Nuo pardavėjo iki vadovo – pirmasis darbas padeda pažinti save

Pirmasis darbas daugeliui yra ypač reikšminga patirtis. Galbūt dėl to jaunimas dažnai nori, kad pirmieji karjeros žingsniai nuo pat pradžių būtų susiję su trokštama profesija ar atitiktų pasirinktą studijų kryptį. Vis tik ekspertai sako, kad profesinė karjera nebūtinai turi prasidėti nuo tos srities, kurioje norima save realizuoti, o įvairaus darbo patirtis gali būti itin naudinga bei prasminga.

 Anot R. Janukėnienės, tokie darbai kaip, pavyzdžiui, pardavėjo ar padavėjo, neturėtų būti nuvertinami, nes žmogui gali padėti įgyti ir ugdytis tam tikras tolimesnei karjerai itin svarbias bendrąsias ir profesines kompetencijas.   <br>123rf asociatyvioji nuotr.
 Anot R. Janukėnienės, tokie darbai kaip, pavyzdžiui, pardavėjo ar padavėjo, neturėtų būti nuvertinami, nes žmogui gali padėti įgyti ir ugdytis tam tikras tolimesnei karjerai itin svarbias bendrąsias ir profesines kompetencijas.   <br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2019, 11:54 AM, atnaujinta Jun 21, 2019, 4:16 PM

Pirmasis darbas padeda save pažinti

Sertifikuota koučingo specialistė ir mentorė Rūta Janukėnienė pažymi, kad vienas svarbiausių dalykų siekiant sėkmingos karjeros yra savęs pažinimas ir supratimas, ko iš tiesų norima. Bet koks darbas – net ir tas, kuris yra laikomas nekvalifikuotu ar nesusijusiu su baigtomis studijomis, gali padėti tai padaryti.

„Tikrai nereikėtų manyti, kad tik nuo pat pradžių pradėjus dirbti kvalifikuotą darbą norimoje srityje galima pasiekti svajonių poziciją. Savęs paieškos, išmėginimai ir vertingos patirties įgijimas gali prasidėti nuo įvairaus pobūdžio darbo. Šie darbai gali padėti pastebėti, išsigryninti ir įsisąmoninti savo stiprybes bei silpnybes, pamatyti gebėjimus, talentus ir atrasti daugiau galimybių siekiant savirealizacijos ir sėkmingos karjeros“, – sako R. Janukėnienė.

Leidžia įgyti svarbių gebėjimų

Anot R. Janukėnienės, tokie darbai kaip, pavyzdžiui, pardavėjo ar padavėjo, neturėtų būti nuvertinami, nes žmogui gali padėti įgyti ir ugdytis tam tikras tolimesnei karjerai itin svarbias bendrąsias ir profesines kompetencijas. 

„Tobulėti galima ne tik aukštos kvalifikacijos darbuose. Pirmasis darbas – kad ir koks jis bebūtų – gali suteikti tokių vertingų gebėjimų kaip bendradarbiavimas, efektyvi komunikacija, dėmesingumas klientų poreikiams, tolerancija, tarpasmeninių santykių kūrimas. Taip pat pirmasis darbas leidžia ugdytis savivoką – gebėjimą pasinaudoti grįžtamuoju ryšiu bei asmenine refleksija siekiant kuo objektyviau įsivertinti savo stiprybes ir silpnybes. Ne mažiau svarbi ir pirmajame darbe paprastai išsiugdoma savybė nuolat siekti tobulėjimo ir priimti iššūkius bei mokytis per patirtį bei iš kitų žmonių“, – pirmojo darbo suteikiamas naudas vardina R. Janukėnienė.

Koučingo specialistės įsitikinimu, įvairaus darbo patirtis gali būti naudinga ir ugdantis gebėjimą greitai prisitaikyti prie kintančių aplinkybių ar skirtingų poreikių bei įgyjant supratimą, kad skirtingos situacijos reikalauja skirtingo požiūrio ir elgsenos. 

„Pirmasis darbas jauniems žmonėms taip pat suteikia tokių bazinių tolimesnėje karjeroje reikalingų savybių kaip iniciatyvumas bei atsakingumas. Be to, darbas žemesnėse pozicijose gali būti naudingas siekiant suprasti tam tikrus verslo procesus, konkretaus sektoriaus ar rinkos specifiką, organizacijos kontekstą. Visa tai leidžia sukauti vertingą patirties bagažą, kuris neabejotinai pasitarnaus kopiant tolimesniais karjeros laipteliais“, – sako R. Janukėnienė.

Pirma karjeros stotelė atveria daug naujų kelių

Tam pritaria ir lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Personalo departamento direktorė Margarita Plešakienė, kurios teigimu, pirmasis darbas daugeliu atvejų atveria naujus kelius ir galimybes, o ne tampa nuosprendžiu visam gyvenimui.

„Matome tikrai daugybę pavyzdžių, kuomet darbas parduotuvėse žmonėms tampa tik pirma, tačiau daug vertingos patirties suteikiančia stotele judant norima karjeros kryptimi. Dažnai pardavėjais, kasininkais, salės darbuotojais dirbti pradėję žmonės pasiekia tikrai labai daug – ilgainiui užima vadovaujančias pozicijas, tęsia karjerą skirtinguose departamentuose, atranda save tam tikrose naujose srityse ar padeda pasiekti iš anksto užsibrėžtų karjeros tikslų“, – sako M. Plešakienė.

Prekybos tinklo atstovės teigimu, pradėti karjeros kelią „nuo apačios“ daugeliu atveju yra naudingiau nei kokiu nors būdu iš karto atsidūrus jo viduryje ar viršūnėje. Nuosekliai kylant karjeros laiptais įgyjama daugiau patirties ir platesnio suvokimo.

„Kai pats pereini visą kelią, geriau supranti tam tikrų procesų specifiką, todėl vėliau pasiekęs, pavyzdžiui, vadovo postą gali geriau tuos procesus planuoti ir valdyti. Be abejo, pirmasis ar sezoninis darbas jokiu būdu neapsprendžia būsimos karjeros – žmonės visuomet turi laisvę rinktis. Tačiau įgijus darbo patirties tai padaryti daug lengviau. Be to, tai leidžia ir pačiam geriau susivokti, kur link norima judėti. Juk tikrai ne visuomet net ir baigęs studijas žmogus tiksliai žino, ką norėtų veikti. Pirmasis darbas daugeliu atvejų įneša daugiau aiškumo ir bet kokiu atveju suteikia naudingos patirties“, – sako M. Plešakienė.

M. Plešakienės teigimu, maždaug kas trečias prekybos tinklo parduotuvėse kasininkais, pardavėjais ar salės darbuotojais pradėjusių dirbti žmonių savo karjerą tęsia aukštesnėse pozicijose. Nemaža dalis jų atranda sritis, kuriose net nemanė galintys save realizuoti.

Svarbu nebijoti žengti pirmyn

Tuo metu R. Janukėnienė priduria, kad visuomet daugiausiai pasiekia tie žmonės, kurie yra atviri naujoms patirtims, pasirengę nuolat augti ir mokytis bei kurti tvarius tarpasmeninius santykius.

„Tik nuo paties žmogaus priklauso, kaip pasisuks jo karjera ir kiek daug profesinėje srityje pavyks pasiekti. Tačiau kiekvienas etapas gali būti naudingas ir suteikti patirties, be kurios pasiekti sėkmės būtų neįmanoma. Dėl to jauniems žmonėms palinkėčiau aktyvumo ir drąsos siekti to, kas jiems svarbu, kas juos motyvuoja ir veda į priekį. Kelią nueina einantys, o kiekvienas kelias turi savo pradžią. Ji iš pradžių gali ir neatrodyti labai įspūdinga, bet visuomet yra reikšminga“, –  R. Janukėnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.