D. Trumpas įspėja: JAV laukia „dvi labai skausmingos savaitės“, žada išspręsti naftos kainų problemą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį įspėjo amerikiečius, kad laukia dvi „labai skausmingos“ savaitės, šaliai grumiantis su koronaviruso epidemija.

Baltieji rūmai<br>AP/Scanpix nuotr.
Baltieji rūmai<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
Saudo Arabijos valstybinio koncerno „Saudi Aramco“ sprendimas toliau tęsti gavybą ir piginti naftą smarkiai patraukė žemyn jos kainas, o įkandin nugarmėjo ir daugelio pasaulio biržų indeksai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Saudo Arabijos valstybinio koncerno „Saudi Aramco“ sprendimas toliau tęsti gavybą ir piginti naftą smarkiai patraukė žemyn jos kainas, o įkandin nugarmėjo ir daugelio pasaulio biržų indeksai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, jog<br>123rf.com nuotr.
Prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, jog<br>123rf.com nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį parei<br>Imago/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį parei<br>Imago/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-04-01 09:47

„Tai bus dvi labai skausmingos, labai labai skausmingos savaitės“, – sakė jis per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose.

D.Trumpas šią pandemiją pavadino „maru“.

„Noriu, kad kiekvienas amerikietis būtų pasirengęs priešakyje laukiančioms sunkioms dienoms“, – sakė jis.

Kartu spręs naftos kainų problemą

Jungtinės Valstijos, Rusija ir Saudo Arabija kartu imsis spręsti naftos kainų griūties problemą, antradienį pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

„Apie tai kalbėjausi su prezidentu [Vladimiru] Putinu, taip pat apie tai kalbėjausi su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu... Kartu imsimės šio klausimo ir žiūrėsime, ką galima padaryti“, – pareiškė jis per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose.

„Abi šalys [Rusija ir Saudo Arabija] tai svarsto ir, jei reikės, tinkamu laiku prie jų prisijungsiu“, – pažymėjo JAV valstybės vadovas.

Pasak D.Trumpo, jis turėjo „puikų pokalbį“ su V. Putinu ir, nors buvo kalbėta ir tokiais klausimais, kaip prekyba ir koronaviruso grėsmė, didelė pokalbio dalis buvo skirta būtent naftos kainoms.

JAV prezidentas paaiškino, jog mažos naftos kainos yra naudingos vartotojams, tačiau kartu jos kenkia naftos sektoriui – vienam didžiausių JAV pramonės sektorių – ir dėl to kyla grėsmė prarasti tūkstančius darbo vietų.

Pasak D. Trumpo, naftos kainų kritimas yra beprecedentis ir primena praėjusio amžiaus 6-ąjį dešimtmetį buvusią padėtį.

Naftos kainos neranda vieningos krypties

Rekordinį nuosmukį pirmąjį ketvirtį patyrusios naftos kainos antrąjį ketvirtį pradeda be aiškios krypties.

Birželio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios smuko 0,52 JAV dolerio, arba 1,97 proc., iki 25,83 JAV dolerio už barelį.

O gegužės mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) ūgtelėjo 0,03 JAV dolerio, arba 0,15 proc., iki 20,51 JAV dolerio už barelį.

Per pirmus tris šių metų mėnesius „Brent“ kaina krito 65,6 proc., o WTI kaina – 66,5 proc. ir jų ketvirčio nuosmukis buvo didžiausias istorijoje, rašo agentūra „MarketWatch“.

Rinkos dalyviai trečiadienį laukia oficialių duomenų apie JAV komercinių „juodojo aukso“ atsargų savaitės pokyčius.

Amerikos naftos instituto (API) skaičiavimais, šios JAV atsargos per praėjusią savaitę padidėjo 10,5 mln. barelių.

Tuo tarpu „S&P Global Platts“ analitikai spėja, kad JAV komercinės naftos atsargos per kovo 27 dieną pasibaigusią savaitę išaugo 4,6 mln. barelių.

Infrastruktūrai ragina išleisti 2 trln. dolerių

D.Trumpas antradienį paragino suformuoti 2 trln. dolerių (1,84 trln. eurų) paketą infrastruktūrai ir sakė, kad pigūs kreditai dabar sudaro sąlygas „drąsioms iniciatyvoms“, šalies ekonomikai sverdėjant dėl kovos su koronavirusu priemonių.

„Kai palūkanų normos Jungtinėms Valstijoms yra NULIS, tinkamas laikas priimti dešimtmečius lauktą mūsų Infrastruktūros įstatymą“, – tviteryje parašė D. Trumpas.

Pasak jo, „tai turėtų būti LABAI DIDELIS ir DRĄSUS [planas], 2 trilijonai dolerių, skirti vien darbo vietoms ir mūsų šalies kažkada puikios infrastruktūros atstatymui“.

D. Trumpas seniai ragino skirti didžiules lėšas keliams, tiltams ir kitai būtinai, bet ilgai neprižiūrėtai JAV infrastruktūrai.

Naujausią savo pasiūlymą jis pateikė praėjus kelioms dienoms po to, kai pasirašė ekonomikos gaivinimo planą, pagal kurį numatoma skirti 2 trln. dolerių nuo koronaviruso krizės nukentėjusiam verslui.

D. Trumpo respublikonai skeptiškai vertino bet kokį didžiulį planą infrastruktūrai, bet jį tvirtai remia demokratai. Idėja tampa vis aktualesnė dėl koronaviruso krizės smarkiai augant nedarbui, ekonomistams perspėjant, kad daugeliui kompanijų bus sunku atsitiesti net ir atslūgus pandemijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.