Neapsikentę mažinamų tarifų į streiką kyla „Bolt Food“ kurjeriai

Trečiadienį, liepos 15 d., nuo 11 iki 15 valandos dalis vilniečių gali likti be dienos pietų. Dėl vienašališkai sumažintų tarifų tuo metu streikuos apie 80 „Bolt Food“ kurjerių. Jų kantrybės taurę perpildė pirmadienio rytą 8.37 val. gauta žinutė, kad maisto pristatymo kompanija nuo 9 val. keičia bazinius įkainius. Vietoj 3 eurų už pristatymą, kurjeriai nuo šiol gauna po 2,8 euro.

„Bolt Food“ paslaugų poreikis smarkiai išaugo per karantiną.<br> A.Srėbalienės nuotr.
„Bolt Food“ paslaugų poreikis smarkiai išaugo per karantiną.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2020, 3:48 PM

„Savaitė prasidėjo nuostabiai – gavau žinutę, kad man po 23 minučių mažinama alga“, – piktinosi maistą Vilniuje vežiojantis Albertas Bandero. „Kompanija neva „kompensuoja“ sumažintus tarifus – 20 centų pakėlė įkainius piko ir nakties metu. Bet dabar, vasarą, pasibaigus karantinui, kai miestas pustuštis, tokie „pakėlimai“ – grynai kosmetiniai.

Jau per šias pora dienų paskaičiavau, kad pokyčiai man atsieis apie 5 eurus per dieną, tad per mėnesį prarasiu virš 100 eurų.“

„Bolt Food“ kurjeriai keturias valandas nepriiminės užsakymų ir nuo 11 val. rinksis taikiam piketui Katedros aikštėje. Pasak jų, vienašališkai ir įžūliai sumažinti įkainiai – ne vienintelė maisto vežėjų problema.

Nuo karantino pradžios „Bolt Food“ Vilniuje kas dvi savaites į darbą priiminėja naujus darbuotojus. Taip mažiau užsakymų tenka ir seniau dirbantiems, ir naujai įdarbintiems kurjeriams.

Be to, prasiplėtus maisto pristatymo geografijai, pasunkėjo dviračiais važinėjančių kurjerių darbo sąlygos.

„Per individualią veiklą įdarbintiems darbuotojams, kurių didelė dalis dar ir ne Lietuvos piliečiai, itin sunku ginti savo teises – tuo ir naudojasi maisto pristatymo kompanijos“, – situaciją komentavo kurjerius palaikančios „Gegužės 1-osios“ profesinės sąjungos atstovas Vuk Vukotič. „Prie to prisidėjo ir COVID-19 krizė, per kurią daug kas neteko darbų ar buvo priversti išeiti į prastovas.

Per karantiną maisto ir kitų prekių pristatymo verslai skaičiavo rekordinius pelnus, o jam pasibaigus, nori mažinti išlaidas darbuotojų sąskaita.“

Pagrindiniai streikuojančiųjų reikalavimai „Bolt Food“ – atstatyti 3 eurų bazinį pristatymo įkainį, vykdyti atsakingesnę įdarbinimo politiką ir gerbti patyrusius kurjerius. Kompanijai nesutikus pradėti derybų, kurjeriai žada kartoti ir ilginti streikus. Baziniai įkainiai buvo sumažinti tik Vilniuje dirbantiems „Bolt Food“ maisto vežėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę