„Ignitis grupės“ debiutas biržoje – istorinis įvykis Lietuvos kapitalo rinkoje

Baltijos regione pirmaujanti energetikos bendrovė „Ignitis grupė“ šiandien paskelbė apie sėkmingai pasibaigusį pirminio viešo akcijų siūlymo (ang. Initial Public Offering, IPO) instituciniams ir mažmeniniams investuotojams paraiškų knygos užpildymą ir nustatė galutinę siūlymo kainą – 22,5 euro už akciją.

Ignitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ignitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ignitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ignitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ignitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ignitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ignitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ignitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 2, 2020, 11:21 AM

Bendrovė sėkmingai pritraukė 450 mln. eurų – gerokai daugiau nei visi iki šiol Lietuvoje vykę IPO kartu sudėjus.

Paklausa stipriai viršijo siūlymo dydį. Siekiant turėti aukštos kokybės akcininkų tarpusavio pasiskirstymą, prioritetas formuojant investuotojų bazę buvo skirtas aukštos kokybės bei vietiniams investuotojams. Tai buvo pasiekta du trečdalius akcijų skiriant ilgalaikiams investuotojams, apie 9 proc. – mažmeniniams, o likusią dalį skiriant rizikos draudimo fondams.

Bendrovė džiaugiasi matydama, kad institucinė dalis sulaukė didelės ir tinkamai diversifikuotos tarptautinės paklausos – tiek iš tarptautinių, tiek ir iš vietinių turto valdytojų. Jungtinės Karalystės instituciniai investuotojai sudaro apie trečdalį visos paklausos, aktyviai dalyvavo ir didžiausi pensijų fondai bei instituciniai investuotojai iš visų trijų Baltijos šalių.

Likusią paklausos dalį sudarė subalansuotas Šiaurės šalių, žemyninės Europos ir kitų tarptautinių institucinių investuotojų derinys. ERPB, įsigijęs 4 proc. bendrovės akcijų, tapo didžiausiu smulkiuoju akcininku.

„Ignitis grupė“ labai vertina mažmeninių investuotojų įsitraukimą ir nusprendė jiems paskirti 100 proc. rezervuotų akcijų. Jiems iš viso paskirstyta akcijų už rekordinę sumą Lietuvoje – daugiau negu 42 mln. eurų.

Tikimasi, kad Siūlomų vertybinių popierių įtraukimas į Nasdaq Vilnius ir Londono vertybinių popierių biržas įvyks 2020 m. spalio 7 d.

Istorinis įvykis Lietuvos kapitalo rinkoje

Lietuvos energetikos bendrovės „Ignitis grupė“ debiutas biržoje tapo istoriniu įvykiu Lietuvos kapitalo rinkoje, teigia Investuotojų asociacija.

„Nepaisant to, kad akcijų platinimas įvyko ties žemutine anksčiau indikuota kainos riba, galime pasidžiaugti, kad „Ignitis grupė“ tapo vertingiausia Baltijos šalyse listinguojama bendrove, o jos akcijos neabejotinai bus likvidžiausios biržoje“, – sakė Investuotojų asociacijos valdybos narė Sigita Pranckėnaitė.

Pasak jos, „Ignitis grupės“ akcininkais tapo nemažai investuotojų, kurie anksčiau nesidairė Baltijos šalyse, todėl ilgesniu laikotarpiu tai padidins dėmesį ir kitiems emitentams.

„Ignitis grupė“ paskelbė, kad per pirminį viešąjį akcijų siūlymą (IPO) pritraukė 450 mln. eurų, naujiems akcininkams parduodama 20 mln. akcijų.

„Tai – didžiausias IPO Baltijos šalyse ir tikiuosi, kad tai paskatins kitų valstybės valdomų ir privačių bendrovių listingavimą“, – sakė S. Pranckėnaitė.

2018 metais į Estijos biržą atėjusi uosto bendrovė „Tallinna Sadam“ pritraukė beveik 150 mln. eurų.

„Reikia pasidžiaugti, jog „Ignitis grupės“ siūlymas į rinką pritraukė naujų mažmeninių investuotojų iš Lietuvos, nors tai ir neprilygo 13 tūkst. investuotojų į Talino uostą“, – sakė S. Pranckėnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.