„Kauno energijos“ įsigytas siurblys padės vėsinti patalpas

Centralizuotai šilumą Kaunui tiekianti AB „Kauno energija“, reaguodama į vis šiltėjančio klimato pokyčius, žengia į naują, Lietuvoje dar mažai išbandytą centralizuoto vėsumos tiekimo rinką.

Centralizuotai tiekiama vėsuma – dar pakankamai nauja paslauga, kuri kol kas Lietuvoje plačiai neišvystyta.<br>M. Patašiaus nuotr.
Centralizuotai tiekiama vėsuma – dar pakankamai nauja paslauga, kuri kol kas Lietuvoje plačiai neišvystyta.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2020, 1:13 PM, atnaujinta Apr 11, 2020, 5:24 PM

Anot bendrovės atstovų, centralizuotai tiekiama vėsuma – dar pakankamai nauja paslauga, kuri kol kas Lietuvoje plačiai neišvystyta.

Tai centralizuota vėsumos gamyba ir tiekimas, paverčiant šilumos energiją į vėsumą ir panaudojant turimą centralizuoto šilumos tiekimo infrastruktūrą.

Viena iš naujausių technologijų vėsumai iš šilumos gaminti – absorbciniai šilumos siurbliai. Juose šilumos energija paverčiama vėsuma, kuri kitais įrenginiais tiekiama į patalpas.

Tokį įrenginį iš Pietų Korėjos kompanijos „World Energy Co., LTD.“ įsigijo ir Kauno miesto savivaldybės įsteigta AB „Kauno energija“.

Šią savaitę absorbcinis šilumos siurblys atvežtas į bendrovės „Inkaro“ katilinę Kaune. Joje naujasis įrenginys turėtų būti sumontuotas jau per balandį.

„(...) Pastatų savininkams galėsime pasiūlyti apsirūpinti vėsuma pigiau už dabar naudojamus būdus.

Jiems nereikės patiems investuoti į vėsinimo įrangą ir mokėti už jos eksploataciją. Nereikės rūpintis jos priežiūra, bus mokama tik už faktiškai sunaudotą vėsumos energijos kiekį“, – sako AB „Kauno energija“ generalinis direktorius Tomas Garasimavičius.

Bendrovė klientui galės pasiūlyti tiek vėsumos, tiek ir šilumos tiekimo paslaugas iš vienų rankų bei užtikrinti visišką techninį įrenginio veikimo režimo palaikymą.

Absorbciniai šilumos siurbliai yra gerokai ilgaamžiškesni už šiuo metu paplitusius kompresorinius oru aušinamus vėsinimo įrenginius, o jais pagaminama vėsuma yra iki 20 proc. pigesnė.

Taip pat jie ir ne tokie triukšmingi bei sunaudoja mažiau elektros energijos.

Absorbcinių šilumos siurblių technologija taip pat leidžia vasarą efektyviau naudoti centralizuoto šilumos tiekimo tinklo katilines.

Kol kas naujasis įrenginys, pasak įmonės pranešimo, bus išbandomas AB „Kauno energija“ „Inkaro“ katilinėje.

Juo pagaminta vėsuma nebus tiekiama vartotojams.

Jau dabar žinoma, kad geriausiai absorbcinių siurblių savybės atsiskleidžia administracinės, visuomeninės, komercinės ir pramoninės paskirties objektuose, kuriuose projektinis vėsinimo poreikis yra didesnis nei 500 kW.

Panašus, tik gerokai galingesnis, absorbcinis šilumos siurblys pagal sudarytą sutartį bus įrengtas Kauno miesto savivaldybės numatomame Nemuno saloje pastatyti mokslo muziejuje „Mokslo sala“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.