BETA jau priima paraiškas diegti atsinaujinančius energijos šaltinius

Mus supančioje aplinkoje gausu atsinaujinančių energijos šaltinių, kuriuos galima efektyviai panaudoti patalpoms ir vandeniui šildyti, elektrai gaminti. Nuo 2020 m. gegužės 28 d. Būsto energijos taupymo agentūra (toliau – BETA) priima paraiškas atsinaujinantiems energijos šaltiniams – saulės energijos technologijoms, šilumos siurbliams ir šilumos saugykloms – įrengti daugiabučiuose namuose, kurie nėra prijungti prie centralizuotų šilumos tinklų arba yra gavę savivaldybės pritarimą, pagrindžiantį, kad atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas daugiabutyje neprieštarauja savivaldybės šilumos ūkio specialiajam planui.

 V.Serbenta pabrėžia, kad kiekvienais metais vis daugiau gyventojų norėtų rinktis aplinką tausojančias, inovatyvias energijos taupymo priemones.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
 V.Serbenta pabrėžia, kad kiekvienais metais vis daugiau gyventojų norėtų rinktis aplinką tausojančias, inovatyvias energijos taupymo priemones.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2020, 9:30 AM

„Agentūros atliekamų visuomenės nuomonės tyrimų duomenimis, daugiabučių namų gyventojų susidomėjimas inovatyviomis energijos taupymo priemonėmis kasmet auga: remiantis naujausių tyrimų rezultatais, net 64 proc. renovuotinų daugiabučių gyventojų savo name norėtų įsidiegti tokio tipo priemones. Tad šis kvietimas – dar vienas svarbus žingsnis skatinant alternatyvios energijos šaltinių panaudojimą šalies daugiabučiuose“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

Gyventojams, kurie planuoja diegti atsinaujinančios energijos priemones, numatyta 30 proc. valstybės parama. Remiantis kvietime numatytomis sąlygomis, kompensacinė išmoka teikiama tiems paramos gavėjams, kurie jau įgyvendino daugiabučio namo atnaujinimo projektą ir pasiekė ne mažesnį kaip 40 proc. skaičiuojamosios energijos sutaupymą ir ne žemesnę kaip C energinio naudingumo klasę.

Atsinaujinantys energijos ištekliai yra vieni pagrindinių ginklų kovojant su šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, nes šie šaltiniai gamina energiją neteršdami gamtos.

Taip pat į valstybės paramą gali pretenduoti ir šiuo metu įgyvendinami projektai, planuojantys pasiekti ne mažesnį kaip 40 proc. skaičiuojamosios energijos sutaupymą ir ne žemesnę kaip C energinio naudingumo klasę. Išimtis taikoma tik tiems pastatams, kuriems LR Statybų įstatymu nenustatomi minimalūs privalomi pastatų energinio naudingumo reikalavimai.

Svarus indėlis kovoje su klimato kaita

V.Serbentos teigimu, vis didesnė daugiabučių gyventojų dalis suvokia, kad alternatyvių energijos šaltinių panaudojimas ne tik mažina sąskaitas už šilumą, bet ir prisideda prie klimato kaitos pažabojimo.

Atsinaujinantys energijos ištekliai yra vieni pagrindinių ginklų kovojant su šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, nes šie šaltiniai gamina energiją neteršdami gamtos ir į aplinką neišskiria šiltnamio efektą sukeliančio anglies dvideginio ir kitų dujų.

„Kiekvienais metais vis daugiau gyventojų renkasi arba norėtų rinktis aplinką tausojančias, inovatyvias energijos taupymo priemones. Galime matyti, kad visame pasaulyje aktualios klimato kaitos problemos pasiekia ir Lietuvą, o mūsų šalies gyventojams ima rūpėti ne tik patogus gyvenimas šiandien, bet ir ateities kartos“, – pabrėžia V.Serbenta.

Platus priemonių spektras

Pagal šį kvietimą valstybės parama Klimato kaitos programos lėšomis numatoma šilumos ir karšto vandens, elektros gamybos įrenginiams iš atsinaujinančių išteklių (saulės, vėjo, vandens, geotermijos, aerotermijos, vandenilio ar kt.) diegti ir kitoms alternatyvioms šiluminės ar elektros energijos apsirūpinimo priemonėms, tokioms kaip biokuro katilų įrengimas ir pan.

Paraiškas gali teikti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, asmenys, teikiantys daugiabučio namo atnaujinimo projekto įgyvendinimo administravimo paslaugas, savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai, taip pat kiti asmenys, įgalioti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų.

Paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose iki 2020 m. gruodžio 31 d. arba iki tol, kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta lėšų suma.

Mažosios renovacijos priemonės

Taip pat šiuo metu BETA pri-ima paraiškas mažajai renovacijai – daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemoms modernizuoti, jas galima pateikti iki 2020 m. liepos 1 d.

Gyventojai, siekiantys gauti valstybės paramą, gali keisti elevatorinius šilumos punktus į naujus automatizuotus šilumos punktus ar atnaujinti senus susidėvėjusius automatinius šilumos punktus, kurie automatiškai nepalaiko užduotos karšto vandens temperatūros pastato vidaus karšto vandens tiekimo sistemoje.

Taip pat valstybės parama skiriama ir tokioms papildomoms priemonėms kaip radiatorių keitimas, termostatinių ventilių įrengimas, vamzdynų keitimas, individualių šilumos apskaitos prietaisų ar šilumos daliklių sistemos įrengimas, išmaniosios apskaitos, įgalinančios vienalaikį rodmenų nuskaitymą iš daliklių ir karšto vandens skaitiklių butuose, diegimas ir kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.