Besidomintiems daugiabučių renovacija: šiuo metu galima teikti net tris paraiškas

Daugiabučių namų renovacijos procesas Lietuvoje prasidėjo dar 2005 m., o bėgant metams didėjo ne tik informacijos sklaida apie galimybes atnaujinti savo daugiabutį, bet ir sėkmingų renovacijos istorijų skaičius. Renovacijos priemonių spektras kasmet platėja, taip atveriant vis daugiau galimybių gyventojams.

 Renovuotas daugiabutis Molėtuose.  <br> Nuotr. iš BETA archyvo
 Renovuotas daugiabutis Molėtuose.  <br> Nuotr. iš BETA archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2020, 8:48 AM

Šiandien galvojantys apie renovaciją turi net kelis pasirinkimus: Būsto energijos taupymo agentūra (toliau – BETA) šiuo metu yra paskelbusi net 3 renovacijos kvietimus.

„Svarbu tai, jog renovuotinų daugiabučių gyventojai vienu metu gali teikti net kelias paraiškas. Taip sudaromos lankstesnės galimybės imtis savo daugiabučio renovacijos. Vienas šiuo metu galiojančių kvietimų – jau 8-asis kvietimas teikti paraiškas renovuoti daugiabučius namus“, – sako BETA direktoriaus pavaduoja Gintarė Burbienė.

Naujame Aplinkos ministerijos kvietime nurodytas naujas gautų paraiškų vertinimo reikalavimas – didesniuose kaip 1500 kv. m ploto daugiabučiuose, esant techninėms galimybėms, įrengti saulės jėgaines. Taip pat sudaryta daugiau galimybių daugiabučiui būti nepriklausomam nuo išorinių energijos tiekėjų ir energiją šilumai, karštam vandeniui ir elektrai gamintis naudojant šilumos siurblius, saulės jėgaines ar kitus atsinaujinančiosios energijos įrenginius. Tokiems projektams ir priemonėms bus skiriama papildoma 30 proc. parama iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos.

Paskutiniu kvietimu numatoma priimti neribotą paraiškų skaičių ir jas įgyvendinti išdėstant projektų srautą pamečiui, atsižvelgiant į kvietime numatytus atrankos kriterijus. BETA laukia naujų paraiškų iš gyventojų ir savivaldybių iki 2021 m. kovo 1 d.

Skatinamas AEŠ diegimas

„Mus supančioje aplinkoje gausu atsinaujinančių energijos šaltinių (AEŠ), kuriuos galima efektyviai panaudoti patalpoms ir vandeniui šildyti, elektrai gaminti. Tad nuo 2020 m. gegužės 28 d. BETA priima paraiškas atsinaujinantiems energijos šaltiniams įrengti daugiabučiuose namuose, kurie nėra prijungti prie centralizuotų šilumos tinklų arba yra gavę savivaldybės pritarimą“, – sako G.Burbienė.

Agentūros atliekamų visuomenės nuomonės tyrimų duomenimis, daugiabučių namų gyventojų susidomėjimas inovatyviomis energijos taupymo priemonėmis kasmet didėja: remiantis naujausių tyrimų rezultatais, net 64 proc. renovuotinų daugiabučių gyventojų savo name norėtų įsidiegti tokio tipo priemones.

Paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose iki 2020 m. gruodžio 31 d. arba tol, kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta lėšų suma.

Mažosios renovacijos priemonės

Nuo rugpjūčio 3 d. BETA priima paraiškas mažajai renovacijai – daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemoms modernizuoti. Pagal šį kvietimą planuojantiems diegti energinio efektyvumo didinimo priemones numatyta 30 proc. valstybės parama. Paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose iki 2021 m. vasario 1 d. arba tol, kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta 5 mln. eurų suma.

Gyventojai, siekiantys gauti valstybės paramą, privalo keisti elevatorinius šilumos punktus naujais automatizuotais šilumos punktais ar atnaujinti senus susidėvėjusius automatinius šilumos punktus, kurie automatiškai nepalaiko nustatytos karšto vandens temperatūros pastato vidaus karšto vandens tiekimo sistemoje.

Svarbu akcentuoti, jog šis kvietimas suteikia galimybę ne tik modernizuoti šildymo ar karšto vandens sistemas, bet ir įsidiegti alternatyvias energijos priemones karštam vandeniui ruošti.

Remiantis naujausiais visuomenės nuomonės tyrimo duomenimis, beveik 93 proc. daugiabučių gyventojų žino arba yra girdėję apie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą. Dar 77 proc. renovuotinų daugiabučių gyventojų teigia, kad susiklosčius tinkamoms aplinkybėms jie mielai renovuotų savo daugiabutį namą.

„Pateikus paraiškas visiems trims kvietimams galima gauti iš tiesų nemažą valstybės paramą ir sutvarkyti savo daugiabutį, kad jis būtų ir gražus, ir šiltas, ir komfortiškas“, – priduria G.Burbienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.