Ekonomistas: teks išmokti gyventi savo jėgomis ir dar paremti kitas šalis

Dėl karantino Lietuvos ekonomika neturėtų stipriai nukentėti – būtent todėl jai gali tekti remti labiau nukentėjusias Pietų Europos šalis. „Jei patys neprisivirsime košės, Lietuvoje ekonominė recesija turėtų būti viena švelniausių euro zonoje“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo ekonomistas Žygimantas Mauricas.

 Dėl karantino Lietuvos ekonomika neturėtų stipriai nukentėti.<br> Lrytas.lt fotomontažas.
 Dėl karantino Lietuvos ekonomika neturėtų stipriai nukentėti.<br> Lrytas.lt fotomontažas.
Dėl karantino Lietuvos ekonomika neturėtų stipriai nukentėti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dėl karantino Lietuvos ekonomika neturėtų stipriai nukentėti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žygimantas Mauricas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žygimantas Mauricas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-04-14 15:31, atnaujinta 2020-04-14 15:35

Anot ekonomisto, taip yra todėl, kad labiausiai nukentėsiantys nuo pandemijos sektoriai Lietuvoje sudaro santykinai nedidelę ekonomikos dalį (pvz. turizmas, laisvalaikio paslaugos, oro transportas), o sektoriai, kurie nukentės santykinai nedaug (pvz. maisto gamyba, žemės ūkis, pramonė, kurios gamybos grandinės nėra išsibarsčiusios per kelias šalis / žemynus), sudaro santykinai didelę Lietuvos ekonomikos dalį.

„Mažmeninėje prekyboje taip pat dominuoja maisto produktų pardavimai, kurie paprastai net išauga pandemijos metu“, – rašo Ž.Mauricas.

Jo teigimu, labiausiai nuo pandemijos neabejotinai nukentės Pietų Europos šalys (Graikija, Kipras, Portugalija, Ispanija, Italija), tad pastaruoju metu mažėjęs skirtumas tarp Pietų ir Šiaurės vėl išaugs.

„Atitinkamai ES paramos srautas kryps į Pietus (Pietų Europos šalys turi ribotas galimybes skolintis, tad neišvengiamai prašys Šiaurės Europos, tame tarpe ir Lietuvos, šalių pagalbos), o Lietuva gali tapti ES biudžeto donore greičiau nei bet kas prognozavo.

Tad teks išmokti gyventi savo jėgomis ir susitaikyti su tuo, kad mūsų mokesčių mokėtojų pinigais remsime nuo krizės nukentėjusias Pietų Europos šalis (jei norėsime, kad ES nesubyrėtų)“, – rašo ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.