Užsieniečių darbas Lietuvoje – paaiškino, ką pravartu žinoti

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad atvykti į Lietuvą ypatingais humanitariniais tikslais leista 377 Baltarusijos piliečiams. Leidimais pasinaudojo jau 84 asmenys. Dar 32 į šalį atvykę baltarusiai pasiprašė prieglobsčio. Ateityje mūsų šalyje gyvenančių ir dirbančių atvykusių asmenų tik daugės.

Leidimas dirbti yra išduodamas konkrečiam darbdaviui ir konkrečiai darbo funkcijai atlikti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Leidimas dirbti yra išduodamas konkrečiam darbdaviui ir konkrečiai darbo funkcijai atlikti.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2020, 4:31 PM

Lietuvos darbdaviams vis dažniau ir garsiau kalbant apie poreikį atsivežti darbuotojų iš trečiųjų šalių, Užimtumo tarnyba sklaido su jų įdarbinimu susijusius ir labiausiai paplitusius mitus. 

Mitas. Laisva darbo vieta Užimtumo tarnyboje skelbiama 1 mėnesį. Tiek laiko užtrunka darbuotojų paieška laisvai darbo vietai užimti.

Realybė. Laisvos darbo vietos skelbimas patalpinamas 5 darbo dienoms. Per 5 darbo dienas vykdoma tinkamų darbuotojų paieška, pirmenybė taikant Lietuvos piliečiams. 5 d. d. terminas netaikomas darbinant užsieniečius sezoniniams darbams atlikti.

Mitas. Dokumentų tvarkymas Užimtumo tarnyboje užtrunka iki 2 mėnesių.

Realybė. Dokumentai dėl užsieniečių įdarbinimo Užimtumo tarnyboje sutvarkomi per 5-7 darbo dienas.

Mitas. Užimtumo tarnyba reikalauja užsieniečio kvalifikacijos pažymėjimo ir pažymos apie užsieniečio 1 metų darbo patirtį per 2 pastaruosius metus.

Realybė. Darbdavys teikia informaciją apie užsieniečio kvalifikaciją ir 1 metų darbo patirtį per 5 pastaruosius metus pagal Užimtumo tarnybos patvirtintą formą. Darbdavys privalo įsitikinti, kad užsienietis turi tinkamą kvalifikaciją ir darbo patirtį bei pats prisiima atsakomybę už pateiktą informaciją.

Mitas. Darbo sutartis registruojama Užimtumo tarnyboje per 2 mėnesius nuo leidimo dirbti gavimo dienos.

Realybė. Teikiamas pranešimas Užimtumo tarnybai ir Valstybinei darbo inspekcijai apie Lietuvoje įdarbintą arba komandiruojamą užsienietį per SODROS informacinę sistemą užpildant LDU formą.

Mitas. Sudėtingas užsieniečių įdarbinimo procesas. Darbdaviams labiau apsimoka samdyti Privačias įdarbinimo agentūras.

Realybė. Užimtumo tarnyboje pastoviai teikiamos konsultacijos dėl užsieniečių įdarbinimo Lietuvoje ir dėl pateikiamų dokumentų užpildymo. Tereikia užpildyti 4-5 dokumentų patvirtintas formas.

Mitas. Negalima įdarbinti užsieniečio, kurio profesija nepatenka į Profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje, sąrašą pagal ekonominės veiklos rūšis.

Realybė. Jeigu darbdavys ieško tinkamo darbuotojo ir neranda visada gali kreiptis į Užimtumo tarnybą dėl leidimo dirbti užsieniečiui gavimo. Leidimas dirbti išduodamas per 5-7 darbo dienas nuo dokumentų pateikimo dienos.

Mitas. Užsienietis, turėdamas leidimą dirbti gali dirbti bet kur ir bet ką.

Realybė. Leidimas dirbti yra išduodamas konkrečiam darbdaviui ir konkrečiai darbo funkcijai atlikti. Užsienietis gali dirbti tik pas tą darbdavį, kuris įsipareigojo įdarbinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.