Sutarė, kiek dar laiko OPEC ir sąjungininkai ribos naftos gavybą

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) šalys ir kiti pagrindiniai naftos gamintojai sutarė šiuo metu galiojančius istorinius gavybos apribojimus taikyti ilgiau – iki liepos pabaigos.

Buvo sutarta liepą bendrą gavybą sumažinti 9,6 mln. barelių per dieną, tai yra, šiek tiek mažiau negu gegužę ir birželį.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Buvo sutarta liepą bendrą gavybą sumažinti 9,6 mln. barelių per dieną, tai yra, šiek tiek mažiau negu gegužę ir birželį.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2020, 1:42 PM

Siekdami paremti „juodojo aukso“ kainas, trylika valstybių vienijantis kartelis ir jo sąjungininkai sutarė gegužę ir birželį galiojančius gavybos apribojimus, kurie buvo suderinti balandį, taikyti dar vieną mėnesį, pranešė OPEC.

Tačiau Meksika, kuri dar prieš derybas aiškiai davė suprasti, jog „nebegali daugiau koreguoti gavybos“, pareiškė, kad šio susitarimo nesilaikys.

Įvairioms pasaulio šalims dėl plintančio naujojo koronaviruso įvedus griežtas karantino priemones, krito naftos paklausa ir tai išprovokavo „juodojo aukso“ kainų griūtį.

„Visos dalyvaujančios šalys pritarė pasiūlymui dar mėnesiui pratęsti pirmąjį gavybos koregavimo etapą, apimantį gegužę ir birželį“, – pažymima OPEC paskelbtame pranešime.

Pagal balandį pasiektą susitarimą, OPEC ir jos sąjungininkai – vadinamoji OPEC+ grupė – pažadėjo nuo gegužės 1 dienos iki birželio pabaigos išgauti 9,7 mln. barelių per dieną mažesnį kiekį.

Tuomet taip pat buvo suplanuota vėliau laipsniškai mažinti gavybos apribojimus: pavyzdžiui, nuo liepos 1 dienos iki gruodžio pabaigos bendra gavyba būtų sumažinta 7,7 mln. barelių per dieną.

OPEC šiuo metu pirmininkaujantis Alžyro naftos ministras Mohamedas Arkabas naujienų agentūrai AFP pareiškė, jog buvo sutarta liepą bendrą gavybą sumažinti 9,6 mln. barelių per dieną, tai yra, šiek tiek mažiau negu gegužę ir birželį (9,7 mln. barelių per dieną).

Jis pridūrė, jog pagrindinių naftą išgaunančių šalių naftos ministrai kas mėnesį susitiks įvertinti, kaip laikomasi susitarimo.

„Svarbus susitarimas“

JAV energetikos sekretorius Danas Brouillette'as (Danas Brujetas) palankiai įvertino OPEC+ grupės priimtą sprendimą.

„Sveikinu OPEC+ šiandien pasiekus svarbų susitarimą, kuris priimtas lemiamu laiku, nes toliau atsigauna naftos paklausa ir visame pasaulyje vėl atsiveria įvairių šalių ekonomika“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Analitikai prognozavo, jog gegužę ir birželį galiojantys gavybos apribojimai bus pratęsti mažiausiai dar vienam mėnesiui, o galbūt net ilgesniam laikui.

Nors karantiną laipsniškai užbaigia vis daugiau pasaulio šalių, naftos vartojimas vis dar nesugrįžo į prieš pandemiją buvusius lygius, kurie jau buvo palyginti žemi.

„Šis sprendimas yra palankus ir jis taps spartaus energetikos sektoriaus atsigavimo pagrindu, jeigu pasaulio neištiks antroji COVID-19 banga“, – pareiškė Bjornaras Tonhaugenas iš tyrimų bendrovės „Rystad Energy“.

„Gavybos sumažinimas 9,7 mln. barelių per dieną jau veikė, o šių apribojimų pratęsimas dar vienam mėnesiui leis greičiau sumažinti pasiūlą rinkoje“, – pareiškė Ann-Louise Hittle (Ana Luiza Hitl) iš pasaulinės tyrimų ir konsultavimo bendrovės „Wood Mackenzie“.

Kvotų laikymasis

Prieš susitikimą kilo nesutarimų dėl tam tikrų šalių akivaizdaus vengimo laikytis sutartų gavybos kvotų.

Tyrimų bendrovės „Kpler“ duomenimis, OPEC+ bendrą gavybą gegužę sumažino maždaug 8,6 mln. barelių per dieną, tai yra, mažiau negu planuota, ir tai visų pirma lėmė Irakas ir Nigerija.

OPEC pareiškė, jog visi susitikimo dalyviai sutarė, kad šalys, kurios iki šiol nesugebėjo griežtai laikytis gavybos kvotų, tai kompensuos liepos, rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais.

Vis dėlto, nepaisant sunkumų įgyvendinant susitarimą dėl gavybos ribojimo, ši priemonė padėjo paremti naftos kainas, kurios birželio pradžioje pakilo iki maždaug 40 JAV dolerių už barelį.

Tuo tarpu dar balandį „Brent“ rūšies naftos kaina buvo smukusi iki vos 15 JAV dolerių už barelį, o WTI rūšies naftos kaina net trumpam buvo kritusi žemiau nulio.

Kitą OPEC ir jos sąjungininkų susitikimą buvo suplanuota surengti gruodžio 1 dieną Vienoje, kur yra įsikūrusi organizacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.