Daugiausia pasaulyje naftos išgaunančios šalys mėgins rasti bendrą atsaką į kainų smukimą

Daugiausiai pasaulyje naftos išgaunančios šalys sekmadienį 19 val. Lietuvos laiku surengs vaizdo konferenciją, per kurią mėgins rasti bendrą atsaką į kainų smukimą dėl koronaviruso pandemijos, pranešė vienas Naftą eksportuojančių valstybių organizacijai (OPEC) artimas šaltinis.

Naftos kainos dėl koronaviruso pandemijos smuko žemyn.<br>T.Bauro nuotr.
Naftos kainos dėl koronaviruso pandemijos smuko žemyn.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2020, 6:08 PM, atnaujinta Apr 12, 2020, 6:20 PM

Šaltinis kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, tačiau planus surengti virtualų susitikimą patvirtino ir naftos turtingas Azerbaidžanas.

„Susitikimas vyks kaip dalis konsultacijų, prasidėjusių po balandžio 9 dieną įvykusio OPEC ir ne OPEC šalių ministrų susitikimo“, – sakoma Azerbaidžano energetikos ministerijos pareiškime.

Baku pridūrė, kad posėdžiui pirmininkaus Saudo Arabijos energetikos ministras princas Abdulazizas bin Salmanas ir Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas.

Po ilgų virtualių derybų, prasidėjusių ketvirtadienį ir trukusių iki paryčių, Saudo Arabijos vadovaujama OPEC ir kitos svarbios eksportuotojos, išskyrus Meksiką, sutarė sudaryti iki šiol neregėtą susitarimą, pagal kurį nuo gegužės iki birželio gavyba būtų sumažinta 10 mln. barelių per parą.

Dėl Meksikos neryžtingumo kilo abejonių, kiek sėkmingos bus pastangos padidinti naftos kainas, smukusias iki žemiausio per pastaruosius du dešimtmečius lygio dėl paklausą smarkiai sumažinusios pandemijos ir Saudo Arabijos bei Rusijos kainų karo, sukėlusio sąmyšį pasaulio rinkose.

Pagal OPEC iniciatyva parengtą susitarimą, kuriam būtinas Meksikos pritarimas, ši valstybė turėtų sumažinti gavyba 400 tūkst. barelių per parą.

Tačiau Meksikas reikalavo, kad jam būtų sudarytos sąlygos sumažinti gavybą tik 100 tūkst. barelių per parą, ir vėliau penktadienį įtikino Jungtines Valstijas papildomai sumažinti savo gavybos apimtį 250 tūkst. barelių per parą „kaip kompensacija“ savo pietinei kaimynei.

Tačiau Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių energetikos ministrams šeštadienį nepavyko susitarti dėl gamybos apimties mažinimo.

Naftos kainos krenta nuo šių metų pradžios dėl COVID-19 pandemijos.

Problemą apsunkina faktas, kad Rusija ir Saudo Arabija padidino naftos gavybos apimtis, siekdamos išlaikyti turimas rinkos dalis ir pakenkti JAV skalūnų naftos gamintojams.

Preliminarus susitarimas dėl gavybos sumažinimo gali vesti į Rijado ir Maskvos kainų karo pabaigą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.