Kreipiasi į grybautojus: šių grybų ypač trūksta – gali neblogai atsiskaityti Išvardijo labiausiai pageidaujamus

Socialiniai tinklai lūžta nuo įspūdingų grybautojų laimikių. Žmonės pintinėmis ir dėžėmis tempia grybus iš miškų, grybautojai džiaugiasi šimtais baravykų. Visgi miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.

Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>Stopkadras
Miško gėrybių supirkėjai džiūgauti nelinkę – verslas galėtų eitis ir geriau.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Sep 10, 2020, 5:05 PM, atnaujinta Sep 28, 2020, 11:54 AM

„Mažai neša žmonės į supirktuves. Žmonės arba sau renkasi, arba parduoda turguje – iki mūsų kol kas tik likučiai ateina. Apskritai šiuo metu visko atneša labai mažai“, – kalbėdamas su portalu lrytas.lt atsidūsta uogas ir grybus superkančios įmonės „Girios“ direktorius Modestas Masevičius.

Šiais metais, anot verslininko, į supirktuves atnešė daugiau uogų, ypač mėlynių. O štai grybų mažoka: ypač trūksta voveraičių, labai pageidaujami baravykai.

Mėlynės „Giriose“, vardijo M.Masevičius, superkamos po 2,30 euro už kilogramą, voveraitės vidutiniškai po 5,50 euro už kilogramą, o I rūšies baravykai – po maždaug 5 eurus už kilogramą. Didžioji dalis supirktų gėrybių, pasakojo jis, sušaldoma ir eksportuojama.

Metai fenomenalūs

Verslininkai šiuos metus vadina fenomenaliais – voveraičių miške labai mažai.

„Daug metų šitame versle dirbu, bet nesuprantu, kodėl taip vyksta – ponas Dievas težino. Voveraitės tiesiog neauga“, – stebisi Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius, miško gėrybes superkančios įmonės „Vipreka“ direktorius.

„Šiemet Lietuvoje buvo labai sausa, todėl voveraičių šįmet nedaug. Jau keli metai, kai gamta mus skriaudžia. O mūsų pagrindinis verslas yra šviežios voveraitės“, – su nerimu portalui lrytas.lt kalbėjo ir „Tandemus“ Komercijos direktorius Vidmantas Budrikis.

Anot V.Budrikio, šiuo metu daugiausia jų įmonei atvežama baravykų. Atskleisti supirkimo kainų jis nelinkęs, mat jos labai skirtingos – priklauso nuo regiono, nuo to, kiek jas atvežantys smulkesni supirkėjai moka už gėrybes žmonėms.

„Šviežias voveraites rūšiuojame, pakuojame į krepšelius ir jos keliauja į prekybos tinklus Europoje. O baravykus šaldome, džioviname“, – pasakojo jis.

Varėna – grybų sostinė

Šiuo metu Varėna, V.Varanavičiaus teigimu, tapo tikra grybų sostine. „Prieš gerą savaitę, kai gavome užtektinai drėgmės, rudeninių grybų atsirado – galima ir verslui šiek tiek nusipirkti, ir Lietuvos pilietis gali prisigrybauti kiek nori.

Baravykai aplink Varėną auga labai gerai – kitaip nei Druskininkuose, Lazdijuose, Šalčininkuose. Šiai dienai „baravykas susikoncentravo apie Varėną“. Bet taip pat miškuose yra ūmėdžių, kazlėkų, raudonviršių... Bruknės labai raudonos, gražios – pats buvau miške, tikrai galima pasibrukniauti“, – portalui lrytas.lt pasakojo jis.

Jo įmonėje baravykų supirkimo kaina svyruoja nuo 5 iki 6 eurų už kilogramą. „Miško gėrybes šaldysime, paskui paruošime ir, kiek bus galimybių, realizuosime vietinėje rinkoje, o kitą dalį parduosime į Vakarus ar Rytus – čia jau nuo pirkėjų priklausys“, – sakė verslininkas.

Visgi pastaruoju metu Lietuvos miško gėrybių supirkimo įmonės išgyvena tikrai ne patį geriausią laikotarpį, sako Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas.

„Kadangi žaliavos pertekliaus ir net reikiamo kiekio Lietuvoje mes nesurenkame, todėl ją tiesiog turime pirkti iš kurių nors artimų mūsų kaimynų, o tai jau yra papildomi kaštai. Šiai dienai tikrai nesame savo verslu patenkinti. Didžioji dauguma įmonių neuždirba kaži kokių didelių pinigų – tik išlaikome žmones ir išgyvename“, – tikino jis.

Šis verslas darosi gana sudėtingas ir dėl to, kad paplito visoje Europoje – V.Varanavičiaus teigimu, grybauja kanadiečiai, grybauja ir uogauja serbai, bulgarai, rinkti grybus pradeda ir prancūzai. „Jau nekalbant apie Rusiją, Baltarusiją, Ukrainą, kur tai natūralu“, – pasakojo verslininkas.

„Norėtųsi, kad Lietuvoje būtų daugiau grybų ir uogų. Pagrindinė problema, kad mūsų miškai praretėję po tam tikrų projektų – stiprokai juos prapjovė.

Taip pat pradedame susidurti su kita problema: trūksta darbo jėgos miško gėrybes tvarkant, be to, nebėra kam grybauti ir uogauti – dabar jau mieliau visi nusiperka sustoję pakelėje ar turgelyje. Į mišką eiti jau tapo nemadinga“, – apgailestauja V.Varanavičius.

Baravykų kilogramas – 15 eurų

Nepraėjo nė valanda ir Jono pintinė pilna sveikutėlių grybų. Jonas sako grybaujantis visą gyvenimą, o dabar miškuose esą pats malonumas – pasivaikštai ir pilnos pintinės grybų. Tiesa, užkietėjęs grybautojas gerųjų vietų neišduoda.

„Čia kaip žvejo paslaptis. Žinoma, grybai dygsta miške. Kokiam? Raudonikiukai labiau mišriam, o baravykiukai pušynuose, kur samanos“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė jis.

Grybautojas sako, kad dabar oras palankus grybams dygti. Jeigu rugsėjis bus gražus – grybų dar bus. „Ūmedžių šiemet mažai, lepšiukai pradeda dygti, guotės pasirodo po truputį, kazlėkiukai pasirodo, jau rudeniniai tie, tikri rudeniniai grybai“, – pasakojo J.Kubilius.

„Dvi dienas važiavau, tai po du krepšius kiekvieną dieną, galėjau ir trečią važiuot, bet jau pavargau , nebenorėjau važiuot“, – sakė grybautojas Petras.

Gražuoliai baravykai puikuojasi ir ant prekystalių. Panevėžietė Lida už kilogramą baravykų prašo 15 eurų. „Neparduosiu pigiau, sunku grybauti, erkių prisirenki, gi visko miške būna“, – tikino pardavėja.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.