Po itin sunkios savaitės naftos kainos ūgtelėjo

JAV naftos kainos penktadienį kiek pakilo ir savaitę užbaigs teigiamoje teritorijoje. Jos šią savaitę buvo smukusios žemiau nulio, tačiau atsigavo sumažinus gavybos apimtis ir įtampai tarp JAV bei Irano paskatinus koronaviruso paveiktas rinkas.

Naftos kainas jau kurį laiką veikia dėl viruso įvestos karantino priemonės ir kelionių apribojimai, smarkiai sumažinę šios žaliavos paklausą<br>V.Skaraičio nuotr.
Naftos kainas jau kurį laiką veikia dėl viruso įvestos karantino priemonės ir kelionių apribojimai, smarkiai sumažinę šios žaliavos paklausą<br>V.Skaraičio nuotr.
Naftos kainas jau kurį laiką veikia dėl viruso įvestos karantino priemonės ir kelionių apribojimai, smarkiai sumažinę šios žaliavos paklausą<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naftos kainas jau kurį laiką veikia dėl viruso įvestos karantino priemonės ir kelionių apribojimai, smarkiai sumažinę šios žaliavos paklausą<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 24, 2020, 11:41 AM

JAV „West Texas Intermediate“ rūšies ateities sandorių birželio mėnesio pristatymui naftos kaina popietinėje Azijos prekybos sesijoje ūgtelėjo 8,1 proc. ir siekė 17,85 JAV dolerio už barelį. „Brent“ rūšies ateities sandorių birželio pristatymui kaina pakilo 5,7 proc. ir siekė 22,55 JAV dolerio už barelį.

Naftos kainas jau kurį laiką veikia dėl viruso įvestos karantino priemonės ir kelionių apribojimai, smarkiai sumažinę šios žaliavos paklausą. JAV naftos kainos pirmadienį pirmą kartą buvo neigiamos, kadangi ima trūkti vietos atsargoms – pardavėjai buvo pasiryžę primokėti prekybininkams, kad šie iš jų naftą paimtų.

Anksčiau šį mėnesį Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) ir jos sąjungininkės susitarė nuo gegužės sumažinti naftos gavybos apimtis 10 mln. barelių per dieną. Sandoris paskatino naftos rinkas ir užbaigė Saudo Arabijos ir Rusijos kainų karą.

Bankas ANZ sakė, kad yra ženklų, jog naftos gamintojai jau ėmėsi mažinti gavybą, taip padėdami paskatinti kainų augimą.

„Kuveitas teigė, kad jau pradėjo mažinti gavybą dar prieš planuojamą OPEC+ tiekimo sutarties galiojimo pradžią gegužės 1 dieną. Alžyras taip pat pranešė OPEC, kad gavybą ims mažinti iškart“, – pranešime teigė ANZ.

Taip pat yra ženklų, kad ima kristi JAV gavyba – Energetikos informacijos administracija teigė, jog JAV naftos gavyba praėjusią savaitę nežymiai sumažėjo iki 12,2 mln. barelių per dieną.

Be kita ko, naftos rinkas paskatino ir Artimuosiuose Rytuose padidėjusi įtampa.

Po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas nurodė JAV kariniam jūrų laivynui sunaikinti bet kurį Irano laivą, kuris Persijos įlankoje pasikėsins į Amerikos laivus, Irano revoliucinė gvardija ketvirtadienį perspėjo, kad imsis „ryžtingo atsako“.

Persijos įlanka yra laikoma svarbiais vartais, per kuriuos nafta pasiekia tarptautines rinkas, o įtampa tarp JAV ir Irano įprastai paskatina kainų augimą.

Nors kainos stabilizuojasi, jos vis dar išlieka keleto metų žemumose. Analitikai teigia, kad kainos atsigaus tuomet, kai padidės paklausa.

Finansinių paslaugų įmonės „AxiCorp“ pasaulio rinkų strategas Stephenas Innesas sakė, kad „racionalu sumažinti lūkesčius, kadangi prireiks daugiau nei tinkamo dangaus kūnų susidėliojimo, kad WTI kaina šį mėnesį laikytųsi aukščiau 15 dolerių už barelį ribos, nebekalbant apie 20 dolerių ribą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.