Rusijos pramonės ir verslo sąjunga kreipėsi į premjerą Michailą Mišustiną prašydama 2021-2022 metais nedidinti akcizų visiems alkoholiniams gėrimams. Taip neva ekonomika lengviau atsigaus po koronaviruso pandemijos.
Anot Alkoholio gamintojų sąjungos prezidento Igorio Kosarevo, kylant akcizui brangsta tik legali degtinė, todėl mažėjančios gyventojų pajamos verčia juos dažniau rinktis kontrabandinę arba naminę produkciją, kuriai šiuo metu jau tenka 30 proc. rinkos.
„Be to, akcizo ir vidutinio darbo užmokesčio santykis Rusijoje ir taip jau yra vienas didžiausių pasaulyje“, – aiškino I.Kosarevas,
Valdžios paramos prašo ir aludariai, kurių produkcijai šįmet akcizo mokestis buvo padidintas 4,1 proc. Vyriausybės atsakymo kol kas nėra.
Tuo metu ne pelno įstaigos „Rosijskaja sistema kačestva“ („Rusijos kokybės sistema“), kurią vyriausybė įkūrė prieš penkerius metus vietos produktams vertinti, šįmet atliktas tyrimas parodė, jog degtindariai savo darbą išmano puikiai.
Nustatyta, kad net 97,9 proc. degtinės, esančios parduotuvių vitrinose, yra tinkamos kokybės ir saugi vartoti. Antroje vietoje atsidūrė saulėgrąžų aliejus, – 88,2 proc. Taip pat kokybiškais bei saugiais pripažinti džiūvėsiai (81,8 proc.), grikiai (72,2 proc.), grietinė (72 proc.).
Užtat kokybės požiūriu nesaugiausiais produktais pripažinti koldūnai, lašišinių žuvų ikrai, kiaulienos šašlykas, servelatas.
Išeitų, tinkamai išgerti Rusijoje kliūčių nėra, o štai užkąsti – daug sudėtingiau.