Mokyklos atveria duris: ką reikia žinoti pradinukų tėvams?

Nuo pirmadienio į mokyklas leidžiama grįžti pradinių klasių ir specialiųjų mokyklų mokiniams. Mokyklos gali rinktis, ar iki ugdymo proceso pabaigos tęs mokymą nuotoliniu būdu, ar leis mokiniams fiziškai sugrįžti į klases. Nuo mokyklų pasirinkimo priklausys namuose pradinukus ir vaikus su negalia iki 21 metų prižiūrinčių tėvų bei globėjų veiksmai – dalis galės grįžti į darbą, dalis tęs nedarbingumą vaiko priežiūrai.

Nuo pirmadienio į mokyklas leidžiama grįžti pradinių klasių ir specialiųjų mokyklų mokiniams.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Nuo pirmadienio į mokyklas leidžiama grįžti pradinių klasių ir specialiųjų mokyklų mokiniams.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Nuo pirmadienio į mokyklas leidžiama grįžti pradinių klasių ir specialiųjų mokyklų mokiniams.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Nuo pirmadienio į mokyklas leidžiama grįžti pradinių klasių ir specialiųjų mokyklų mokiniams.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Nuo pirmadienio į mokyklas leidžiama grįžti pradinių klasių ir specialiųjų mokyklų mokiniams.<br>123rf nuotr.
Nuo pirmadienio į mokyklas leidžiama grįžti pradinių klasių ir specialiųjų mokyklų mokiniams.<br>123rf nuotr.
SADM nuotr.
SADM nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 25, 2020, 8:58 AM

Tokia situacija truks iki ugdymo proceso pabaigos. Pasibaigus ugdymo procesui mokyklose nedarbingumas nesergančio vaiko priežiūrai nebebus apmokamas. Tai reiškia, kad situacija bus tokia pati, kaip ir kiekvieną vasarą pasibaigus ugdymui.

Pagrindiniai principai:

Jeigu mokykla iki ugdymo proceso pabaigos nusprendžia toliau vaikus mokyti nuotoliniu būdu, pradinukų ir specialiąsias mokyklas lankančių vaikų tėvai, globėjai galės tęsti nedarbingumą bei gauti ligos išmoką iš „Sodros“ vaiko priežiūrai.

Jeigu mokykla iki ugdymo proceso pabaigos sudaro sąlygas vaikams eiti į mokyklą fiziškai – tėvai nebeturės galimybių gauti nedarbingumo ir ligos išmokos bei grįš į darbą.

Pasibaigus ugdymo procesui, ligos išmokų mokėjimas stabdomas, nes mokyklos nedirbs dėl vasaros atostogų, kaip ir kasmet.

Pradinių klasių mokiniams ugdymo procesas baigiasi birželio 4 dieną, jei prasidėjo rugsėjo 1 dieną, arba birželio 5 dieną, jei prasidėjo rugsėjo 2 dieną.

Specialiųjų mokyklų mokiniams ugdymo procesas baigiasi kaip ir kitose mokyklose – pradinukams birželio 4 arba 5 dienomis, vyresniems mokiniams – birželio 18 arba 19 dieną.

Taigi ligos išmokos už pradinių klasių vaikų priežiūrą nebus mokamos nuo birželio 8 dienos, o už vyresnių nei pradinukų specialiųjų mokyklų mokinių priežiūrą – nuo birželio 22 dienos.

Kaip žinoma, valstybėje paskelbus karantiną ir dėl to užsidarius mokykloms bei darželiams, ikimokyklinukus, priešmokyklinukus, pradinukus ar vaikus su negalia iki 21 metų auginantys tėvai bei globėjai įgijo teisę gauti nedarbingumą bei ligos išmoką, kuri siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“.

Nedarbingumą vaiko priežiūrai ir ligos išmoką ekstremalios situacijos ir karantino metu gali gauti dirbantys, tai yra ligos draudimu apdrausti, tėvai, įtėviai, globėjai, budintys globotojai ir seneliai, tačiau pastarieji tik tuo atveju, jei vaiko tėvai negali dirbti nuotoliniu būdu arba jiems darbe nėra paskelbta prastova.

Ši teisė ilgiausiai gali būti užtikrinama iki karantino pabaigos, bet ji siejama su ugdymu pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio ar specialiojo ugdymo programą.

Valstybės lygios ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro sprendimu, į mokyklas draudžiama vesti vaikus, kurie karščiuoja, sloguoja, kosėja, sunkiai kvėpuoja.

Jeigu vaikas iki 14 metų suserga, jo tėvams, įtėviams, globėjams, budintiems globotojams ar seneliams suteikiamas nedarbingumas, o 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“ siekianti ligos išmoka mokama iki 14 kalendorinių dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.