Seime skinasi kelią naujas draudimas: parduotuvėse tabako gaminių nebematytume

Seime liko paskutinis balsavimas dėl draudimo parduotuvėse viešai eksponuoti cigaretes ir kitus tabako gaminius bei prekes.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-06-18 13:40, atnaujinta 2020-06-18 13:52

Taip pat parlamentarai ketina nustatyti specialius reikalavimus specializuotoms tabako parduotuvėms bei rūkalų skyriams.

Parlamentarai ketvirtadienį apsvarstė tokias Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas ir joms pritarė. Galutinis balsavimas planuojamas iki Seimo vasaros atostogų.

Jei pataisos bus priimtos, viešai eksponuoti cigaretes bus galima tik specializuotose parduotuvėse ir skyriuose, išskyrus išorines vitrinas ar kitus išorinius įrenginius.

Seimas atmetė liberalo Eugenijaus Gentvilo siūlymą leisti rodyti cigaretes prekybos vietose iki 60 kvadratinių metrų. Jo teigimu, mažoms parduotuvėms bus sunkiau prisitaikyti prie naujos tvarkos nei didelėms.

„Didelių prekybos centrų tinklų parduotuvės neturės problemos kur nors salės gale padėti konteinerį su tabako gaminiais ir iš ten žmogus pasiims ir nebus tie tabako gaminiai demonstruojami visiems pirkėjams, perkantiems prie kasų. Tačiau ką daryti mažoms parduotuvėlėms, kurios paprastai yra kaimo parduotuvėlės. Yra parduotuvių, kurių prekybos plotas yra 25 kvadratiniai metrai. (...) Todėl įvertinkite tuos mažutėlius, kuriais taip mėgstate rūpintis“, – kalbėjo jis.

E. Gentvilas pateikė britų patirtį, kur buvo trejų metų pereinamasis laikotarpis ir buvo draudžiama eksponuoti rūkalus tik kai kuriose parduotuvėse.

„Valstiečio“ Tomo Tomilino teigimu, Lietuva pagal sveikos gyvensenos rodiklius yra „tarp trumpiausiai gyvenančių šeimų Europos Sąjungoje“, todėl reikia griežtinti rūkalų prieinamumą.

Seimas pritarė „valstiečio“ Jono Jaručio siūlymui pataisų įsigaliojimą nukelti į 2022 metų gegužę, kaip siūlė Vyriausybė: už tai balsavo 65 Seimo nariai, prieš – keturi, o susilaikė 29.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pažadėjo teiksiąs pataisas, kad data būtų paankstinta.

„Nėra kokia nors sudėtinga priemonė, kuriai reikėtų infrastruktūrą sukurti ar panašius dalykus. Dažnu atveju tai yra tiesiog paprasti, ūkiški, nesudėtingi sprendimai ir, būkime sąžiningi, kad kiekvienas atidėjimas yra tiesiog galimybė ilgesnį laiką tuos gaminius eksponuoti. Tai yra nebe pasiruošimo klausimas, o klausimas, kiek laiko mes norime, kad žmonės būtų nuolat, sakykim, primename jiems, kad reikia įsigyti tuos gaminius. Tikrai kokio nors ilgo termino tam nereikia“, – kalbėjo ministras.

Be kita ko jis pabrėžė, kad įstatymas nenumatys jokio specialaus reikalavimo, kur rūkalus laikyti: „Pardavėjas yra laisvas apsispręsti, kokiu būdu tuos tabako gaminius jis turėtų padėti, kad pirkėjas jų nematytų ir negalėtų pats pasiimti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.