Dezinfekcinio skysčio deficitas išlieka – trūksta priemonių paviršiams valyti

Dėl koronaviruso grėsmės įmonėms ir įstaigoms pradėjus reguliariai dezinfekuoti patalpas, rinkoje jaučiamas didelis paviršių dezinfekcinio skysčio trūkumas. Sušvelninus karantino sąlygas paviršių dezinfekcijai skirto skysčio poreikis dar labiau išaugs, nes veiklą atnaujins parduotuvės ir paslaugų įmonės. Reaguojant į šią problemą, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras suteikė licenciją gaminti paviršių dezinfekcinį skystį, kurio pagrindinė žaliava – spiritas.

 Dezinfekcinio skysčio deficitas išlieka – trūksta priemonių paviršiams valyti<br> Rengėjų nuotr.
 Dezinfekcinio skysčio deficitas išlieka – trūksta priemonių paviršiams valyti<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2020, 2:16 PM

Pirmoji įmonė Lietuvoje, gavusi licenciją gaminti paviršių dezinfekcinį skystį iš spirito – Pasvalio bioetanolio gamykla „Kurana“. Pasvalio bendrovė prieš kelias savaites pradėjo gaminti rankų dezinfekcinį skystį, o balandžio mėn planuoja pagaminti 1 mln. litrų paviršių dezinfekcinio skysčio. „Kurana“ paviršių dezinfekcinį skystį pirmiausia siūlys Lietuvos įstaigoms ir įmonėms, o eksportuos tik patenkinus vietos rinkos poreikius.

„Jei prieš kelias savaites prekyboje trūko rankų dezinfekcinio skysčio arba jo kaina buvo labai aukšta, tai pradėję masinę gamybą, šio produkto paklausą iš esmės patenkinome. Tačiau Lietuvoje vis dažniau pranešama apie koronaviruso atvejus įmonėse – tuomet tenka uždaryti patalpas, tenka karantinuoti darbuotojus, o dėl stabdomos veiklos įmonės patiria reikšmingus nuostolius. Todėl dabar susidomėjimas paviršių dezinfekcija dabar yra labai didelis, nes vis daugiau įstaigų ir įmonių pradėjo reguliariai dezinfekuoti patalpas“, – teigė „Kuranos“ generalinis direktorius Jurgis Polujanskas.

Pasak „Kuranos“ vadovo paviršių dezinfekavimo poreikis dar labiau išaugs sušvelninus karantino sąlygas, kai veiklą atnaujins parduotuvės, maitinimo įstaigos ir paslaugas teikiančios įmonės – kirpyklos, grožio salonai.

Koronavirusas plinta oru, lašeliniu būdu, todėl jo išvengti yra labai sudėtinga. O ant paviršių virusas lieka nuo kelių valandų iki kelių parų. Palyginimui, gripo virusai ant paviršiaus gali išsilaikyti apie 48 valandas. Todėl įmonės, kurios vis dar tęsia veiklą – prekybos centrai, vaistinės, siuntų įmonės – privalo gamybines patalpas, sandėlius dezinfekuoti net kelis kartus per dieną, tam, kad užtikrintų savo darbuotojų ir gyventojų saugumą.

Paviršių dezinfekcinis skystis savo sudėtimi skiriasi nuo rankų dezinfekcinio skysčio. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) „Kuranai“ suteikė licenciją gaminti paviršių dezinfekcinį skystį, kuris pagamintas iš spirito, izopropilo ir vandens.

Šis skystis naudojamas alkoholiui atspariems paviršiams, durų rankenoms, įrankiams, įrangai (išskyrus medicinos priemones ir jų paviršius) dezinfekuoti sveikatos priežiūros įstaigose (ligoninėse, procedūriniuose kabinetuose, odontologijos klinikose ir kt.), visuomeninės paskirties objektuose (kirpyklose, grožio salonuose ir kt.), maisto perdirbimo įmonėse bei maisto ruošimo vietose, viešojo maitinimo objektuose ir prekybos įmonėse.

„Kuranos“ pagrindinė veikla – bioetanolio gamyba, tačiau šiuo sudėtingu laikotarpiu, įmonė pradėjo gaminti dezinfekcinį skystį rankoms, o dabar – ir paviršiams. Pasak bendrovės vadovo J. Polujansko, gamybą perorientuoti padėjo sklandus bendradarbiavimas su Sveikatos apsaugos ministerija ir NVSC – gamybos licencija buvo suteikta per kelias dienas.

Be to, bendradarbiaujant su Energetikos ministerija, „Orlen Lietuva“ ir šalies degalinių tinklais, buvo pasiektas sutarimas laikinai prekiauti benzinu, kuriame yra mažiau nei 10 proc. biodegalų, kartu užtikrinant reikiamus kokybės standartus. Šis susitarimas leido „Kuranai“ dalį spirito skirti dezinfekcinių skysčių gamybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.