PEG ekspertai: Lietuvos pastangos saugoti darbo vietas – vis dar per lėtos

Antrąją Lietuvos pasirengimo kovoti su krize apžvalgą pristatę „Pandemijos ekonomikos grupės“ ekspertai teigia, kad su virusu sėkmingai besigrumianti Lietuva ir toliau vėluoja užkirsti kelią dideliam ekonomikos smukimui.

Iš numatytų paramos verslui priemonių Lietuva kol kas išleido vos kelis procentus.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Iš numatytų paramos verslui priemonių Lietuva kol kas išleido vos kelis procentus.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Pasak P. Kunčino, toliau egzistuoja informacinis vakuumas, kurį reikėtų užpildyti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pasak P. Kunčino, toliau egzistuoja informacinis vakuumas, kurį reikėtų užpildyti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 23, 2020, 5:56 PM

„Lietuva vis dar nedalyvauja paskolų rinkoje, tikisi ES paramos. Tai – savotiška loterija, kuri gali užkirsti kelią greitai reaguoti į ekonomikos iššūkius. Kaimyninė Latvija jau dalyvauja paskolų rinkoje ir skolinasi už, palyginti, nedideles palūkanas“, – sako „Covalis Capital“ vyriausias ekonomistas Paulius Kunčinas.

Simonas Gustainis, investicijų fondo „BaltCap“ partneris, apžvelgdamas Lietuvos taikomas ekonomines priemones, teigė, kad geriausiai veikia automatizuoti produktai.

„Atnaujinę priemonių vertinimą, matome, kad produktai, kurie yra labiau automatizuoti bei turi mažiau rizikos dalijimosi, veikia geriau ir greičiau. Ypač sveikiname nuomos kompensavimo priemonę – ji konkrečiai atliepia daug žmonių įdarbinančio sektoriaus problemą ir turėtų efektyviai ją spręsti“, – sakė S.Gustainis.

Jis taip pat pastebi, kad pastangos apskritai yra pernelyg mažos: „Nors yra gerų ženklų, kaip kad vakar paskelbtas 500 mln. eurų investicijų planas, Lietuva savo numatytomis lėšomis atsilieka net nuo mažesnės Estijos.

Turint galvoje, kad pasaulinio viruso siautėjimo metu Lietuvos BVP traukiasi iki 20 proc. per mėnesį, raginame padidinti numatomų investicijų apimtis papildomais 900 mln. eurų per ateinančius du mėnesius“ .

Anot Andriaus Romanovskio, Lietuvos draudikų asociacijos prezidento, iš numatytų priemonių Lietuva kol kas išleido vos kelis procentus.

„Darosi akivaizdu, kad, nepaisant pastangų, INVEGA nėra sukurta patenkinti tokio dydžio paklausos – lengvatinių paskolų suteikimo.

Prastovų mokėjimas parodė, kad geriausiai mokėti pinigus sekasi didelėms institucijoms. Todėl manome, kad reikia pasitelkti VMI – ji turi glaudžiausią kontaktą su verslu ir galėtų greitai pasiekti daugelį smulkių ir vidutinių verslų“, – sakė jis.

Ekspertai taip pat pabrėžė, kad verslui vis dar trūksta informacijos.

Pasak P. Kunčino, po dviejų savaičių toliau egzistuoja informacinis vakuumas, kurį reikėtų užpildyti.

 „Vertiname Vyriausybės pastangas užsienio šalių pavyzdžiu sukurti informacinę sistemą, bet kviečiame ją aktyviau atnaujinti ir teikti visą ekonomikai bei verslui aktualią informaciją vienoje vietoje“, – teigė P.Kunčinas.

Pandemijos ekonomikos grupė (PEG) – neformalus ekspertų forumas, kuris apibendrina ir analizuoja informaciją apie pandemijos iššūkius ekonomikai ir teikia informaciją bei pataria kaip veikti artėjant Lietuvos ekonomikos nuosmukiui dėl COVID–19.

 

Pagrindiniai PEG ekspertai – tarptautinės ekonomikos ekspertas, buvęs ilgametis „Oxford Business Group“ vyriausiasis analitikas Paulius Kunčinas, verslininkas ir investicijų ekspertas, privataus kapitalo fondų valdytojo „BaltCap“ vadovaujantis partneris Simonas Gustainis, Lietuvos draudikų asociacijos prezidentas ir viešosios politikos ekspertas Andrius Romanovskis, viešojo administravimo ekspertas Klaudijus Maniokas, komunikacijos ekspertas Mykolas Katkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.