Valdžia siūlo turizmo verslui persitvarkyti, o ne tik prašyti pinigų

Ekonomikos ir inovacijų ministerija rengia planą, kaip padėti nuo koronaviruso itin skaudžiai nukentėjusiam turizmo verslui. Ekonomikos ir inovacijų viceministras Elijus Čivilis sako, kad planas numatys ne tik priemones, kaip sumažinti žalą šiam sektoriui, bet ir kaip paskatinti jį persitvarkyti.

Rengiamas planas, kaip padėti nuo koronaviruso itin skaudžiai nukentėjusiam turizmo verslui.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Rengiamas planas, kaip padėti nuo koronaviruso itin skaudžiai nukentėjusiam turizmo verslui.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Viluckas, BNS

2020-05-04 18:16

„Priemonės bus suskirstytos į tris grupes. Pirma – tai COVID-19 sukeltos žalos mažinimas. Antra – turizmo sektoriaus skatinimas. Trečia – sektoriaus transformacija“, – BNS sakė E.Čivilis.

Konkrečių pagalbos priemonių jis neįvardijo, nes dėl jų dar bus diskutuojama antradienį, o paketas, tikimasi, bus svarstomas Vyriausybės posėdyje trečiadienį.

E.Čivilis sakė, kad pagrindiniu iššūkiu turizmo verslui taps būtent jo persitvarkymas ir prisitaikymas prie naujos realybės.

„Negalima sakyti, kad jis ir toliau veiks taip, kaip veikęs. Reikia kažką keisti, reikia prisitaikyti ir pritaikyti tas skatinimo kryptis. Nebus taip, kad iškart vyks koncertai ir festivaliai, visi iš užsienio skris į Lietuvą“, – sakė jis.

„Tai bus pakankamai spontaniški, vietiniai ir, galima sakyti, individualūs keliavimai.

Pavyzdžiui, ar mes turime paruošę gidus ne lenkų turistų grupėms, ne apie bažnyčias pasakoti, o vietiniam turizmui įdomiai pateikti gamtos objektus?“ – klausė viceministras.

Anot jo, pavyzdžiui, viešbučiai turės pagalvoti, kokias paslaugas pasiūlyti ir kaip generuoti pajamas, nes atvykstamasis turizmas neatsigaus bent iki šių metų pabaigos.

„Pavyzdžiui, viešbučiai dabar šaukia – duokit subsidijas, mums reikia pinigų susimokėti atlyginimą ir taip toliau. O kas bus po to? Kas bus po aštuonių mėnesių? Nes Europos Komisija sako, kad devynis mėnesius nuo kovo nebus turizmo“, – pabrėžė E. Čivilis.

Anot jo, viešbučiai galėtų pagalvoti apie kambarių nuomą biurams arba organizuoti e-gaming turnyrus.

„Gal jūs galite siūlyti home office'us (liet. namų biurus), pavyzdžiui, viešbutis dalį savo kambarių galėtų eksperimentuodamas nuomoti kaip individualius biurus teisininkams ar panašiai“, – teigė jis.

„Gali būti organizuojami e-gamingo turnyrai viešbučių kambariuose. Ko aš noriu? Kad jie judėtų ir galvotų ir ne tik pinigų prašytų“, – pridūrė viceministras.

Laikinai ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantis Žygimantas Vaičiūnas pirmadienį pranešė, kad Vyriausybė ruošia papildomos paramos paketą turizmo verslui.

Tuo metu Nacionalinės turizmo verslo asociacijos (NTVA) prezidentė Žydrė Gavelienė BNS teigė, kad šiuo metu turizmo sektoriui svarbiausia – išsaugoti darbo vietas, padėti atsiskaityti su klientais bei investuoti į konferencijų centrą ir oro bendrovių pritraukimą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.