Baigia išsekti turgaus prekeivių kantrybė – ruošiasi kreiptis į Europos Komisiją

Smulkieji ir vidutiniai verslininkai sako, kad patikrinimai turgavietėse yra per dažni, esama tvarka sukelia papildomą administracinę naštą bei žada dėl galiojančių turgaviečių taisyklių kreiptis į Europos Komisiją.

Halės turgus,daržovės,mėsa,maitinimas,naujos prekybos vietos,Vilnius<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Halės turgus,daržovės,mėsa,maitinimas,naujos prekybos vietos,Vilnius<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Prekybininkai sako, kad turgaviečių taisyklės yra prieš verslo interesą.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Prekybininkai sako, kad turgaviečių taisyklės yra prieš verslo interesą.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Halės turgus,daržovės,mėsa,maitinimas,naujos prekybos vietos,Vilnius, dešros<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Halės turgus,daržovės,mėsa,maitinimas,naujos prekybos vietos,Vilnius, dešros<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 12, 2020, 12:27 PM

„Patikrinimai turgavietėse labai dažni. Rastume labai mažai turgaviečių, kur kelis kartus per mėnesį nevykdavo patikrinimai. Žmonės pradeda galvoti, kad tai – konkurenciniai tikslai, nes kitaip neįmanoma to suvokti. Ateina inspektoriai, nuo ryto prasideda patikrinimai, žmonėms dingsta noras kompensuoti per pandemiją patirtus nuostolius“, – Smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) taryboje sakė Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė.

„Turiu pagrindą manyti, bent jau pasižiūrint į turgaviečių taisykles, tai atsirado iš konkurencinių paskatų, nes ten yra išskirtiniai reikalavimai, ko nereikalaujama kitose srityse. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) mažai kreipia dėmesio į užvartinę prekybą, kas vyksta įvairiuose renginiuose, mugėse, kur priežiūros jokios nėra“, – tęsė ji.

Anot jos, turgaviečių taisyklės yra prieš verslo interesą.

„Manau, kaip asociacija rašysime tikslinius raštus, kad taip negali būti. Turgaviečių taisyklės yra visiškai prieš verslo interesą“, – pridūrė Z.Sorokienė.

Jos nuomone, turgaviečių taisyklės taip pat kelia papildomą administracinę naštą.

„Jeigu žmogus atvažiuoja į turgavietę parduoti, tarkime, mėsos produktų, jis atsiveža 50 pavadinimų, jis turi juos susisverti, susitvarkyti, susiregistruoti, paskui eiti pardavinėti, o pabaigus pardavinėti – vėl susiverti, susiregistruoti ir informuoti. Kur yra jo darbas? Kaip jis gali uždirbti?“ – klausė asociacijos pirmininkė.

VMVT Maisto skyriaus patarėja Ona Keblienė sako, kad patikros vykdomos pagal subjektų rizikos lygį.

„Jei subjektas nėra rizikos grupėje, pas jį tikrai kiekvienais metais neis. Taip, yra specifinių subjektų, kuriems vis tenka tiksliniai patikrinimai, tos pačios turgavietės, bet tai dažnai susiję su įsigaliojusiais naujais teisės aktais, kaip turgaviečių apskaitos taisyklės ir panašiai“, – sakė O.Keblienė.

„Taisyklės buvo kuriamos Žemės ūkio ministerijoje. Šiandien mes jas tiesiog įgyvendiname. Tos taisyklės nėra mūsų teisės aktas“, – pridūrė ji.

Smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) tarybos pirmininkė Dalia Matukienė mano, kad VMVT už taisykles taip pat atsakinga bei pagrasino kreipimusi į Europos Komisiją.

„Kiekviena institucija, kai ji tvirtina tam tikrą dokumentą, pritaria ar nepritaria taisyklėms, turėjome 10 posėdžių įvairiose institucijose. Kiekviena institucija sako „čia ne mano reikalas, čia kažkieno“. Jūsų ar kita institucija padėjusi parašą sako: „Palaukite, aš tik parašą padėjau“. Jūs iš tikrųjų lygiai taip pat atsakingi už situaciją. Jei sudaroma tokia administracinė našta, tai – konkurencinių sąlygų pažeidimas. Jeigu mes dėl šio įstatymo nesusitarsime, Lietuva turės didžiulį teisinį ginčą su Europos Komisija. Teisininkai tam yra pasiruošę“, – sakė D.Matukienė.

„Konkurencinės sąlygos turėtų būti visiems vienodos“, – pridūrė ji.

Tikslinių ir planinių viešojo maitinimo subjektų patikrinimų nuo balandžio 29 dienos atlikta apie 1650. Nuo karantino pradžios VMVT atliko daugiau kaip 2 tūkst. prekybos subjektų patikrinimų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.