Grąžina 1,6 mln. eurų „Toksikos“ projektui – Lietuvą pinigai pasieks šiemet

Europos Komisija priėmė sprendimą, pagal kurį iš ES į šalies biudžetą atkeliaus 1,6 mln. eurų už projektą, susijusį su „Toksikos“ pavojingųjų atliekų deginimo įrenginio statyba. 

Dėl užsitęsusių „Toksikos“ pavojingųjų atliekų deginimo įrenginio statybos darbų ES finansuotas projektas nebuvo laikomas užbaigtu.<br>„Toksika“ nuotr.
Dėl užsitęsusių „Toksikos“ pavojingųjų atliekų deginimo įrenginio statybos darbų ES finansuotas projektas nebuvo laikomas užbaigtu.<br>„Toksika“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2020, 5:12 PM

Dėl užsitęsusių „Toksikos“ pavojingųjų atliekų deginimo įrenginio statybos darbų ES finansuotas projektas nebuvo laikomas užbaigtu ir šios lėšos nebuvo sumokėtos „Toksikai“. Statybos darbus „Toksika“ baigė iš savo lėšų, papildomai investavusi per 4 mln. eurų.

Pagrindinė bendrovės „Toksika“ akcininkė – Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

„Ilgai trukęs ginčas dėl numatytų, bet nesumokėtų lėšų sėkmingai baigtas Lietuvos Respublikos naudai. „Toksika“ pavojingųjų atliekų deginimo įrenginio statybos darbus baigė iš savo lėšų, net ir negavusi dalies ES paskirto finansavimo.

Dabartiniai „Toksikos“ vadovai daug prisidėjo prie projekto „Pavojingų atliekų tvarkymas Lietuvoje“ užbaigimo. Šiandien deginimo jėgainė veikia saugiai ir efektyviai, o dėl vėlavimo sustabdytas finansavimas pagaliau pasieks mūsų valstybės biudžetą. Planuojama, kad tai įvyks dar šiais metais“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius.

Pavojingųjų atliekų deginimo įrenginio statybos turėjo būti baigtos 2010 metais. 2011 m. gruodį suėjo projekto išlaidų tinkamumo paramai gauti terminas. Dėl užsitęsusios deginimo įrenginio statybos nutrūko struktūrinių fondų ir valstybės finansavimas, todėl „Toksika“, investavusi per 4 mln. eurų, baigė projektą savo lėšomis. Daugiau nei 1,5 mln. eurų struktūrinių fondų lėšų sumos likutis „Toksikai“ nebuvo finansuotas ir išmokėtas. Taip pat buvo sustabdytas ir finansavimas iš valstybės biudžeto.

2014 m. gegužės mėnesį baigtas statyti deginimo įrenginys Šiaulių rajone. „Toksika“, investavusi savas lėšas į statybos darbus, projektą visiškai užbaigė. Tuo metu UAB „Toksika“ ėmė kreditą iš banko, kurį jau grąžino.

Šiuo metu pavojingųjų atliekų deginimo jėgainė veikia visu pajėgumu. Deginimo įrenginyje deginamos įvairios skystos ir kietos pavojingosios atliekos bei tvarkomos medicininės atliekos su COVID-19 užkratu. Deginimo jėgainė veikia saugiai ir turi didelį veiklos poveikio aplinkai rezervą. Per metus sudeginama iki 10 tūkst. tonų pavojingųjų atliekų, didžioji jų dalis susidaro Lietuvos gamybinėse įmonėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.