganovas ir energetikos ministras Aleksandras Novakas.

Labiausiai už atsisakymą mažinti gavybą agitavo I.Sečinas, kuris jau anksčiau aiškino, kad sutartys su OPEC Rusijai nenaudingos, nes pastaroji organizacija neva gina JAV interesus.

Todėl Rusijos naftininkai siekia pasinaudoti kritusiomis kainomis ir padidinti savo dalį rinkoje, taip įspausdami amerikiečius į kampą. Tiesa, „Rosneft“ vadovo pozicijai prieštaravo „Lukoil“ atstovai, tačiau jų balsas, regis, nebuvo lemiamas.

Laukia sunki krizė?

Skirtingai nei daugelis ekspertų, Čikagos universiteto bei Rusijos aukštosios ekonomikos mokyklos profesorius Konstantinas Soninas įvertino, kad šiuo atveju V.Putino sprendimas paaštrinti padėtį buvo teisingas.

Jam pritarė ir ekonomistas Igoris Nikolajevas: „Smunkančias naftos kainas vis tiek būtume išvydę jau artimiausioje ateityje, nes jas lemia visai kiti veiksniai.“

Tiesa, anksčiau Kremlius siekdavo išvengti staigaus kainų kritimo, kad turėtų laiko prisitaikyti. Šįkart nuosmukį išprovokavo pati Rusija.

„Tai bus labai labai sunki krizė. Ji jau prasidėjo ir nereikia turėti iliuzijų, kad kam nors pasiseks išvengti nemalonumų“, – patikino I.Nikolajevas.

Rusijoje ištisus dešimtmečius kalbama apie tai, kad šalies ekonomika neturėtų būti taip priklausoma nuo naftos ar dujų. Tačiau jokių pokyčių nematyti.

„Negana to, Rusijos statistikos tarnyba pati pripažino, kad ūkio priklausomybė nuo žaliavų pastaraisiais metais dar padidėjo. Esant tokiai padėčiai smingančios naftos kainos gresia katastrofa“, – teigė I.Nikolajevas.

Giriasi sukauptomis atsargomis

Tuo metu JAV skalūnų naftos sektoriuje kol kas viskas tiesiog puiku. Kovo pradžioje paskelbta apie eilinį rekordą – gavyba viršijo 13 mln. barelių per parą, o tai yra milijonu daugiau nei prieš metus.

Smarkiai išaugo ir eksportas – maždaug pusantro milijono barelių per parą – iki 4,15 mln. barelių. Kitose srityse JAV irgi iš esmės neturi didelių problemų, tad vargu ar Rusija sugebės parklupdyti amerikiečius. Bet Maskva tvirtina pasirengusi ekonominėms kautynėms.

Prieš metus finansų ministras Antonas Siluanovas teigė, jog Nacionalinės gerovės fonde sukaupta pakankamai lėšų, kad ūkio stabilumas būtų užtikrintas ketverius metus.

Dabar skelbiama, kad jų užteks ištisam dešimtmečiui, todėl „mūsų pergalės dar laukia ateityje“.

Saudo Arabija dar padidino apsukas

Saudo Arabijos naftos pramonės milžinė „Aramco“ pranešė ketinanti padidinti naftos gavybą vienu milijonu barelių per dieną – nuo 12 iki 13 mln. barelių.

Tokį nurodymą įmonė gavo iš šalies Energetikos ministerijos. Daugelis ekspertų abejoja, ar įmanoma padidinti gavybą iki tokio lygio. Tačiau net ir nepavykus arabai pirkėjams gali siūlyti anksčiau sukauptas atsargas.

Kiek anksčiau valstybės kontroliuojama bendrovė paskelbė planavusi balandį didinti naftos gavybą 300 tūkst. barelių per dieną.

Savo ruožtu Rusija paskelbė svarstanti didinti naftos gavybą 200–300 tūkst. barelių per dieną, nepaisant krintančių kainų.

Į kainų karą įsitraukė ir kitos OPEC šalys. Antai Irakas paskelbė taikysiantis specialias nuolaidas naftos pirkėjams iš Europos ir JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.