TVF: pasauliui gresia „didžiausias ekonomikos nuosmukis nuo Didžiosios depresijos laikų“

Pasaulinė koronaviruso pandemija sukėlė krizę, kuriai neprilygsta jokia kita praėjusio amžiaus krizė ir kuri pareikalaus didžiulės apimties atsako, kad būtų užtikrintas atsigavimas, ketvirtadienį pareiškė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva.

K.Georgieva perspėjo, kad „2020 metais pasaulinis augimas bus smarkiai neigiamas“, o 170 iš 180-ies TVF narių fiksuoja sumažėjusias pajamas vienam gyventojui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Georgieva perspėjo, kad „2020 metais pasaulinis augimas bus smarkiai neigiamas“, o 170 iš 180-ies TVF narių fiksuoja sumažėjusias pajamas vienam gyventojui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2020, 3:52 PM

K.Georgieva perspėjo, kad „2020 metais pasaulinis augimas bus smarkiai neigiamas“, o 170 iš 180-ies TVF narių fiksuoja sumažėjusias pajamas vienam gyventojui.

„Tiesą sakant, laukiame didžiausio ekonominio nuosmukio nuo Didžiosios depresijos laikų“, – pareiškė K.Georgieva kalboje, kurioje buvo apžvelgti kitos savaitės TVF ir Pasaulio banko pavasario susitikimai, kurie dėl su COVID-19 susijusių apribojimų vyks vaizdo ryšio priemonėmis.

Net geriausiu atveju – darant prielaidą, kad virusą pavyks suvaldyti šiais metais ir tai leis atnaujinti įprastą verslą – TVF numato tik „dalinį atsigavimą“ kitais metais.

Visgi padėtis „gali dar pablogėti“, o „prognozes gaubia didelis neapibrėžtumas“.

Įvairios šalys jau ėmėsi veiksmų, kurių bendra vertė siekia 8 trln. JAV dolerių, tačiau K. Georgieva paragino vyriausybes padaryti daugiau, kad įmonės ir namų ūkiai galėtų išgyventi ir „būtų išvengta ekonomikos „randų“, kurie apsunkintų atsigavimą“.

Antradienį TVF paskelbs savo pasaulinę ekonomikos prognozę savo narėms šiems ir kitiems metams. Sausio mėnesį TVF prognozavo, kad šiemet pasaulinis augimas sieks 3,3 proc., o 2021 m. – 3,4 procento. Tačiau tuomet tai buvo visai kitas pasaulis.

„Neaiški perspektyva taikoma tiek išsivysčiusioms, tiek besivystančioms šalims. Ši krizė neturi ribų. Kenčia visi“, – pažymėjo K.Georgieva.

TVF vadovė pažymėjo, kad apie 100 mlrd. JAV dolerių investicijų jau nutekėjo iš besivystančių rinkų – tai daugiau nei tris kartus viršija kapitalą, kuris pasitraukė per 2008 metų pasaulinę finansų krizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?