Vaizdas šokiravo: juodžemio pardavėjai be gailesčio suniokojo kultūros vertybę

Šilalės rajone apniokotas Vedrių piliakalnis su priešpiliu ir gyvenviete, policija pradėjo tyrimą. Kad niokojama kultūros vertybė, paveldosaugininkai aptiko prieš savaitę. Saugomoje piliakalnio papėdės gyvenvietės teritorijoje, esančioje Akmenos dešiniajame krante, jie pamatė iškastą didelę duobę – maždaug metro gylio ir 40x12 metrų ploto, pranešė Kultūros paveldo departamentas (KPD).

Teigiama, kad žemes kasę asmenys puikiai žinojo, kad tai – saugoma teritorija.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Teigiama, kad žemes kasę asmenys puikiai žinojo, kad tai – saugoma teritorija.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Pirminiais duomenimis, piliakalnį niokojo juodžemiu prekyba užsiimantys asmenys.<br> Lrytas.lt archyvo nuotr.
 Pirminiais duomenimis, piliakalnį niokojo juodžemiu prekyba užsiimantys asmenys.<br> Lrytas.lt archyvo nuotr.
Pirminiais duomenimis, piliakalnį niokojo juodžemiu prekyba užsiimantys asmenys.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Pirminiais duomenimis, piliakalnį niokojo juodžemiu prekyba užsiimantys asmenys.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jūratė Skėrytė, BNS

Jun 13, 2020, 12:08 PM, atnaujinta Jun 13, 2020, 12:12 PM

Dalis iškasos buvo užpilta žvyru, o ten, kur to nepadaryta, buvo matyti kultūrinis sluoksnis, rasta lipdytos keramikos, molio tinko, degusių akmenų.

Apie šį atvejį Šilalės rajono savivaldybė informavo KPD Tauragės skyrių ir Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šilalės rajono policijos komisariatą. Pradėtas tyrimas.

„Pranešimą gavome birželio 9 dieną. Pareigūnai buvo nuvykę į vietą, užfiksuotas įvykis, birželio 11 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl saugomų teritorijų ar gamtos paveldo objektų sunaikinimo arba suniokojimo“, – naujienų agentūrai BNS sakė Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Greta Kęsminaitė.

Įtarimai kol kas niekam nepateikti, tikslinamos aplinkybės.

Anot KPD pranešimo, pirmadienį į įvykio vietą nuvykę KPD specialistai aptiko piliakalnio papėdės gyvenvietę toliau naikinant: iškasoje stovėjo ekskavatorius, atvyko ir asmenys su savivarčiu sunkvežimiu. Jie pripažino, kad kasė kultūrinį sluoksnį, jį transportavo, o iškasas užpylė žvyru. Pirminiais duomenimis, piliakalnį niokojo juodžemiu prekyba užsiimantys asmenys.

„Jie puikiai žinojo, kad tai yra saugoma teritorija. Žinojo ir kad toje vietoje negalima kasti, – sakė Šilalės rajono paveldosaugininkė Jurgita Viršilienė. – Dalis šios Vedrių piliakalnio su priešpiliu ir gyvenviete teritorijos – jų privati žemė, tačiau jie žino, kad ir privačiai žemei galioja tie patys teisiniai reikalavimai bei apribojimai, kurie taikomi archeologiniam paveldui.“

KPD Kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas Ričardas Dediala atkreipė dėmesį, kad šis piliakalnis su gyvenviete turi paminklo statusą, o objekto lygmuo – nacionalinis. Jo vertingoji savybė yra būtent kultūrinis sluoksnis.

Įstatymai draudžia naikinti ar kitaip žaloti saugomo objekto vertingąsias savybes.

„Akivaizdu, kad šioje vietoje padaryta didelė žala saugomam objektui“, – KPD pranešime sakė R.Dediala.

Už tokius pažeidimus juridiniams asmenims arba kitoms organizacijoms ar jų padaliniams gresia bauda nuo 868 eurų iki 11 tūkst. 584 eurų.

„Tokiais atvejais sudaroma žalos komisija. Pažeidėjai pirmiausia gauna baudą, o paskui paskaičiuojama žala kultūros paveldui, kurią pažeidėjai turi sumokėti“, – tvirtino KPD specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.