Atsakas į Covid-19 pandemiją: išskirtinė produkcijos saugumo kontrolė

Lietuvoje tęsiantis karantino laikotarpiui, „Švyturys-Utenos alus“ užtikrina padidintą savo produkcijos saugumą: įmonės gamybos specialistai, kartu su sveikatos bei mikrobiologijos ekspertais, peržiūrėjo visą gamybos grandinę ir sustiprino jau anksčiau taikytų priemonių intensyvumą. Pavyzdžiui, tam, kad vartotojus pasiektų steriliai supakuoti produktai, jų aplinkos sterilizavimas karščiu vyksta 180 laipsnių temperatūroje. Nepaisant gamintojo užtikrinamo saugumo, vartojai taip pat raginami laikytis tam tikrų taisyklių.

 „Utenos“ daryklos vadovas Artūras Bernatavičius.<br> Gedmanto Kropio nuotraukos
 „Utenos“ daryklos vadovas Artūras Bernatavičius.<br> Gedmanto Kropio nuotraukos
 Įmonės sandėliuose beveik visa produkcija saugoma steriliai supakuota.<br> Gedmanto Kropio nuotraukos
 Įmonės sandėliuose beveik visa produkcija saugoma steriliai supakuota.<br> Gedmanto Kropio nuotraukos
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 15, 2020, 9:03 AM

„Produktų saugumą užtikrina du sterilizavimo įrenginiai, bei ultravioletinių spindulių lempos visoje grandinėje, įskaitant ir kamštelių sterilizavimą. Daugiau gaminame vadinamųjų „multipakų“, kuriuose gaminiai automatiškai, neliečiant rankomis, visiškoje švaroje supakuojami į vieną apsaugine plastiko plėvele uždengtą pakuotę“, – sustiprintas saugumo priemones vardija „Utenos“ daryklos vadovas Artūras Bernatavičius.

Saugumo garantas – gamybos ir pakavimo sterilumas

A. Bernatavičiaus teigimu, produktų švarai užtikrinti svarbūs keli esminiai dalykai: pirmasis jų – darykloje visi gamybos procesai yra automatizuoti, tad produktai gaminami uždarose talpose ir keliauja uždarais vamzdynais, o darbuotojai neturi jokio tiesioginio kontakto su produkcija.

„Jau daug metų mūsų daryklose yra taikomas uždaras gamybos ciklas, dėl kurio žmonių sąlyčio su gaminamais gėrimais galimybė – seniai pašalinta. Tad pagrindinis uždavinys yra maksimaliai sterilizuoti gėrimų pakuočių išorę pakavimo ir sandėliavimo metu, kad visoje grandinėje iki vartotojo namų ji išliktų apsaugota nuo išorės taršos“, – pasakoja A. Bernatavičius.

Tai padėjo išspręsti įmonės gamybos grandinėje taikomas antrasis produktų saugumo elementas – vadinamasis tunelinis pasterizatorius, kuris sterilizuoja pakuočių vidų bei išorę. Per šį įrengimą konvejeriu keliauja kiekviena pripildyta ir sandariai uždaryta gėrimo skardinė. Pasiekusios pasterizatoriaus vidų, skardinės yra įkaitinamos aukštoje temperatūroje, o po to staigiai atšaldomos. Tokiu būdu įvyksta produkto pasterizacija – tiek skardinių viduje, tiek išorėje nebelieka virusų bei bakterijų.

Pasak A. Bernatavičiaus, švarios ir sterilios skardinės toliau patenka į pakavimo mašiną, kur specialiame termotunelyje yra supakuojamos: apvyniojamos plėvele ir dar kartą kaitinamos iki maždaug 180 laipsnių Celsijaus, kad plėvelė apsitrauktų ir visiškai apsaugotų paketą nuo galimo užkrato. „Automatai dirba tiksliai ir greitai. Pavyzdžiui, per vieną pamainą pagaminama apie 200 tūkstančių gėrimų skardinių“, – pažymi daryklos vadovas.

Į plastikinius butelius išpilstytų gėrimų, kaip ir skardinių, saugumas taip pat užtikrinamas pasitelkiant termotunelio technologijas. Tiesa, prieš uždedant ant butelių, visų pakuočių rūšių kamšteliai dar yra sterilizuojami specialiomis ultravioletinių spindulių lempomis. Šie spinduliai sunaikina ant produkto taros likusius mikroorganizmus, todėl ant butelių automatiškai užsukami tik visiškai švarūs kamšteliai.

Kaip teigia A. Bernatavičius, ne mažiau svarbus ir trečiasis elementas – saugi aplinka, kurioje produktai yra pakuojami ir parengiami transportuoti į prekybos vietas. Pakavimo skyriuje naudojama vadinamoji „multipakų“ mašina absoliučiai sterilioje aplinkoje apsuka gaminius apsaugine plėvele, tad visiškai švarūs jie gali atkeliauti iki pirkėjų namų.

„Be galo svarbus ir pačių vartotojų sąmoningumas. Nei absoliuti švara gamyboje, nei gamintojų naudojamos skardinių folijos negelbės, jei namuose produktas bus atidaromas neplautomis rankomis, jomis liečiamas butelio ar skardinės viršus. Norime kartu su visais specialistais pabrėžti, kad rankų higiena yra svarbiausias visos šios ilgos kokybės grandinės elementas“, – teigia A Bernatavičius.

Ypatingas dėmesys darbuotojų saugumui

Pasak „Utenos“ daryklos vadovo, įvertinus viruso plitimo rizikas, rūpestis darbuotojais, jų saugumu ir sveikata išlieka aukščiausias įmonės prioritetas. Nors pripažįstama, kad karantinas kiek koreguoja įprastą darbą, ir toliau siekiama dirbti nepertraukiamu režimu.

„Pagrindinis mūsų rūpestis karantino metu yra darbuotojų apsauga ir sveikata. Visi gamybos, logistikos ir prekybos darbuotojai aprūpinti visomis saugos priemonėmis: prekybininkai, kurie bendrauja su išorės žmonėmis, dėvi respiratorius, medicinines pirštines, visi gamybos ir logistikos darbuotojai – apsaugines kaukes, kurias keičia dukart dienoje. Esminių trukdžių tiekimo grandinėje neturime, nes absoliuti dauguma mūsų žaliavų yra lietuviškos. Gamybos ir logistikos darbuotojus esame suskirstę atskiromis nesusitinkančiomis pamainomis, kiekvienai pamainai persirengus, patalpas dezinfekuojame. Esu be galo dėkingas visiems darbuotojams už atsakingumą ir sąmoningą savo bei kolegų sveikatos apsaugą šiuo iššūkių kupinu metu“, – pabrėžia A. Bernatavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.