Verslui rengia naują naštą

Kadenciją baigiantis Seimas paliks minų lauką, kuriame teks išmokti vaikščioti. Taip smulkieji prekybininkai vertina į parlamentarų dienotvarkę grįžtančius įstatymų projektus, kurie šiam verslui kelia vis didesnį galvosopį ir gresia papildomomis išlaidomis.

 Nedidelėms parduotuvėms teko investuoti į papildomą apsaugą dėl pandemijos, o dabar jų lauktų naujos išlaidos.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Nedidelėms parduotuvėms teko investuoti į papildomą apsaugą dėl pandemijos, o dabar jų lauktų naujos išlaidos.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 „Moratoriumas naujiems įpareigojimams verslui turi galioti bent tol, kol šalis susitvarkys su pandemijos pasekmėmis. R.Skyrienė<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 „Moratoriumas naujiems įpareigojimams verslui turi galioti bent tol, kol šalis susitvarkys su pandemijos pasekmėmis. R.Skyrienė<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 16, 2020, 8:52 AM

Dėl pandemijos ir karantino daug smulkiųjų verslininkų, siekdami išlikti, turėjo kone verstis per galvą.

Dabar verslas po truputį atsigauna, grįžta pirkėjai.

Vis dėlto dauguma prekybininkų regionuose linkę šiuos metus nurašyti į nuostolius.

Be to, niekas nėra tikras, kad Lietuvai dar šiais metais nesmogs antroji viruso banga. Užtat dalis Seimo narių yra tikri, jog verslą reikia apkrauti naujais ribojimais ir reikalavimais.

Vietoj prekių – pavadinimai

Į Seimo posėdžio darbotvarkę šiandien įtrauktos Tabako įstatymo pataisos.

Prieš tai, pritardami Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlymui, Seimo Sveikatos reikalų komiteto (SRK) nariai yra palaikę naujus reikalavimus – nuo 2020 metų lapkričio riboti prekybą cigaretėmis, kitais tabako gaminiais ir tabakui kaitinti skirtais įrenginiais.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga yra pareiškęs, jog prekyba tabako gaminiais Lietuvoje turėtų vykti vadinamuoju nematomu būdu.

Todėl įstatymo pataisų projekte numatyta, kad įprastose parduotuvėse būtų leidžiamas tiktai tekstinis tabako gaminių ir jų kainų sąrašas.

Ministro nuomone, šiuo metu tabako gaminių pakelis bei jo eksponavimas šalia pirkėjo veikia tarsi tam tikra rinkodaros priemonė.

Anot A.Verygos, įstatymo pakeitimas tokią rūkalų reklamos galimybę apribotų. Dalis Seimo SRK narių su ministro nuomone sutiko.

Išlaidos – tūkstančiai eurų

Bet pokyčiams nepritaria šimtai smulkiojo ir vidutinio verslo įmonių atstovų. Daugiau kaip 600 prekybininkų dar prieš karantiną yra pasirašę ir Seimui įteikę peticiją.

Šiuo dokumentu siekiama atkreipti dėmesį į administracinę naštą ir galimas neigiamas įstatymo pataisų pasekmes smulkiajam verslui.

Prekyba tabako gaminiais Lietuvoje vyksta maždaug 4,8 tūkst. vietų.

Verslininkų teigimu, priėmus įstatymo pataisas, jų lauktų papildomos išlaidos – nuo 1200 eurų iki 2500 eurų prekybos vienoje kasoje vietai, kurių kompensuoti valdžia neplanuoja.

Atsitiesti po karantino mėginančios įmonės prašo Seimo ir kitų valdžios institucijų neapsunkinti verslo sąlygų smulkiesiems prekybininkams, kurių vaidmuo yra gyvybiškai svarbus kaimiškose vietovėse ar mažesniuose miesteliuose.

Peticiją pasirašiusi verslininkė Elena Hochleitner iš Skuodo rajono tikino, kad papildoma našta smarkiai pakenktų verslui, kurį dabar kamuoja didelė nežinomybė dėl ateities.

Smulkiuoju prekybos verslu ilgai užsiimanti moteris teigė, kad panašių valdžios iniciatyvų yra mačiusi ne vieną, tačiau jos patirtis rodo, kad ilgalaikio efekto niekada nebūna.

Anot jos, rūkančiųjų kaimuose nesumažėja, o jeigu tenka pakelti kainas, žmonės bemat atsisuka į šešėlinę rinką ir nelegalias prekybos vietas, kuriose randa pigesnių prekių.

Siūlo tvarkytis su pandemija

Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė sakė, kad nauja tvarka papildomai apkraus verslą – reikės ir laiko, ir pinigų, kad būtų galima prisitaikyti prie naujų reikalavimų. Šios sąnaudos bus ypač skausmingos verslui patyrus neplanuotų išlaidų apsaugai nuo COVID-19 viruso plitimo.

„Atkreipėme Seimo ir Sveikatos apsaugos ministerijos dėmesį, kad verslas vis dar patiria išlaidų, skirtų apsaugai nuo viruso plitimo. Prekybos vietose buvo įrengiamos stiklo pertvaros, perkamos apsaugos priemonės, prireikė daug žmonių darbo, kad visos taisyklės būtų įgyvendintos. Tokios išlaidos ypač juntamos smulkiajam verslui, todėl dabar tikrai ne laikas užkrauti jų papildomai“, – sakė R.Skyrienė.

Anot jos, siūloma, kad moratoriumas naujiems įpareigojimams verslui galiotų bent tol, kol šalis susitvarkys su pandemijos pasekmėmis.

Šis laikas galėtų būti panaudotas kokybiškai diskusijai dėl siūlomų skirtingų Tabako kontrolės įstatymo pataisų – jų registruota tiek daug, kad be sugretinimo ir analizės verslui darosi sudėtinga suprasti, kur krypsta reglamentavimas.

Vyriausybė taip pat yra pateikusi išvadą, kad verslui reikia suteikti daugiau laiko pasiruošti tvarkos pokyčiams. Draudimą eksponuoti rūkalus Vyriausybė pasiūlė įvesti nuo 2022 metų gegužės.

Draudimo atidėti nesutiko

Seimo narys Jonas Jarutis iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos komitetui taip pat yra pasiūlęs nukelti naujo įstatymo įsigaliojimą.

Pasak parlamentaro, išgyventi per ekonomikos nuosmukį siekiančiam verslui turi būti užtikrinta reali galimybė prisitaikyti prie naujos teisinės situacijos.

Dar anksčiau panašią pataisą buvo užregistravusi ir parlamentarė Aušrinė Armonaitė, bet Seimo Sveikatos reikalų komitete ji nesulaukė palaikymo.

Pataisų kritikai nuogąstauja, kad komiteto nariai visiškai neatsižvelgia į Estijos ir Latvijos patirtį, – tose šalyse įvedus panašius ribojimus nuo įstatymo priėmimo iki įsigaliojimo buvo nustatytas pusantrų metų laikotarpis.

Tekste rado netikslumų

Savo ruožtu Seimo Ekonomikos komiteto narys Remigijus Žemaitaitis yra pastebėjęs, kad Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisų tekste yra netikslumų.

R.Žemaitaitis yra siūlęs atsižvelgti į Seimo Teisės departamento pastabas, nes projekto atitiktį įstatymams įvertinę teisininkai nurodė, kad kai kurių tekste vartojamų skirtingų sąvokų turinys sutampa.

Todėl, anot parlamentaro, pataisų tekstą būtina koreguoti siekiant teisinio aiškumo, derėtų suvienodinti projekte ir keičiamame įstatyme vartojamas sąvokas. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.