Vakaris Deksnys. Sąmokslo teorija apie ispanų stebuklus Lietuvoje

Europoje ir pasaulyje ispanai kur kas labiau garsėja vynu, korida ir siesta nei verslumu, tačiau Lietuvoje – atvirkščiai.

V.Deksnys.<br>T.Bauro nuotr.
V.Deksnys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-07-28 14:29

Užtenka peržvelgti stambiausius valstybinių įmonių konkursus, kad įsitikintum, jog šios šalies atstovus lydi išskirtinė sėkmė.

Dar 2012-aisiais Ispanijos „Iberdrola“ baigė statyti naują bloką Elektrėnuose, kuris kainavo kone 380 mln. eurų. Tik vos mažiau – 363 mln. eurų – susižers ispanų kompanija „Elecnor“, pernai laimėjusi „Lietuvos geležinkelių“ paskelbtą elektrifikavimo konkursą. Beje, čia ji rungėsi su kita bendrove iš tos pačios Pirėnų valstybės.

Ispanijos architektūros studijos „Arquivio Architects“ projektas buvo pripažintas geriausiu Tautos namų, kuriuos ketinama statyti vietoj sostinėje nugriautų Profsąjungų rūmų, tarptautiniame konkurse.

Šios šalies verslininkai nesibodi ir smulkesnių užsakymų. Antai buvęs prezidentės D.Grybauskaitės patarėjas Š.Narbutas teisėsaugininkams užkliuvo dėl tarpininkavimo, kai buvo perkami koronavirusui nustatyti reikalingi reagentai. O pardavėjas buvo lyg tyčia iš Ispanijos.

Tiesiog lieka stebėtis, kad ispanai Lietuvoje sugeba ant menčių paguldyti ir dėl ekonominių laimėjimų kur kas labiau žinomus vokiečius, ir skandinavus. Bet gal nieko keista?

Juk įtakingi mūsų politikos vyrukai, dažnai turintys lemiamą balsą didesnės ar mažesnės apimties valstybinių įmonių konkursuose, jau senokai posėdžiauja, gurkšnoja alų ir meldžiasi susibūrę po religinės bendruomenės „Opus Dei“ vėliava.

Tarp tokių – ir buvęs ūkio ministras D.Kreivys, ir susisiekimo ministerijai vadovavęs R.Masiulis, ir žinomi advokatai, kuriems vis nubyra pelningi valstybiniai užsakymai.

Šios organizacijos nariai uoliai rūpinasi vienas kito karjera, todėl dažnai vienam užėmus aukštesnį postą į patogias vietas susodinami ir kiti saviškiai.

O kuo čia dėta Ispanija? Tik tiek, kad „Opus Dei“ buvo įsteigta būtent toje šalyje ir iki šiol ten išliko itin įtakinga, nors pagrindinė būstinė iš Madrido ir perkelta į Romą. Gal tai ir sąmokslo teorija, bet kaip dar paaiškinti ispaniškus stebuklus Lietuvoje?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.