Pristatomos techninės naujovės legaliam auklių darbui stiprinti

Kasmet pastebimas šėšėlinės rinkos mažėjimas, tačiau tam tikrų paslaugų sektorius suvaldyti vis dar sekasi sunkiau. Valstybės šešėlinės ekonomikos dydis priklauso nuo žmonių požiūrio į šešėlinę ekonomiką.

Ne paslaptis, jog auklių rinka yra laikoma šešėline rinka.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ne paslaptis, jog auklių rinka yra laikoma šešėline rinka.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ne paslaptis, jog auklių rinka yra laikoma šešėline rinka.<br>V.Balkūno nuotr.
Ne paslaptis, jog auklių rinka yra laikoma šešėline rinka.<br>V.Balkūno nuotr.
Ne paslaptis, jog auklių rinka yra laikoma šešėline rinka.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ne paslaptis, jog auklių rinka yra laikoma šešėline rinka.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 16, 2020, 3:41 PM

„Yoopies Lietuva“, vaikų priežiūros bei kitų paslaugų namuose platforma, prisideda prie savo vartotojų edukacijos šiuo klausimu bei pristato naują funkciją – atsiskaitymą už suteiktas paslaugas internetu.

Automatizavus auklių skelbimus bei siūlant atsiskaitymą už paslaugas bankiniu pavedimu, tikimasi prisidėti prie auklių paslaugų skaidrinimo.

Ne paslaptis, jog auklių rinka yra laikoma šešėline rinka, kurioje vis dar nemaža dalis auklių dirba nelegaliai. Paskutiniais metais tikrai galima pastebėti pokyčius, kurie pamažu veda prie auklių rinkos skaidrinimo.

2016m. nuo 350 eurų iki 1 euro buvo sumažintas verslo liudijimo metinis mokestis, kuris, tiesa, nuo šių metų liepos 1 d. bus panaikinamas dėl pernelyg didelės savarankiškos veiklos formų įvairovės bei skirtingo šių formų teisinio ir mokestinio reguliavimo.

Toks sprendimas auklėms reiškia 2 pasirinkimus: grįžti į šešėlinį darbą arba išsiimti pažymą pagal individualią veiklą. Kartu su šiais pasikeitimais yoopies.lt skatina aukles prisiimti atsakomybę bei išsiimti individualios veiklos pažymą, suteikiant vaikų priežiūros paslaugas.

Tuo tarpu nauja platformos funkcija – paslaugų užsakymas ir atsiskaitymas internetu – privers daugiau auklių pasirūpinti dokumentais bei įteisinti savo veiklą.

Nors mokesčių gali padaugėti, tačiau tokios veiklos įteisinimas suteiks auklėms daug privalumų: socialines garantijas, saugumą ir jokių nuogąstavimų dėl nelegalaus darbo bei darbo inspekcijos patikrinimų (vykdant veiklą neįregistravus individualios veiklos taikoma administracinė atsakomybė pagal ANK 150 straipsnį: 300-850 Eur).

Koronaviruso situacija tik dar kartą parodo, jog veiklos įteisinimas yra labai svarbus, siekiant socialinių garantijų nenumatytomis situacijomis bei prisiimant atsakomybę už savo veiklą.

Tėvų vaidmuo auklių rinkoje yra labai svarbus. Kiekviena šeima gali prisidėti prie auklių rinkos skaidrinimo, paprašydama auklės pateikti dokumentus, patvirtinančius jos įteisintą veiklą.

Pasirūpinus šiais dokumentais bei sudarius sutartį, tėvai ne tik galės ramiau jaustis paliekdami savo vaiką su atsakingai bei legaliai dirbančia aukle, bet ir turės galimybę susigrąžinti iki 400 Eur gyventojų pajamų mokesčio.

„Yoopies“ tėvams, ieškantiems auklės, suteikia visą reikalingą informaciją bei dokumentaciją šiam pajamų mokesčiui susigrąžinti: https://yoopies.lt/c/patarimai-tevams/lengvata-uz-aukles-paslaugas.

„Yoopies“ platfomoje tėvai gali užsakyti auklės paslaugas nurodydami poreikius bei darbo laiką, o sistema automatiškai paskaičiuos mėnesines ar savaitines išlaidas, priklausomai nuo to, ar tai reguliari vaikų priežiūra, ar vienkartinė.

Šeima galės peržiūrėti kiekvieno auklės užsakymo santrauką bei atliktus mokėjimus ir atsisiųsti sąskaitos faktūrą. Perėjimas nuo atsiskaitymo grynaisiais pinigais prie automatizuoto bankinio pavedimo turėtų palengvinti mokėjimo procesą.

„Tikiu, jog mažais, bet užtikrintais žingsniais kiekvienas galime prisidėti prie skaidresnių bei patikimesnių auklės paslaugų, – tikina „Yoopies Lietuva“ vadovė Kamilė Dalšėdaitė. – „Kadangi Yoopies platformoje iki šiol buvo galima tik ieškoti bei kontaktuoti su patinkančiomis auklėmis, paslaugų užsakymo funkcijos įdiegimas suteiks tėvams daugiau galimybių atsiskaityti bankiniu pavedimu, tvarkyti mokėjimų suvestines bei, atitinkamai, skatinti aukles įteisinti savo veiklą pagal pažymą bei gauti mokėjimus bankiniu pavedimu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.